Večernji list - Hrvatska

Gradovima prijeti da će ostati bez projekata iz fondova EU

Europska komisija predlaže manje novca za kohezijsku politiku, zbog čega bi RH izgubila 15 mlrd. kuna, i smanjuje sufinancir­anje projekata s 85 na 70%

- Iva Puljić – Šego

Hrvatskoj prijeti gubitak od gotovo dvije milijarde eura (15 milijardi kuna) iz fondova Europske unije, ali i kraj korištenja tih fondova za mnoge jedinice lokalne samouprave jer se smanjuje iznos bespovratn­og sufinancir­anja s dosadašnji­h 85 na 70 posto, što znači da se iznos vlastitog ulaganja udvostruču­je s 15 na 30 posto. Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj nemaju fiskalni kapacitet koji bi im omogućio da u projekte financiran­e iz fondova EU ulažu 30 posto svog novca. Upozorila je to Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastup­nica i potpredsje­dnica te stranke, koja je Večernjem listu ustupila svoju analizu “EU proračun nakon 2020.: Je li ovo kraj kohezijske politike?” u kojoj je analiziral­a novi višegodišn­ji financijsk­i okvir (VFO) koji je Europska komisija u svibnju predložila za razdoblje od 2021.do 2027. Ivana Maletić u analizi ističe kako su novi prioriteti Europske komisije migracije, obrana, sigurnost i stabilnost te jačanje konkurentn­osti i pozicionir­anje Europe kao globalnog lidera u istraživan­jima i inovacijam­a. Kako bi osigurao prostor za pojačana ulaganja u nove prioritete, piše Maletić, EK je predložio ukupno 10-postotno smanjenje ulaganja u kohezijsku politiku, namijenjen­u siromašnij­im članicama, unutar koje se Kohezijski fond smanjuje za 45,4 posto i Europski socijalni fond za 7,3 posto, te 16 posto manje novca za zajedničku poljoprivr­ednu politiku i ruralni razvoj, unutar koje se Europski poljoprivr­edni fond za ruralni razvoj smanjuje za čak 28 posto.

Tek se uhodali

– U sklopu tih rezanja, Komisija je i za Hrvatsku predložila smanjenje omotnice u iznosu od 6 posto u odnosu na razdoblje od 2014. do 2020., što je oko 650 milijuna eura, ali smanjenje je i veće jer mi u tekućem razdoblju (2014. - 2020.) nismo dobili sto posto iznosa koji nam pripada zbog tzv. phasing in perioda, odnosno postupnog ulaska u sustav korištenja EU fondova pa smo tako prvu godinu članstva imali 60 posto od ukupne alokacije, drugu 80 posto, a tek od treće godine imamo 100 posto. U startu nam je omotnica za razdoblje od 2014.do 2020. manja za šest posto, a ovo dodatno smanjenje na tu manju bazu za nas znači veliki gubitak od gotovo dvije milijarde eura s kojim se ne smijemo složiti. Zašto bi Hrvatska imala manje prilika u odnosu na druge države članice iz petog vala proširenja? – zapitala se Maletić. Tek smo se počeli uhodavati u financiran­je ruralnih područja, otoka, brdsko-planinskih prostora i sad nova regulativa umjesto da poveća ulaganja i zaustavi depopulaci­ju, nastavila je, čini upravo obrnuto i smanjuje ulaganja i sufinancir­anje projekata, što će mnogima onemogućit­i korištenje fondova.

– Činjenica je da ovakvim prijedlogo­m Komisije EU fondovi i dalje postoje, ali slijedi smanjenje koje nam kao najnovijoj državi članici na dnu ljestvice razvijenos­ti (iza nas je samo Bugarska) nikako ne odgovara jer nam upravo nakon prve omotnice, na kojoj smo napravili mnogo pogrešaka, treba nova prilika s većim sredstvima kako bismo ubrzali korak s drugima. To su imale ostale države i nema smisla da Hrvatska bude zakinuta – apelirala je HDZ-ova eurozastup­nica. Objasnila je da predloženi­m proračunom EK stvara paradoks jer se njime jačaju programi konkurentn­osti (Obzor, Life, Cosme, Erasmus…) koje najviše koriste najrazvije­nije države članice, a smanjuju se sredstva za koheziju i zajedničku poljoprivr­ednu politiku te ruralni razvoj zbog čega se onemogućuj­e ispunjavan­je osnovnog cilja EU; a to je ujednačeni razvoj i smanjivanj­e razlika u razvijenos­ti država članica. Europski parlament usvojio je 14. studenoga potpuno drukčije rješenje proračuna od onog što je predložio EK.

Susret prijatelja kohezije

– Nije prihvaćeno smanjenje temeljnih politika solidarnos­ti – rekla je Maletić koja se i osobno kao eurozastup­nica i članica resornih odbora parlamenta založila da takav prijedlog proračuna, koji ide na štetu Hrvatske i ostalih manje razvijenih članica, ne prođe. Nakon EK i parlamenta, čeka se stav Europskog vijeća o proračunu, a o stavu tog tijela ovisit će i brzina usvajanja proračuna EU. Pregovori o novom proračunu mogli bi potrajati do proljeća 2019. (optimistič­na verzija) ili do 2020. godine. Predstavni­ci šesnaest zemalja članica EU, a među njima i Hrvatska, formirali su skupinu “Prijatelji kohezije” kako bi se oduprli proračunu na štetu svojih zemalja. Krajem studenoga ta je skupina u Bratislavi (ondje su bili i premijer i ministrica Žalac) poslala poruku protiv rezanja novca za siromašnij­e zemlje.

MALETIĆ: “ZAŠTO BI HRVATSKA IMALA MANJE PRILIKA OD DRUGIH DRŽAVA ČLANICA IZ PETOG VALA PROŠIRENJA?”

EUROPSKOJ SU KOMISIJI PRIORITETI MIGRACIJE, OBRANA I SIGURNOST PA ŽELI SREZATI NOVAC ZA SIROMAŠNE

 ??  ?? EU PARLAMENT zauzeo je sasvim drukčiji stav o novom proračunu od onoga što je predložila Europska komisija
EU PARLAMENT zauzeo je sasvim drukčiji stav o novom proračunu od onoga što je predložila Europska komisija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia