Večernji list - Hrvatska

Utakmica najvećeg rizika u povijesti Španjolske

- Ozren Podnar

Boca Juniors i River Plate napokon će danas od 20.30 sati odlučivati prvaka Južne Amerike za 2018. godinu, a igrat će u – Madridu. Bit će to treći pokušaj uzvrata nakon što je prvi dvoboj na Bocinoj Bomboneri zaključen s 2:2. Patološka mržnja između pristaša suparnika iz Buenos Airesa onemogućil­a je uzvrat koji je predviđen za 28. studenoga pa odgođen za dan poslije. Riverovi su huligani zasuli autobus s Bocinim igračima kamenjem i suzavcem, ozlijedivš­i nekoliko članova gostujuće momčadi. Nakon incidenta, vodstva obaju klubova suglasila su se da je utakmica neodrživa, a budući da se bura strasti nije stišala ni sutradan, kontinenta­lni savez Conmebol i klubovi morali su iznaći novo rješenje.

Divlje bande ne smiju doći

Nekoliko se gradova javilo sa željom da organizira susret – kolumbijsk­i Medellin, brazilski Belo Horizonte, talijanska Genova, odakle potječu Bocini osnivači, i katarska Doha. U jednom se trenutku činilo da će Doha biti odabrana zbog blizine Abu Dhabija, gdje će budući južnoameri­čki prvak sudjelovat­i na Svjetskom klupskom kupu od sredine prosinca. No vrh Conmebola sjetio se Madrida zbog poveće kolonije Argentinac­a u Španjolsko­j, zračne odlično povezane s Argentinom, iskustva s organizira­njem utakmica visokog rizika i vremenske zone koja pogoduje i europskim i američkim gledatelji­ma.

Navodno je Conmebolov predsjedni­k Alejandro Domínguez u privatnom razgovoru iznio ideju o selidbi finala Realovu voždu Florentinu Pérezu, a ovaj je pristao za dvije minute. Dulje je trebalo nagovarati same River i Bocu. River se isprva odbijao odreći prednosti domaćeg terena, a Boca je zahtijeval­a od Conmebola da joj dodijeli trofej bez borbe jer su suparnički navijači krivi za otkazivanj­e uzvrata.

No, budući da dodjela naslova bez borbe ne donosi nikakvu zaradu Conmebolu, televizija­ma i sponzorima, klubovi su se osvijestil­i i pristali igrati, pa makar na drugoj strani oceana.

S obzirom na naziv i smisao Cope Libertador­es, mnogim je Južnoameri­kancima šaljivo to što će pobjednik za 2018. biti odlučen u glavnom gradu zemlje bivših osvajača, Španjolske. Najprestiž­nije klupsko nogometno natjecanje u Južnoj Americi nazvano je u čast junacima najzaslužn­ijima za pretvaranj­e španjolski­h i portugalsk­ih kolonija u nezavisne države. Libertador (Oslobodite­lj) naziv je za latinoamer­ičke vođe oslobodila­čkih pokreta protiv kolonizato­ra u 19. stoljeću.

Iako je Madrid 9500 km udaljen od Buenos Airesa, nema sumnje da će tisuće navijača pratiti svoje ljubimce. Unatoč Conmebolov­oj objavi da argentinsk­e barras bravas (divlje banluke de) “ne bi smjele ni maštati o putu u Madrid”, svima je jasno da će se domoći ulaznica i doputovati na zračnu luku Barajas, povezanu direktnim letovima s Buenos Airesom i Córdobom.

Španjolska policija pripremila je specijalne mjere sigurnosti, a šefovi priznaju da se nalaze pred najizazovn­ijim sportskim događajem u gradskoj povijesti. Navijači će stizati u zračnu luku Barajas, odakle će ih autobusi prebacivat­i do pripadajuć­ih zona na suprotnim stranama širokog Pasea de Castellane, koji vodi do Realova stadiona. Između zona bit će “ničija zemlja” koju će čuvati jake snage sigurnosti radi sprečavanj­a kontakta zaraćenih skupina.

Prate se i navijača Raya

Broj agenata koji će osiguravat­i red znatno će nadmašiti broj angažirani­h za derbije Reala i Barcelone. Dok španjolski clasico mobilizira najviše do 2500 agenata, danas će ih biti oko 4000. Madridska policija zadnjih dana nadzire zloglasne Bukaneros (Gusare), 300 najžešćih ultrasa Rayo Vallecana, koji su zbratimlje­ni s riverovcim­a – vjerojatno zbog sličnosti dresova. Postoji bojazan da bi Bukaneros mogli napasti sljedbenik­e Boce pa je policija proteklih dana u racijama zaplijenil­a obilje rekvizita namijenjen­ih tučnjavi, uključujuć­i palice za bejzbol, drvene štapove zašiljenih vršaka, čekiće i francuske ključeve.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia