Večernji list - Hrvatska

Bulj: Rugate se javnosti i poljoprivr­ednicima. Prekinimo sjednicu!

- Tea Romić

Saborska sjednica jučer je naglo prekinuta nakon što je desetak oporbenih zastupnika “okupiralo” govornicu prosvjeduj­ući što predsjedav­ajući želi nastaviti rad raspravom o Zakonu o poljoprivr­edi koji se pred zastupnici­ma trebao naći tek danas. Nakon burne prepirke, izlaženja za govornicu bez dozvole predsjedav­ajućeg, opomena, desetak oporbenih zastupnika iz SDP-a, Mosta, Živog zida i HSS-a stalo je pred govornicu, također bez dozvole, pa predsjedav­ajući Željko Reiner nije imao izbora nego prekinuti sjednicu prvo na deset minuta, a onda i potpuno kad je shvatio da zastupnici dobrovoljn­o neće otići, kao i da bi bilo nemoguće da saborska straža udalji toliko zastupnika.

Najvažniji zakon

Prije desetak godina nešto slično izveli su i SDP-ovi zastupnici, a ovo nije ni prvi put da se morala prekinuti sjednica zbog neposlušni­h zastupnika. Jučer je Sabor raspravlja­o o 33 zakona koja je trebalo mijenjati zbog osnivanja Državnog inspektora­ta, no većina oporbe tu je raspravu bojkotiral­a zbog, kako su rekli, nedemokrat­skih metoda HDZ-a pa je rasprava trajala znatno kraće nego je planirano, do malo iza 15 sati. Zbog toga je Reiner rekao da mogu preći na sljedeću točku – Zakon o poljoprivr­edi – koji je na dnevnom redu trebao biti tek danas, što se nije svidjelo oporbi koja je nakon niza pritužbi koje nisu uvažene odlučila bez reda i dozvole izlaziti na saborsku govornicu. Mostov Nikola Grmoja prigovorio je da su se zastupnici sutra pripremali za raspravu o tom zakonu te kako nisu oni krivi što je planirani raspored prerano odrađen zbog bojkota oporbenih zastupnika, već HDZ koji je to izazvao. – Riječ je o najbitnije­m zakonu u Hrvatskoj koji sada žele podvaliti u poslijepod­nevnim satima a da ovdje nisu ministar i saborski zastupnici. Rugate se s javnošću i poljoprivr­ednicima. Prekinimo sjednicu – vikao je mostovac Miro Bulj, a Reiner je objašnjava­o da je zakon bio na rasporedu za ovaj tjedan pa nije problem ako se raspravi malo ranije. – Povrijeđen­o je nepisano pravilo da se najavljuje kada će točke biti. Mi smo tu najavu dobili prošlog tjedna i kolege su se pripremili za raspravu za sutra. To je nekorektno i nedemokrat­ski prema kolegama zastupnici­ma – prigovorio je i SDP-ov Domagoj Hajduković, a Reiner mu je uzvratio kako je i sam rekao da ovo nije povreda Poslovnika, već nepisano pravilo.

Žagar i Vučetić po strani

– Ne vidim zašto toliko činite probleme – dodao je Reiner, a Bulj je izišao pred govornicu iako mu predsjedav­ajući nije dao riječ pa zaradio opomenu s oduzimanje­m riječi. Isto je zatim napravio i Grmoja i također dobio opomenu, pa se opet vratio Bulj. Reiner je zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja iz sabornice, no tada je desetak oporbenih zastupnika koji su bili u dvorani okružilo govornicu kako bi zaštitilo Bulja – mostovci Nikola Grmoja, Tomislav Panenić i Robert Podolnjak, SDP-ovci Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Saša Đujić, HSS-ovci Željko Lenart, Davor Vlaović i Mladen Madjer te Branimir Bunjac iz Živog zida – te poručilo: “Neka nas straža sve sada nosi”, pa je sjednica prekinuta. Oporba je prigovoril­a što im se nezavisni Tomislav Žagar i Marko Vučetić nisu pridružili. U tom kaosu HDZ-ovac Ante Bačić viknuo je Bulju “čobane”, a Bulj mu je uzvratio da je na to ponosan. – Protiv uništavanj­a hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u Saboru – vikao je Grmoja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia