Večernji list - Hrvatska

HRVATSKI DUO U NBA-U Samo Bogdanović i Šarić se čvrsto drže

- Vanja Deželić

Vijest da Dario Šarić napušta Philadelph­iju i odlazi u Minnesotu žestoko je odzvonila jer na prvu je takva trgovina između djelovala kao kraj priče za našeg reprezenta­tivca. Jer, Timberwolv­esi imaju popunjenu visoku liniju, njihov trener nije sklon eksperimen­tima i sve skupa nije djelovalo dobro za Darija. Ali...

Hezonja se teško dokazuje

On je borac i nametnuo se vrlo brzo, ima svoju minutažu kao u 76ersima i jako se brzo prilagodio. Dapače, djeluje mirnije i nekako bolje, valjda jer se vratio korijenima – borbi za opstanak. U mladoj momčadi s istoka možda se malo opustio, osjetio da je nedodirlji­v, ali sad je ponovno zagrizao. Lijepa je to vijest, lijepo saznanje, u situaciji kad je jasno da Mario Hezonja nikako ne može dokazati da vrijedi igranja “preko bare”, čak ni sad kad igra za novi klub, kad dobiva mjesto u prvoj petorci. Nažalost, ništa bolje nije Ivici Zubcu u LA Lakersima ili Anti Žižiću u Cavaliersi­ma. Dragan Bender je pak potpuno prekrižen, a Igor Kokoškov javnim je istupima čak i pretjerao kad je kritizirao mladića s kojim treba biti strpljiv. Stoga, neće biti ništa čudno ako ih dogodine ili za dvije godine ponovno gledamo u Europi. No, ružnim vijestima treba se baviti kad do njih dođe, bolje se koncentrir­ati na dvojac koji ne samo da oduševljav­a na NBA parketima već je i nositelj reprezenta­cije. Uz Darija, to je Bojan Bogdanović. Mostarac ove sezone, a prošlo je gotovo dva mjeseca i odigrano je više od dvadeset utakmica, suvereno drži vrh lige u postotku šuta za tri poena! I dalje mu je on iznad 50 posto. Tako nešto uistinu je vrijedno divljenja, ali nije jedino što u svojoj igri nudi Bogdanović dok nosi dres Indiana Pacersa, u kojima se istinski pronašao. Ili, ta momčad je njemu pronašla najbolju moguću ulogu.

Babo prvi tricaš

Ove sezone podigao je na višu razinu sve statističk­e rubrike, osim slobodnih bacanja. Tijekom karijere igrao je u prosjeku 27 minuta, ove sezone igra više od 30, šut iz igre bio mu je na gotovo 46 posto tijekom karijere, a sad je na više od 54 posto. Trice je gađao nešto manje od 39 posto, a sad je na 53,5 posto. Ujedno, zabija 15,6 poena po utakmici u odnosu na 12,3 poena tijekom karijere. Asistira, skače i blokira praktički kao i prije.

– Šut će mu se vjerojatno smanjiti s vremenom jer je tijekom karijere trice gađao i 15 posto slabije no sad, ali ono što sam primijetio jest da ulazi više pod koš nego ikad prije, a to se isplati. Ako uzmemo njegove fizičke predispozi­cije i talent, takva strategija napada protivničk­og koša pun je pogodak. Hrvat u tišini ima najbolju sezonu karijere – napisao je američki novinar Jesse Smith.

Primjerice, ulazak pod koš ono je što Mario Hezonja nikako ne radi, radije šutira trice i drži se po strani, a skočan je, talentiran i moćan. No, ima blokadu u glavi ili od trenera da izbaci iz sebe silnu moć koju posjeduje. Bogdanović s tim nema problema. A ni Dario Šarić.

Iako igra ove sezone pet minuta manje u prosjeku nego tijekom cijele karijere, podigao je postotak ukupnog šuta na 43 posto s 42 posto, slobodna bacanja s 83 posto na 93 posto, ali manje asistira i manje skače. Naravno, s obzirom na to da igra manje, zabija manje, na oko 11 poena u odnosu na 13. Ali, odigrao je ni deset utakmica za Minnesotu, u kojoj mu se predviđala marginalna uloga, a igra više od 20 minuta.

Ipak, bilo bi nekako ljepše kad bismo vidjeli u akciji više hrvatskih košarkaška, a dojam je da Žižić i Zubac ne dobivaju previše prilika, iako ih zaslužuju. Kad god dobiju veću minutažu, iskoriste je.

 ??  ?? Bojan Bogdanović igra individual­no možda i najbolju sezonu karijere
Bojan Bogdanović igra individual­no možda i najbolju sezonu karijere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia