Večernji list - Hrvatska

Petrinja odbila MUP-ov azil

GRAD NE ŽELI DATI GRAĐEVINSK­U DOZVOLU ZA OBNOVU PROGNANIČK­OG NASELJA MALA GORICA KOJE MUP ŽELI PRETVORITI U PRIHVATILI­ŠTE ZA AZILANTE

- Danijel Prerad

Grad Petrinja odbio je zahtjev Ministarst­va unutarnjih poslova za izdavanje građevinsk­e dozvole za obnovu i rekonstruk­ciju nekadašnje­g Prognaničk­og naselja Mala Gorica, na području Petrinje, u prihvatili­šte za tražitelje azila. Time je, za sada, spriječen plan MUP-a da otvori treći takav centar u Hrvatskoj, nakon onih u bivšem hotelu Porin u Zagrebu te u Kutini. Prema planu, novo prihvatili­šte trebalo je imati maksimalni kapacitet od 200 ležaja, dok zagrebački ima 600, a kutinski za sto osoba.

Burne reakcije

– Struktura tražitelja koji će biti smješteni u prihvatili­štu u Maloj Gorici ovisi o priljevu osoba i potrebama njihova zbrinjavan­ja, no u svakom će slučaju na navedenoj lokaciji biti smještene, uz ostale tražitelje, i obitelji i ranjive skupine. Na sve eventualne dodatne potrebe MUP će adekvatno reagirati i o svemu pravodobno obavijesti­ti javnost – priopćeno je ranije iz MUP-a. Istakli su da se prihvatili­šte uređuje “radi osiguranja dodatnih kapaciteta smještaja tražitelja međunarodn­e zaštite, a da bi se unaprijedi­li uvjeti smještaja i pružanja usluga njihova prihvata”. No, ova najava izazvala je burne reakcije na području Petrinje. Protiv su se očitovale braniteljs­ke udruge, Most i još neke stranke, a reakcije Petrinjaca na društvenim mrežama većinom su negativne. Oporba je optuživala gradonačel­nika Darinka Dumbovića (Reformisti) da skriva informacij­e, s obzirom na to da je, ispostavil­o se, zahtjev za izdavanje građevinsk­e dozvole upućen još prije nekoliko mjeseci. Građani su bili zabrinuti i za sigurnost, no Ministarst­vo je uvjeravalo javnost da će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj osoblja “kako unutar tako i oko objekta, koji će građanima i nadalje osigurati povoljno stanje javnog reda i mira”. Gradonačel­nik Dumbović u petak je, za posjeta predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, objavio da Grad neće izdati građevinsk­u dozvolu MUP-u te je o namjeri gradnje prihvatili­šta u Maloj Gorici informirao i predsjedni­cu, za koju ističe da je od njega prvi put čula za tu informacij­u.

– Kao bivši prognanik mogu suosjećati s jako puno ljudi. Ne bih volio da ovdje u šumi netko ostane sa svojom djecom, da se smrzne i da mu ja ne pružim pomoć. Međutim, da mi ovdje budemo trajna destinacij­a za sve moguće frustracij­e iz bivših država i ostalih dijelova Europe, to za mene nije prihvatlji­vo. Osobito zato što u ovom trenutku mogu reći da Petrinja ima toliko socijalnih problema čije se rješavanje s novim prognanici­ma ne bi poboljšalo, nego suprotno – kazao je Dumbović.

Novac iz fondova EU

Ministarst­vo državne imovine dodijelilo je MUP-u nekretnine u izbjegličk­om naselju Mala Gorica, a u srpnju je MUP objavio odluku o smještanju migranata u Maloj Gorici. MUP-u je iz fondova EU tada odobreno tri milijuna eura za rekonstruk­ciju bivšeg prognaničk­og naselja u kojem su nekoć bili smješteni prognanici s područja Vukovara, a od 2011. prognani Hrvati s Kosova. Ovi potonji iz prognaničk­og su se naselja iselili 2017., 41 obitelj sa 196 članova, a koji su bili smješteni u 30-ak dvojnih objekata u naselju koji su od tada prepušteni devastacij­i. Hrvatska je trebala u obnovu uložiti i svojih milijun eura, no odbijanje izdavanja građevinsk­e dozvole sada je projekt odgodilo, ako ne i zaustavilo.

 ??  ?? IZBJEGLIČK­O NASELJE Mala Gorica MUP je dobio na korištenje od Ministarst­va državne imovine
IZBJEGLIČK­O NASELJE Mala Gorica MUP je dobio na korištenje od Ministarst­va državne imovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia