Večernji list - Hrvatska

Cijene stanova u Zagrebu u dvije godine skuplje 20%

Najviše se traže stanovi površine do 60 metara četvornih

- Martina.strukic@vecernji.net martina.strukic@vecernji.net

Cijene nekretnina u Zagrebu variraju, ovisno o kvartu, od 800 eura do tri tisuće eura po metru četvornom Martina Strukić Nastavlja se trend izraženog rasta traženih cijena nekretnina u Hrvatskoj. Cijene stanova bilježe u posljednji­h nekoliko godina rekordan godišnji rast od 8 i pol posto, dok su tražene cijene kuća u istom periodu više za gotovo 5 posto. Rast je izraženiji usporedimo li cijene s onima iz 2016., pa su u samo 24 mjeseca cijene stanova porasle za više od 13 posto, dok cijene kuća bilježe rast od gotovo 7 i pol posto, prenosi Njuškalo.

Veliki rast cijena

Da su nekretnine u Republici Hrvatskoj sve traženije, a posljedičn­o tome i sve skuplje, govori i činjenica da je samo u prošlom mjesecu zabilježen­o gotovo 14 i pol milijuna detaljnih pregleda oglasa, čak 2 i pol posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te isto toliko više i u odnosu na mjesec prije. U Zagrebu potencijal­ni kupci najviše pregledava­ju stanove površine između 50 i 60 m², cijene između 60 i 80 tisuća eura, a prosječna tražena cijena za m² stana iznosi 1.965 eura, i za 11 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od većih gradova, Split i Zadar bilježe rast cijena stanova za čak 12 posto u odnosu na prošlu godinu, pa je tako u Splitu prosječna tražena cijena po m² stana 2.788 eura, dok je u Zadru ona 2.106 eura. Od ostalih većih gradova, Pula bilježi rast cijena stanova od 8 posto, Rijeka m² od 5 posto, dok Osijek bilježi rast od gotovo 4 posto. Važno je istaknuti i da su tražene cijene stanova u Zagrebu u 2 godine porasle za čak 20 posto.

Razlike među kvartovima

Za iznos koliko biste u ovom trenutku platili stan od 50 kvadrata u Zagrebu, prije 2 godine mogli ste uz isti stan na Njuškalu kupiti, primjerice, i BMW serije 3 star 5 godina. Cijene kuća u Zagrebu imaju nešto blaži rast pa je tako prosječna cijena m² kuće s okućnicom u 2 godine porasla za svega 3 posto. I dalje su najviše prosječne cijene nekretnina u Dubrovniku. Tamo se za m² kuće prosječno traži 4.669 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.861 euro. Istovremen­o, prosječna tražena cijena kvadrata stana u, primjerice, Petrinji iznosi 660 eura, dok m² kuće u ovom trenutku iznosi 379 eura. Cijene nekretnina u Gradu Zagrebu variraju ovisno o kvartu. Pa se prosječne cijene kvadrata stana tamo kreću od 800 eura u kvartovima na rubnim dijelovima grada, do čak 3 tisuće eura u kvartovima poput Tuškanca. U centru Zagreba prosječna cijena m² stana je 2.483 eura.

Amadria Park Hotel Capital smjestio se u zgradi koja je mješavina stilova

Urbani zagrebački štih u novom hotelu prepoznatl­jiv je u interijeru, ponudi i sadržajima te, dakako, luksuznom smještaju Martina Strukić U vrijeme najljepšeg europskog Adventa grupacija Amadria Park, koja upravlja hotelima u Opatiji i Šibeniku, u središtu Zagreba otvorila je svoj prvi city hotel koji će nositi oznaku Heritage, a zove se Amadria Park Hotel Capital.

Mješavina stilova

Priča novog hotela protkana je urbanim zagrebački­m štihom prepoznatl­jivim u uređenju interijera, ponudi i sadržajima koji

Cijene su, usporedimo li ih s onima prije dvije godine, na razini zemlje rasle više od 13 posto U hotelu postoji i 30 zidnih satova koje je obnovila urarska radnja Lebarović

 ??  ?? Boje i materijali korišteni pri uređenju odišu elegancijo­m, smirenošću i luksuzom...
Boje i materijali korišteni pri uređenju odišu elegancijo­m, smirenošću i luksuzom...
 ??  ?? U Dubrovniku se grade, u pravilu, luksuzni stanovi i kuće i stalno pronalaze kupce
U Dubrovniku se grade, u pravilu, luksuzni stanovi i kuće i stalno pronalaze kupce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia