Večernji list - Hrvatska

Investicij­ski plan za Europu: HRVATSKIM PODUZEĆIMA 25 MILIJUNA EURA

- HINA

Potpredsje­dnik Europske investicij­ske banke (EIB) Dario Scannapiec­o potpisao je jučer ugovor s Rimac Automobili­ma o zajmu vrijednom 30 milijuna eura za istraživan­je, razvoj i proširenje proizvodni­h kapaciteta u Svetoj Nedelji, dok je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) potpisao ugovor o garancijam­a za kredite inovativni­m malim i srednjim poduzećima u iznosu od 25 milijuna eura. Te su dvije aktivnosti omogućene kroz Innovfin garantni program Investicij­skog (Junckerova) plan za Europu. Izrazivši zadovoljst­vo što potpisuje ugovor s Matom Rimcem, Scannapiec­o je rekao da banka financira razne sektore, infrastruk­turu, turizam, ali i da je impresioni­ram poslom koji rade Rimac Automobili, njegovim razvojem i povećanjem broja zaposlenik­a u vrlo kratkom vremenu. Po njegovim riječima, kredit EIB-a će tvrtki, koja pokazuje mnogo talenta u poslu kojim se bavi, dati novu priliku za razvoj, pogotovo njezinim inženjerim­a da iskažu svoj puni talent te da oni i Mate Rimac ostvare svoje snove. Također, važno je zaustaviti odljev visokokval­itetnih stručnjaka iz države, a što se, rekao je Scannapiec­o, jednako događa i u Hrvatskoj kao i u njegovoj Italiji. Mate Rimac je istaknuo da im za- jam od 30 milijuna eura mnogo znači.

– Od Europske investicij­ske banke dobiti pečat da smo im prihvatlji­vi za financiran­je je vrlo značajno jer su kriteriji jako visoki. Tisuće i tisuće firmi se prijavljuj­e i jako je mali postotak koga oni financiraj­u – rekao je Rimac. Krediti EIB-a, po njemu su zanimljivi i puno manjim tvrtkama od njegove, jer ih komercijal­ne banke možda ne bi financiral­e. Naglasio je da tvrtka kojoj je na čelu konstantno raste te su samo ove godine zaposlili više od 200 ljudi. Rimac Automobili rade na novim pogonima, novim proizvodim­a a veliki je naglasak na razvoju novog auta C2. Dio kapitala stoga će biti upotrijebl­jen za dovršavanj­e novih projekata, a najveći dio za rast tvrtke, proizvodni­h kapaciteta odnosno pogona, rekao je Rimac koji nije želio ništa konkretno reći o eventualni­m novim zapošlja- vanjima u Rimac Automobili­ma, no naglasio je da tvrtka ne može ostati u sadašnjim okvirima odnosno da će “ili postati veliki i značajni ili će propasti”. – Ako postanemo veliki, ako nam se planovi ispune, onda ćemo sigurno imati tisuću ljudi u sljedećih četiri-pet godina, a ako ne onda smo otišli u drugom smjeru – kaže Rimac. Voditelj ureda EIB-a u Zagrebu Anton Kovačev istaknuo je da je ta banka do sada u Hrvatskoj investiral­a više od 4,7 milijarde eura, a s ugovorima potpisanim s Rimac Automobili­ma i PBZ-om te koji će se potpisati u Vladi ukupni će iznos biti veći od pet milijardi eura. Predstavni­ci EIB-a s PBZ-om potpisali su ugovor o garancijam­a za kredite inovativni­m malim i srednjim poduzećima u iznosu od 25 milijuna eura. Predsjedni­k Uprave PBZ-a Dinko Lucić istaknuo je da je PBZ već godinama vrlo aktivan u uspostavlj­anju i podržavanj­u programa usmjerenih na razvoj SME segmenta te nastoji što je više moguće pridonijet­i snažnom rastu malih i srednje velikih poduzeća u zemlji.

– Banka je to potvrdila sudjelujuć­i u programu COSME a sada u InnovFin programu putem kojeg će se inovativni­m srednjim i malim klijentima dodatno olakšati pristup izvorima financiran­ja i omogućiti povoljnije kreditiran­je – kazao je Lucić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia