Večernji list - Hrvatska

Prevozili migrante preko Hrvatske, u četiri mjeseca zaradili 64 tisuće eura

“Ruta 2” koordinira­na je akcija policije i USKOK-a u kojoj je razbijena dobro organizira­na skupina krijumčara

- Ivana Jakelić

Samo četiri mjeseca trebalo im je da “zarade” najmanje 64.000 eura, pri tome iskorištav­ajući nevoljnike koji su iz ovih ili onih razloga bili prisiljeni napustiti svoje domove te u potrazi za srećom krenuti na Zapad. Rezime je to koji se može izvući iz posljednje policijsko-uskočke akcije kodnog imena “Ruta 2” usmjerene prema grupi koja se od kraja srpnja do sredine listopada bavila krijumčare­njem ljudi.

Tri stranca i žena

Grupu je činilo 14 osumnjičen­ika u dobi od 20 do 47 godina, a među osumnjičen­icima je jedna žena te troje stranaca, dvojica Afganistan­ca i Pakistanac, s tim da su jedan od Afganistan­aca i Pakistanac tražitelji azila. Jedan je osumnjičen­ik u bijegu, a USKOK je jučer za osmoricu osumnjičen­ika zatražio određivanj­e istražnog zatvora o čemu je odlučivao sudac istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda.

Policija i USKOK jučer su priopćili kako se sumnja da su osumnjičen­ici u najmanje 13 navrata prokrijumč­arili najmanje 119 osoba. Unutar zločinačko­g udruženja koje se bavilo krijumčare­njem ljudi svatko je imao svoje zaduženje pa su neki tako ilegalnim migrantima pomagali da, izbjegavaj­ući graničnu kontrolu, iz BiH uđu u Hrvatsku. To se uglavnom događalo na području Karlovačke i Ličko-senjske županije, gdje su ilegalne migrante preuzimali vozači koji su ih u osobnim ili teretnim vozilima prevozili u Zagreb. Posao je bio tako organizira­n da je prije automobila ili kamiona s migrantima obavezno išla prethodnic­a koja je pazila na policijske patrole.

Plaćali 1000 eura po osobi

Kada su ilegalni migranti stigli u Zagreb, tamo su bili smješteni u prethodno unajmljene stanove, otkud su ih dalje prevozili blizu granice sa Slovenijom. Primopreda­ja je bila na području Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije, a tamo su ih preuzimali drugi članovi grupe te ih prevozili prvo u Sloveniju, a zatim i do krajnjeg odredišta u neku od zemalja EU. Ilegalni migranti za ovu “uslugu” plaćali su 1000 eura po osobi, a policija je u pretragama stanova našla mobitele, SIM kartice te potvrde o uplatama domaćeg i stranog novca. Istražitel­ji sumnjaju da je cijeli taj “posao” osmislio Sameer Parvez Khan (20), Pakistanac koji već neko vrijeme živi na zagrebačko­j Trešnjevci gdje je i uhićen. Priča o njemu objavljena je prije nekoliko dana na jednom domaćem portalu pa su policija i USKOK morali krenuti u akciju i prije no što su mislili. Naime, cijela grupa predvođena Khanom dulje je vrijeme tajno praćena i prisluškiv­ana, a nakon što je priča o njemu i njegovim kriminalni­m aktivnosti­ma objavljena, osumnjičen­ici su shvatili da su im policija i USKOK na tragu pa su se pokušali riješiti inkriminir­ajućih dokaza. Khan je, inače, bio aktivan na društvenim mrežama, na kojima je među ostalima objavljiva­o i kako prebrzo vozi.

 ??  ??
 ??  ?? Pakistanac Sameer Parvez Khan (20), kako se sumnja, osmislio je cijeli plan, a na društvenim mrežama često je objavljiva­o svoje fotografij­e. Već dulje vrijeme živio je na zagrebačko­j Trešnjevci
Pakistanac Sameer Parvez Khan (20), kako se sumnja, osmislio je cijeli plan, a na društvenim mrežama često je objavljiva­o svoje fotografij­e. Već dulje vrijeme živio je na zagrebačko­j Trešnjevci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia