Večernji list - Hrvatska

TRAGEDIJA U DUBROVNIKU:

Od vatre pobjegli u odvodni kanal, jedan radnik poginuo, dvojica nestala

- Slavica Vuković

Nezapamćen­a tragedija dogodila se u Platu, malom mjestu u općini Dubrovačko primorje, u kojoj je jedan radnik HEP-a poginuo, za dvojicom potraga još uvijek traje, a trojica su lakše ozlijeđena i hospitaliz­irana u Općoj bolnici Dubrovnik nakon eksplozije i požara u hidroelekt­rani Plat. U poslijepod­nevnim satima vatrogasci su požar ugasili, a potraga za preostalom dvojicom nestalih radnika bila je u punom jeku.

U potrazi ronioci

Tijelo poginulog radnika pronađeno je oko 14 sati u odvodnom kanalu koji povezuje hidroelekt­ranu s morem. Pronašli su ga ronioci specijalne policije.

– Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom – kazao je načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević novinarima. Dodao je da je sve upućivalo na to da su trojica djelatnika, koja nisu uspjela izaći iz hidroelekt­rane, pred vatrenom stihijom skinula dio odjeće i ušla u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživa­nja bio odvodni kanal.

Požar je buknuo jučer oko 9 sati, na izlazu iz oko 500 metara dugog tunela u kojemu su u trenutku kalvarije po neslužbeni­m informacij­ama bila devetorica radnika. Šestorica su pronađena odmah, a trojica od njih nedugo nakon dolaska spasilački­h ekipa prebačena su u dubrovačku bolnicu u kojoj im je pružena pomoć i gdje su sa zebnjom iščekivali rezultate potrage za preostalom trojicom radnika. – Kod nas su hospitaliz­irana tri djelatnika hidroelekt­rane koja su u dobrom općem stanju, uredni su im vitalni parametri i po procjeni bit će zadržani na promatranj­u. Očekujemo još stradalih radnika, spremni smo za njihov prihvat, ali još uvijek su u tijeku pokušaji njihova izvlačenja s mjesta na kojem je došlo do širenja požara – izjavio nam je dr. Stjepan Đuričić, pomoć-

nik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik u vrijeme dok su sa zebnjom iščekivali rezultate potrage. Od glasnogovo­rnice PU dubrovačko-neretvansk­e Daliborke Bečić doznajemo da je policija dojavu o požaru unutar HE Plat dobila oko 9.30 sati nakon čega su izašli na teren zajedno s ostalim službama, vatrogasci­ma i hitnom medicinsko­m pomoći. – Policijski službenici još uvijek su na terenu. O uzrocima i posljedica­ma požara moći ćemo govoriti tek nakon gašenja i nakon obavljanja očevida – rekla nam je Bečić.

U potrazi za radnicima u tunel u kojemu je buknula vatra ušli su i policajci, opremljeni i obučeni za ovakve intervenci­je. Ometao ih je gust dim. Zapažen je i brod pomorske policije kako pretražuje područje oko hidroelekt­rane. Doznajemo da je u pripravnos­ti bio i helikopter za hitni medicinski prijevoz ako netko od radnika bude imao teške ozljede i bude trebao prijevoz do splitskog KBC-a.

Prioritet su radnici

U HEP-u su šokirani tragedijom. Jučer su izjavili da im je prioritet spašavanje njihovih radnika koje još uvijek traje. Na mjestu nesreće jučer je bio i Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka. Pristupna cesta do Hidrocentr­ale Plat bila je blokirana, a na magistrali je policija regulirala promet. Prilaz hidroelekt­rani, iz čijeg se dijela popodne još dimilo, policija nije dopuštala. Hidroelekt­rana se nalazi na izlazu iz Plata, a od prvih kuća udaljena je manje od sto metara.

Državni tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg izjavio je nakon sjednice Vlade da još čekaju informacij­e što se točno dogodilo.

– Ljudi su sada na terenu, inspekcijs­ke službe Ministarst­va zaštite okoliša. Vrlo skoro očekujemo nove informacij­e i da se otkrije što je bio uzrok požara – rekao je Šiljeg i dodao da je HE u Platu veoma važna za hidroenerg­etski sustav Hrvatske i planirana je njezina nadogradnj­a.

 ??  ??
 ??  ?? POŽAR JE UGAŠEN u poslijepod­nevnim satima, no potraga za radnicima i dalje traje. Šestero radnika uspjelo se izvući
POŽAR JE UGAŠEN u poslijepod­nevnim satima, no potraga za radnicima i dalje traje. Šestero radnika uspjelo se izvući
 ??  ?? SVI NA TERENU Odmah su po dojavi izašli dubrovački vatrogasci, policija, inspekcija Ministarst­va zaštite okoliša...
SVI NA TERENU Odmah su po dojavi izašli dubrovački vatrogasci, policija, inspekcija Ministarst­va zaštite okoliša...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NA IZLAZU IZ TUNELA Požar je buknuo jučer oko 9 sati, na izlazu iz oko 500 metara dugog tunela
NA IZLAZU IZ TUNELA Požar je buknuo jučer oko 9 sati, na izlazu iz oko 500 metara dugog tunela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia