Večernji list - Hrvatska

GRADONAČEL­NIK IMA PLUĆNU EMBOLIJU 1 2 3 BANDIĆU RAZBIJAJU TROMB

- Romana Kovačević Barišić, Iva Puljić Šego

Kad tromb iz noge otputuje u veliku venu prema plućima, zaustavi protok krvi prema plućima, dolazi do plućne embolije, a posljedice ove bolesti mogu biti fatalne. Zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, srećom, taj je prvi udar u petak navečer preživio, no pod intenzivno­m je terapijom kako bi se spriječilo da novi tromb, jer najvjeroja­tnije ih ima još, ne napravi štetu. Kritična su tri dana nakon prvog udara, dok terapija ne uspije “razrijedit­i” krv.

– Prima antikoagul­anse, lijekove protiv zgrušavanj­a. Tromb koji je začepio dio pluća sad se treba otopiti i tu postoji rizik, s obzirom na to da taj dio pluća nije aktivan, nije prozračiva­n, za razvoj upale pluća. To je jedan od rizika koji ga čeka idućih sedam do deset dana – doznajemo iz liječnički­h krugova.

U ponedjelja­k na nogama?!

Bar tjedan dana mora ostati u bolnici, a i nakon toga trebao bi se odmarati. No upravo je to problem kod Milana Bandića, koji je i zaradio plućnu emboliju jer se oglušio o savjete liječnika. Naime, trostruki prijelom desne potkoljeni­ce koji je zaradio obilazeći građevinsk­e radove na cesti zahtijevao je ili operaciju ili gips i mirovanje, a Bandić nije htio ništa od navedenog. Želio se susresti s Putinom

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia