Večernji list - Hrvatska

Izabrana Kramp-Karrenbaue­r

- Silvije Tomašević // Rim

Na kongresu njemačkih kršćanskih demokrata (CDU) u Hamburgu jučer je odabrana nasljednic­a Angele Merkel. Kroz ušicu igle, s nešto više od 51 posto glasova, Annegret KrampKarre­nbauer provukla se ispred Friedricha Merza u drugom krugu izbora i time postala nova šefica stranke, a lako moguće i buduća kancelarka najmoćnije zemlje u Europi. Njemačka kancelarka nije se kandidiral­a na ovim izborima, ali trebala bi ostati na mjestu kancelarke do kraja mandata 2021. godine. To znači da će dvije dosadašnje suradnice trebati nastaviti svoje dobre odnose.

Pljesak za Merkel

Prije izbora KrampKarre­nbauer kazala je da mnogi misle da je ona kopija Angele Merkel, ali “u 18 godina iskustva naučila sam biti liderica”... “Dragi delegati, ja sam ono što jesam, ono što je život učinio od mene. Majka sam troje djece koja zna koliko je teško pomiriti posao s obiteljski­m dužnostima”. Dodala je da želi brža rješenja za postojeće probleme.

Uz to održan je posljednji čin stranačkog vladanja Angele Merkel. Ima i onih koji drže da će nova čelnica stranke ubrzo preuzeti i kancelarsk­i položaj i tako, s novim licem i novim prijedlozi­ma, snažnije utjecati na rezultate izbora za Europski parlament koji će se održati koncem svibnja 2019. Merkel je kazala da će ostati kancelarka do isteka mandata 2021., ali i u Njemačkoj ne mora biti sve prema najavljeno­me.

U utrci su bila tri kandidata. Annegret Kramp-Karrenbaue­r (56), koju zovu i AKK, suradnica Angele Merkel, htjela se pokazati neovisnom o kancelarki i drukčijom od nje. Friedrich Merz (63) bivši je šef stranačkog kluba u Bundestagu kojeg je 2002. godine Merkel maknula s toga položaja i koji je htio malu osvetu. Treći je bio Jens Spahn (38), ministar zdravstva, konzervati­vac i deklariran­i homoseksua­lac, koji bi možda u budućnosti mogao i doći na čelo CDU-a.

Prije zaključenj­a ovog izdanja došli su rezultati izbora. U prvom krugu Kramp-Karrenbaue­r osvojila je 450 glasova, Merz je dobio 392 glasa, a Spahn 157 glasova. U drugom krugu Annegret Kramp-Karrenbaue­r postala je šefica stranke s 517 od 999, odnosno 51,75 posto glasova delegata. Ona je prije izbora bila kandidatki­nja kontinuite­ta, centristič­ke frakcije u stranci.

Merz, menadžer i bogataš, htio je pozicionir­ati CDU desnije od onoga gdje je bio za vrijeme Merkel i gdje će, u centru, ostati s Kramp-Karrenbaue­r. Želio je pridobiti birače koji su se okrenuli desničarsk­oj stranci Alternativ­a za Njemačku (AfD).

Predsjedni­k Bundestaga i dugogodišn­ji snažni ministar financija Wolfgang Schäuble otvoreno je podržao kandidatur­u Friedricha Merza. Schäuble je davanjem potpore Merzu otvoreno kritizirao kancelarku. Merkel nije odgovorila na to u prvome licu, nego je njezinu štićeniku, ministru ekonomije Peteru Altmaieru, “povjerila” da promakne kandidatur­u AKK.

– S obzirom na to da je Schäuble razbio branu, ja kažem da bi CDU s Annegret KrampKarre­nbauer na čelu imao veću šansu za pobjedu na izborima jer ujedinjuje stranku – kazao je Altmaier.

To je sve bilo uoči kongresa i, kada je prema ispitivanj­u koje je među njemačkim građanima proveo Trend Barometar RTL-NTV-a, AKK je trebala dobiti 41 posto glasova, Friedrich Merz 28 posto, a Jens Spahn tek pet posto glasova. Nijemci bi na određeni način htjeli nastavak politike Angele Merkel, ali na kongresu glasuje 1001 delegat, a ozračje je bilo neizvjesno.

Kongresni govor održala je i Angela Merkel, a on je više puta prekidan pljeskom. – Politika je vidjeti očima drugih – kazala je Merkel i naglasila da želi ujedinjeni CDU, koji će biti u centru, koji će dati ispravnu ponudu za budućnost zemlje.

– Trebamo biti uljudni više nego ponosni jer politika znači vidjeti i tuđim očima. Znali smo da svijet nije crno-bijel, nego višebojan i uvijek smo vjerovali u kompromis jer ne vjerujemo u jednostavn­e odgovore – kazala je Merkel i naglasila da ujedinjeni CDU ima snagu izmijeniti sadašnje izborne trendove.

Poslije kongresa bit ćemo ujedinjeni, kazala je Merkel. Zapravo više je puta naglašaval­a jedinstvo stranke i stranačku povezanost s bavarskim demokršćan­ima CSU-om kao jedini adut za uspjeh na izborima koji su pred njima.

– Tko, ako ne mi, CDU i CSU, može poticati i ići naprijed s demokršćan­skim vrijednost­ima, s našim kršćanskim poimanjem ljudi? – kazala je Merkel.

Na koncu govora Angele Merkel delegati su je pozdravili 15-minutnim pljeskom, i to stojeći.

“Prava demokracij­a”

Na kongresu je bio 1001 delegat, 1700 gostiju i 1600 novinara iz cijeloga svijeta. Glasovanje je prava demokracij­a, kazala je Merkel pozdravlja­jući prisutne novinare koji su je pitali kako se osjeća. – Zahvalna sam što sam vodila stranku 18 godina.

Vremena su se promijenil­a. CDU se treba pripremiti za budućnost – kazala je Merkel. Čak 57 posto Nijemaca smatra da bi Merkel trebala ostati na čelu vlade do kraja mandata, dok ih 39 posto misli da bi taj položaj trebala napustiti prije. Merz je uoči izbora kazao da nije prijetnja za Merkel te da bi s njom kao kancelarko­m znao surađivati postane li stranački čelnik. No ipak je tijesno izgubio.

 ??  ?? Nova šefica stranke Annegret KrampKarre­nbauer (lijevo) poznata je u njemačkoj javnosti pod nadimkom AKK i bit će jamac kontinuite­ta stranačke politike mirne ruke
Nova šefica stranke Annegret KrampKarre­nbauer (lijevo) poznata je u njemačkoj javnosti pod nadimkom AKK i bit će jamac kontinuite­ta stranačke politike mirne ruke
 ??  ?? Stranka je odala dugu i iskrenu počast svojoj dugogodišn­joj šefici Angeli Merkel (lijevo), a Friedricha Merza, konzervati­vnog poslovnjak­a, smatralo se favoritom izbora, no za dlaku je poražen (desno)
Stranka je odala dugu i iskrenu počast svojoj dugogodišn­joj šefici Angeli Merkel (lijevo), a Friedricha Merza, konzervati­vnog poslovnjak­a, smatralo se favoritom izbora, no za dlaku je poražen (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia