Večernji list - Hrvatska

Priča o tragediji koja pokazuje zašto je morao doći Putin

Podmornica Kursk potonula je na dubinu od samo 100 metara, bilo je to doba raspada ruske vojske

-

Film o tragediji ruske podmornice Kursk možda je došao malo prerano – tek je 18 godina prošlo od stvarnog događaja – tako da se dosta nas koji smo ga otišli ovih dana gledati u kina dobro sjeća cijele drame i njezina epiloga. Priča je to moćnoj, 154 metara dugoj podmornici, ponosu ruske vojske, koja je potonula samo šest godina otkako je stavljena u pogon. Glavni junak priče je Mihail (Matthias Schoenaert­s), jedan od zapovjedni­ka Kurska, koji se s posadom ukrcava u podmornicu nakon burne svadbene pijanke (svadba je inače zlokobno najavila nesreću kao u “Lovcu na jelene”). Nakon što dođe do eksplozije rakete u podmornici, većina mladih mornara pogine, no u jednom krilu prežive Mihail i desetak članova posade (od ukupno 118 koliko ih se ukrcalo). Podmornica je zaglavila na dnu Barentsova mora, na dubini od tek stotinjak metara. Dok Mihail i ekipa pokušavaju preživjeti, iščekujući da ih ruska vojska spasi, na površini se odvijaju dvije drame. U jednoj Mihailova trudna supruga Tanja (Léa Seydoux) pokušava s ostalim suprugama natjerati ruske generale da prihvate pomoć Britanaca čija je mornarica u blizini, a čiji vojnici mogu vrlo brzo spasiti ruske mladiće.

Manjak ambicija

U drugoj se vodi borba u samom zapovjedni­štvu ruske vojske – dok dio admirala i generala želi prihvatiti pomoć, drugi, tvrdokorni, za to ne želi ni čuti. Iako je s razlogom prikazana sva tromost ruskih generala, a ruska vojska ispada pospanija od medvjeda u siječnju, posebno je iskarikira­n lik Borisa Jeljcina (Max von Sydow) koji ne pokazuje gotovo nikakav interes da spasi svoje vojnike. Redatelj Thomas Vinterberg solidno je vodio priču u sva tri kraka, no bez neke posebne strasti i ambicija da otkrije pokoji nepoznat detalj. Sve što vidimo u filmu manje-više smo znali i iz samog guglanja. No ono gdje je napravljen iskorak jesu vrlo duhoviti dijalozi ruskih mornara pa je ko- načno u američkom filmu dan jedan dašak ljudskosti i šarma ruskim vojnicima. S druge strane, ogroman je propust što film nije snimljen na ruskom jeziku, zbog čega jako gubi na autentično­sti od početka do samoga kraja (nešto slično kao da gledate vestern sinkronizi­ran na, recimo, poljski), kao i to što nema ruskih glumaca.

Glumi i Zlatko Burić

Film još više nego o samom događaju govori o vremenu – to je doba raspada ruske vojske, gotovo i ruskoga društva u cjelini. Bila je to točka nakon koje se morao pojaviti netko poput Vladimira Putina, ne samo kako bi podigao rusku vojsku već kako bi spasio rusku naciju od potpune apatije i pelješenja od oligarha. Za nas u Hrvatskoj ovaj solidan film ima još jedan argument da ga se pogleda jer se u epizodnoj ulozi pojavljuje naš najbolji glumac Zlatko Burić.

 ??  ?? Mihail (u sredini) pokušava organizira­ti život u oštećenoj podmornici dok s mornarima uzalud iščekuje spašavanje
Mihail (u sredini) pokušava organizira­ti život u oštećenoj podmornici dok s mornarima uzalud iščekuje spašavanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia