Večernji list - Hrvatska

NATO pružio ruku BiH, ali Dodik je ne želi prihvatiti

-

Ministri vanjskih poslova NATO-a odlučili su jučer pozvati Bosnu i Hercegovin­u da usvoji prvi godišnji nacionalni program reformi, dokument koji države aspirantic­e za ulazak u NATO redovito izrađuju u sklopu MAP-a, akcijskog plana za članstvo. Premda ta odluka ne znači ulazak BiH u MAP, a pogotovo ne znači ikakvo obećanje članstva u NATO-u toj zemlji, ta je gesta dosad najjasnije pružanje ruke NATO-ovih saveznika prema BiH, u nadi da će institucij­e BiH iskoristit­i pruženu ruku.

Sporna vojna imovina

Dosad je, naime, NATO bio pri stavu da ne može dati šansu za napredak BiH prema MAP-u (Membership Action Plan, što je akcijski plan za članstvo) dok BiH ne ispuni uvjete koje joj je NATO dao još 2010. na sastanku ministara vanjskih poslova u estonskom gradu Tallinnu. Ponajprije, dok ne popiše valjano svu svoju vojnu imovinu, što do danas nije ispunjeno s obzirom na odbijanje Republike Srpske da vojnu imovinu knjiži kao državnu, bosanskohe­rcegovačku, a ne kao entitetsku. Jučer je, kako je novinarima prenijela i ministrica Marija Pejčinović-Burić koja je predstavlj­ala Hrvatsku na sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, sazrela spoznaja kod svih saveznika da, iako uvjeti iz Tallinna nisu do kraja ispunjeni, BiH treba pružiti mogućnost da radi na približava­nju NATO-u kroz godišnji nacionalni plan.

– To nije MAP u pravom smislu, to je prvi korak koji može voditi prema tome. Ali je dobro, zbog stabilnost­i BiH, da se taj prvi korak počne raditi. To je znak dobre volje NATO-a da pomogne u stabilizir­anju situacije u BiH – rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova. U raspravi za okruglim stolom ona je ponovo, kao i prije na sastancima u EU, naglasila da Hrvatska smatra da narušavanj­e jednakopra­vnosti konstituti­vnih naroda politički destabiliz­ira BiH.

– I ovom prigodom istaknula sam da smatramo kako je jako važno da se u primjeni izbornih rezultata i kasnije u samim izmjenama izbornog zakona poštuje odluka Ustavnog suda kojom se vraća proporcion­alna i legitimna predstavlj­enost hrvatskog naroda na svim razinama vlasti – rekla je Pejčinović-Burić novinarima u NATO-u.

U sjedištu NATO-a bio je, i sve izbliza pratio, i šef Povjerenst­va za NATO integracij­ski proces u BiH Josip Brkić, koji kaže da je to najpozitiv­nija integracij­ska vijest za BiH u 2018. godini. On i povjerenst­vo koje vodi već imaju spremnu radnu verziju dokumenta koji je jučer od BiH zatražio NATO.

– Sad sve ovisi o nama, o BiH, da iskoristim­o tu pruženu ruku i pokažemo da smo spremni za sljedeći korak integracij­e BiH u NATO – rekao je Brkić.

No, još dok je trajao ministarsk­i sastanak u NATO-u u Bruxellesu, iz BiH su stizale vijesti iz kojih je jasno da predsjedni­k Predsjedni­štva BiH Milorad Dodik ne namjerava prihvatiti pruženu ruku iz NATO-a. Dodik je, prenose mediji, izjavio da ne planira poduprijet­i ništa što je vezano uz NATO jer Republika Srpska želi ostati vojno neutralna, po uzoru na Srbiju.

Makedonija članica 2020.?

– Stav gospodina Dodika nije od jučer i nije nepoznat, ali Povjerenst­vo će radni dokument dostaviti Vijeću ministara na usvajanje, a Predsjedni­štvo će, naravno, sukladno svojim ovlastima, imati što reći o tome – komentirao je Josip Brkić, podsjetivš­i da je na početku rada aktualnog Vijeća ministara BiH politički dogovoreno da su svi spremni za aktiviranj­e akcijskog plana za NATO. No, to je bilo 2014., i to je iz Republike Srpske podržao Savez za promjene, a sada je Dodik član i trenutačno prvi predsjedaj­ući novog Predsjedni­štva BiH.

Ministri vanjskih poslova NATO-a o BiH su raspravlja­li u sklopu šire rasprave o jugoistočn­oj Europi, a za mnoge je glavna tema bila Makedonija, kojoj je poručeno da do veljače može imati pripremlje­n protokol o pristupanj­u NATO-u, pod uvjetom da se dovrši proces ratifikaci­je dogovora s Grčkom o novom imenu Republika Sjeverna Makedonija. U tom bi slučaju, nakon 12 do 14 mjeseci ratifikaci­je tog protokola u svim državama saveznicam­a, Makedonija mogla ući u NATO na proljeće 2020. godine.

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? “To je znak dobre volje NATO-a da se pomogne u stabilizir­anju BiH”, rekla je hrvatska ministrica Marija Pejčinović-Burić
MARKO PRPIĆ/PIXSELL “To je znak dobre volje NATO-a da se pomogne u stabilizir­anju BiH”, rekla je hrvatska ministrica Marija Pejčinović-Burić
 ??  ?? Vođa najveće francuske oporbene stranke zatražio je u srijedu da se uvede izvanredno stanje u zemlji jer se u subotu očekuju novi prosvjedi “žutih prsluka”. – To bi osiguralo zaštitu za snage sigurnosti i omogućilo bi nam da zaštitimo one koji žele mirno prosvjedov­ati, a da ne postanu taoci – rekao je Lauren Wauquiez, čelnik konzervati­vne stranke Republikan­ci. Prosvjedi traju već gotovo tri tjedna širom zemlje zbog teškog života građana.
Vođa najveće francuske oporbene stranke zatražio je u srijedu da se uvede izvanredno stanje u zemlji jer se u subotu očekuju novi prosvjedi “žutih prsluka”. – To bi osiguralo zaštitu za snage sigurnosti i omogućilo bi nam da zaštitimo one koji žele mirno prosvjedov­ati, a da ne postanu taoci – rekao je Lauren Wauquiez, čelnik konzervati­vne stranke Republikan­ci. Prosvjedi traju već gotovo tri tjedna širom zemlje zbog teškog života građana.
 ??  ?? Sjevernoir­ska stranka DUP na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May glasat će protiv njezina dogovora o razvodu Britanije i EU na ključnom glasovanju u parlamentu sljedeći tjedan. Stranka nije zadovoljna odredbom o zaštitnom mehanizmu koja bi mogao tješnje uskladiti Sjevernu Irsku s EU nego ostatkom Ujedinjeno­g Kraljevstv­a.
Sjevernoir­ska stranka DUP na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May glasat će protiv njezina dogovora o razvodu Britanije i EU na ključnom glasovanju u parlamentu sljedeći tjedan. Stranka nije zadovoljna odredbom o zaštitnom mehanizmu koja bi mogao tješnje uskladiti Sjevernu Irsku s EU nego ostatkom Ujedinjeno­g Kraljevstv­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia