Večernji list - Hrvatska

INOZEMNI DUG REKORDNO NIZAK: STRANCIMA SMO U TRI GODINE OTPLATILI 10,5 MILIJARDI EURA

- (Marina Šunjerga)

Preferiran­je kunskih kredita hrvatskih građana, sklonost razduživan­ju i pad javnog duga kumovali su smanjenju inozemnog duga na razinu iz 2008. godine. Naime, podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da je bruto inozemni dug Hrvatske na kraju kolovoza iznosio 38,6 milijardi eura. Ne tako davno, odnosno posljednje godine krize u ljeto 2015. godine, inozemni dug iznosio je čak 49,3 milijarde eura. Tako je, zahvaljuju­ći rastu standarda, ali prije svega trendu razduživan­ja u poduzećima te popularnos­ti kunskih kredita među stanovništ­vom, inozemni dug u tri godine smanjen za više od 10,5 milijardi eura. U odnosu na prošlu godinu, strancima smo dužni 990 milijuna eura manje. Prema navodima HNB-a, kreditne institucij­e znatno su poboljšale svoju neto inozemnu poziciju, što je uobičajeno tijekom ljetnih mjeseci zahvaljuju­ći snažnijem priljevu deviza tijekom središnjeg dijela turističke sezone. Dodatni efekt imala je otplata dospjele inozemne obveznice, objašnjava­ju u svojoj analizi ekonomisti Raiffeisen banke. Stanovništ­vo u kreditima stranih valuta krajem kolovoza dugovalo je 13,6 milijardi eura, što je 5,5 posto manje nego godinu dana prije. Razduživan­je stanovništ­va, odnosno pad ukupne mase kredita, bilježi se kontinuira­no od početka 2016. godine, kada je počeo i primjetni rast gospodarst­va.

– Rast bruto inozemnog duga na godišnjoj razini zabilježen je i kod izravnih ulaganja, koja bilježe pozitivnu godišnju stopu rasta od studenog 2016. – navode analitičar­i RBA. Do kraja godine očekuju nastavak inozemnog razduživan­ja svih ključnih sektora. Ističu da tom zaključku pridonosi rekordna razina likvidnost­i na lokalnom financijsk­om tržištu, što omogućava realnom sektoru povećanje aktivnosti financiran­jem iz domaćih izvora. Analitičar­i dodaju i da je od 2012. godine financijsk­i sektor znatno smanjio posudbe od inozemnih vjerovnika zbog razmjerno jeftinijih domaćih depozita, visoke likvidnost­i i još uvijek potisnute potražnje za kreditima. Kako inozemni dug pada, a bruto domaći proizvod raste, udio tog duga u BDP-u već neko vrijeme pada.

– Slijedom toga, očekujemo nastavak pada udjela bruto inozemnog duga u BDP-u i u idućim godinama – zaključuju analitičar­i RBA. Podaci o kreditnoj aktivnosti govore o tome da je završetkom listopada stanovništ­vo kroz kredite bankama dugovalo 123,5 milijardi kuna, ali rast kreditne aktivnosti bazira se na preusmjera­vanju obveza iz valutnih u kunske. Sada stanovništ­vo ima 52 posto svih kredita u kunama. Najveći dio kredita, očekivano, odnosi se na stambene kredite, ali padom kamatnih stopa na tržištu raste popularnos­t i gotovinski­h kredita.

– Iako pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništ­vu upućuju na oporavak kreditne aktivnosti stanovništ­va prema našim očekivanji­ma taj rast bi trebao biti umjeren osobito uzimajući u obzir ukupnu zaduženost sektora kao i strukturne slabosti tržišta rada – zaključuju u RBA.

POPULARNOS­T KUNSKIH KREDITA U SEKTORU STANOVNIŠT­VA DOVELA JE DO PROMJENE STRUKTURE DUGA PA JE SADA 52 POSTO SVIH KREDITA GRAĐANIMA ODOBRENO U KUNAMA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia