Večernji list - Hrvatska

Panonski drvni centar najbolji lokalni projekt EU

Izabran je u kategoriji Investicij­ski i strukturni projekti

- Suzana Lepan Štefančić VIROVITICA

Panonski drvni centar kompetenci­ja, čija je adresa u Virovitici, najuspješn­iji je lokalni EU projekt 2016./2017. u Hrvatskoj, u kategoriji Investicij­ski i strukturni projekti. Presudili su tako sami građani, na izboru koji već četvrtu godinu organizira Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije.

U konkurenci­ji od više od 50 projekata, građani su odabrali najuspješn­ije lokalne projekte EU u tri kategorije, a nominirale su ih regionalne razvojne agencije iz cijele Hrvatske.

Uspješan primjer suradnje

– Veliko je to priznanje, gledano i iz pozicije projekta, a i same institucij­e. Uspješan je to primjer suradnje između javnog, znanstveno­g i privatnog sektora. Vjerujem da su rezultati, dakle konačni proizvodi i suradnja s našim poduzetnic­ima bili "okidači" za pozitivnu ocjenu prilikom konačnog odabira – ponosna je Ivana Filipović, direktoric­a Panonskog drvnog centra kompetenci­ja. Podsjetimo, nositelj tog projekta bila je Virovitičk­o-podravska županija uz partnere, razvojnu agenciju VIDRA, Šumarski fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

– Jedini je to i prvi centar kompetenci­ja u Hrvatskoj, u bilo kojem sektoru, ne samo drvoprerađ­ivačkom. Specifično­st te potporne institucij­e jest ta što je naša uloga operativna, fizički izrađujemo nove programe namještaja i susrećemo se s operativom i rješavanje­m svih konstrukti­vnih i ostalih poteškoća naših poduzetnik­a – zaključuje direktoric­a.

Ponosan je i župan Igor Andrović. – Panonski drvni centar kompetenci­ja uspješan je primjer suradnje znanstveni­ka, industrije i lokalne zajednice, sa zajednički­m ciljem unapređenj­a poslovanja i gospodarsk­e situacije Virovitičk­o-podravske županije, cijele Hrvatske, ali i šire regije. Jedini je to centar za razvoj drvne industrije u našoj zemlji koji u svim fazama razvoja proizvoda pruža usluge malim i srednjim poduzetnic­ima iz drvno-prerađivač­kog sektora u regiji, s naglaskom na istraživan­je i inovacije – ističe Andrović.

Stajao 44,7 milijuna kuna

Stajao je ukupno 44,7 milijuna kuna, a opremljen je najsuvreme­nijim strojevima. Izbor za najuspješn­iji lokalni EU projekt u Hrvatskoj obuhvaća investicij­e realiziran­e u posljednje dvije godine, a najbolje među najboljima biraju sami građani na internetsk­oj stranici www.strukturni­fondovi.hr. Želi se tako ukazati na doprinos i utjecaj projekata EU na poboljšanj­e životnih uvjeta i na gospodarsk­i razvoj naše zemlje. •

 ??  ??
 ??  ?? Panonski drvni centar kompetenci­ja stajao je ukupno 44,7 milijuna kuna, a opremljen je najsuvreme­nijim strojevima
Panonski drvni centar kompetenci­ja stajao je ukupno 44,7 milijuna kuna, a opremljen je najsuvreme­nijim strojevima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia