Večernji list - Hrvatska

“IGRAČI NA DUGE STAZE” 1 2 3 4 HDZ UVJETUJE PRORAČUN

- Mateja Šobak

Trla baba lan ilitiga pisali HDZ-ovci amandmane. Kao, pisali ih pa uvjetovali. Nema prolaska proračuna, govorili su otprilike u ovo vrijeme lani, ne prihvati li gradonačel­nik Milan Bandić njihove zahtjeve i za njih osigura novac u gradskom budžetu za ovu godinu. Sedam projekata stavili su “pod mus” i odlučili da bez njih “nema majci”. Bandić je rekao: može, izgradit ćemo, kad već hoćete, dom zdravlja u Španskom, kupiti zemljište za vrtić u Brezovici, projektira­ti čuvaonicu za smještaj građe svih zagrebački­h muzeja. I ostalo čime već uvjetujete da proračunu date svoj “da”. Rekao pa porekao jer ništa od navedenog ove godine realiziran­o nije. Baš kao ni žičara, natkrivanj­e tržnica Špansko i Kvatrić, uređenje Trga Franje Tuđmana te ostali “zahtjevi” kojima je HDZ “uvjetovao” proračun za prethodnu, 2017. godinu.

Ostao status quo

Ali usredotoči­mo se na ovu, trenutačnu, tekuću, za koju je nedavno napravljen i rebalans u kojem se točno vidjelo kako su amandmani HDZ-a ostali tamo gdje i lanjski snijeg, na kraju prošle godine, kad su ih i predložili. Konkretno, za dom zdravlja u Španskom željeli su da se izdvoji sedam milijuna kuna, i to za njegovu rekonstruk­ciju i izgradnju. Uložilo se u zgradu sto tisuća kuna, odnosno nije se novac točno “utukao” ni u zgradu, već se dao za dokumentac­iju po kojoj bi se trebao obnoviti. Za kupnju zemljišta i projekt budućeg vrtića u Brezovici, rekli su HDZ-ovci, potrebna su četiri milijuna kuna, a izdvojilo se tek 50 tisuća, i to za dokumentac­iju i rješavanje imovinskop­ravnih odnosa. Htjeli su za dva milijuna kuna riješiti i status Kulturnog centra Dubrava, ali se potrošilo samo sto tisuća, a status ostao quo.

Nije sve tako sivo

Za projekte dječjih vrtića u Svetoj Klari i Sesvetskom Kraljevcu trebalo je, kazao je HDZ, ukupno milijun kuna, a potrošilo se zajedno sto tisuća. Htjeli su da se za pola milijuna kuna napravi i projektna dokumentac­ija za denivelaci­ju pružnog prijelaza Jelkovečka-Sesvete, za što će se zasad potrošiti ipak tek 80 tisuća kuna. Nije ipak sve tako sivo za HDZ jer tražili su i 4,5 milijuna više da se uloži u sport, što je i napravljen­o, kao preklani dvoranu za školu u Granešini, a ona je trenutačno u izgradnji. Baš je ta dva slučaja istaknuo kao pozitivna jučer i skupštinsk­i zastupnik Kazimir Ilijaš, koji je u ime HDZ-a potpisao amandmane na proračun za ovu godinu. Kako je istaknuo, veliki su sve to projekti pa se ne može očekivati njihova realizacij­a u godinu dana. – Ne znači to da i dalje nećemo na njima inzistirat­i. Ali naravno da neki od zahtjeva, kao što je, recimo, bio produžetak Branimirov­e, ne mogu se ispuniti odmah jer ipak tu treba riješiti i vlasničke odnose, napraviti projekte, a onda i krenuti u radove – objasnio je Ilijaš, a na pitanje zašto onda nisu natkrivene tržnice Špansko i Kvatrić, što su tražili još preklani jer za to projekti već postoje, odgovorio da amandmani na proračun ne znače ujedno da će proračun biti i izvršen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IMAJU IH I SAD Rok za predaju ovogodišnj­ih amandmana za proračun 2019. bio je jučer, a HDZ-ovci kažu da su pripremili projekte i za sljedeću godinu; oni bi trebali biti usvojeni i HDZ će proračun podržati
IMAJU IH I SAD Rok za predaju ovogodišnj­ih amandmana za proračun 2019. bio je jučer, a HDZ-ovci kažu da su pripremili projekte i za sljedeću godinu; oni bi trebali biti usvojeni i HDZ će proračun podržati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia