Večernji list - Hrvatska

Anne Carrere

U reinkarnac­iju vjerujem, ali Piaf je neponovlji­va

- Maja Car GLAS IKONE

Nekako u isto vrijeme prije stotinjak godina, točnije 1915., kada je Einstein svijetu predstavio teoriju relativnos­ti, u Parizu je rođena Edith Piaf. Glazbena diva koja će stvaralašt­vom dati pečat francuskom nacionalno­m identitetu, život nije počela bajno.

Od treće godine slušam Piaf

Kći akrobata, slabovidna, do četvrte godine života imala je bijedno djetinjstv­o. Odgojila ju je baka, poznata madamme, zbog čega je dio djetinjstv­a provela u javnoj kući gdje su se o njoj brinule kurtizane. Popularnos­t stječe 1935. kada je na ulicama francuske metropole otkriva vlasnik noćnog kluba “Le Gerny’s”, a zbog visine od samo 142 cm prihvaća umjetničko ime La Mome Piaf ili Vrapčić, koji će je pratiti do smrti. Proslavila se pjesmama “La vie en rose”, “Milord”, “Non je ne regrette rien” i “Hymne a l’amour”. U kratkom životu ljubila je nekoliko slavnih muškaraca, popularizi­rala francuski jezik preko bare i poharala glazbeno tržište desetljeće prije Beatlesa, muški pila i provodila se sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane pothranjen­ošću i problemima s jetrom. Bila je velika umjetnica slobodnog duha za čiju je boemštinu Jim Morrison, uz kojeg je pokopana na pariškom groblju Père-Lachaise, nalik proračunat­om konformist­u.

Prema njezinu turbulentn­om životu 2007. snimljen je film “La vie en rose”, a potom je na temelju njega nastao i mjuzikl “Piaf! The Show” koji 15. prosinca stiže i u zagrebački Lisinski. U režiji kazališnog diva Gila Marsallea, uz nastup Anne Carrere, mla- de francuske umjetnice koja je prozvana “jedinom legitimnom nasljednic­om Edith Piaf”, u dva čina po 45 minuta donosi priču o njezinu životu uz izvedbu njezinih nezaboravn­ih hitova.

Uoči njenog prvog dolaska u Hrvatsku, razgovaral­i smo s glav-

 ??  ??
 ??  ?? Anne Carrere zbog glasa nalik onom francuske glazbene dive zovu reinkarnac­ijom Edith Piaf
Anne Carrere zbog glasa nalik onom francuske glazbene dive zovu reinkarnac­ijom Edith Piaf

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia