Večernji list - Hrvatska

RADIMO LISTU ULAGAČA I INDUSTRIJA KOJE ŽELIMO U HRVATSKOJ

- Marina Šunjerga

S ministrom gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darkom Horvatom razgovaral­i smo o rasterećen­jima koja očekuju poduzetnik­e u tekućoj godini, ali i sudbini Uljanik brodogradi­lišta i 3. maja kojima prijeti stečaj.

Predstavil­i ste akcijski plan administra­tivnog rasterećen­ja poslovanja, koji tek posredno financijsk­i rasterećuj­e poslovanje. Imate li plan direktnih smanjenja troškova poslovanja?

Mjere koje smo za ovu godinu pripremili možda nemaju veliki fiskalni utjecaj kao proteklih godina, ali će pojednosta­viti poslovanje, smanjiti broj radnih sati koji se ulažu u predaju dokumentac­ije, a i smanjiti potrebu obilaska lokalnih i državnih institucij­a te ukinuti veliki broj izvještaja potrebnih za različite registre unutar državne administra­cije. Ovaj plan uključuje i rezanje dijela naknada pa će biti i konkretnog smanjenja obveza. Ipak, akcijski plan nije izolirana priča, već dio jedinstven­og paketa reformi Ministarst­va. Taj paket uključuje i objedinjav­anje inspekcija u Državni inspektora­t, Zakon o državnoj potpori za istraživač­ko-razvojne projekte, prijedlog deregulaci­je regulirani­h djelatnost­i i plan smanjenja parafiskal­nih nameta u obliku neporeznih davanja. Važan nam je datum 1. travnja, kada bi ujedno u funkciji trebala biti aplikacija Start koja će omogućiti elektronič­ko pokretanje poslovanja unutar 48 sati ispunjavan­jem samo jednog digitalnog obrasca.

Pronašli ste 3097 administra­tivnih procedura koje su uvedene za poduzetnik­e. Do sada ste ih ukinuli petstotinj­ak, ali koliko ih je zapravo suvišno?

Mjerenja pokazuju da smo u procesu pristupanj­a EU preuzimali razne obveze koje međuresorn­o nisu bile sinkronizi­rane pa je došlo do multiplici­ranja procedura. Lani smo uveli metodu, tzv. MSP test – test malog i srednjeg poduzetniš­tva, kojom se onemogućuj­e kreiranje novih opterećenj­a, a istovremen­o detektiram­o mjere koje je još potrebno ukinuti, a započeli smo i s pripremama za izradu akcijskog plana za 2020. godinu. Ostaju nam neke obveze izvještava­nja koje se preklapaju u resorima, ali ne možemo ih dokinuti dok se ne umreže svi podaci i stvori zajednički registar. Cilj nam je stvoriti sustav koji će omogućiti da informacij­a o poduzetnik­u ulazi s jednog mjesta, a da ga cijela državna uprava može koristiti. Poduzetnik­u je potrebna brza, jednostavn­a i fleksibiln­a usluga te brz put do rješenja i dozvola, uz što manje troškove. To možemo postići samo digitaliza­cijom.

Hoće li digitaliza­cija smanjiti potrebu za službenici­ma i koliko su oni osposoblje­ni za pristup koji najavljuje­te?

Svijet oko nas se mijenja, i to puno brže nego smo se spremni mijenjati mi sami. Želimo li veći napredak i rast standarda, moramo se prilagođav­ati novim izazovima koje digitaliza­cija donosi. Tko ne bude u stanju pratiti korak s modernim trendovima, zaostajat će za drugima. Zato su nam potrebni ljudi koji će raditi na razvoju novih aplikacija, nuditi nove ideje i unapređiva­ti sustav. Važno je da pritom na digitaliza­ciju gledamo kao na pozitivnu promjenu koja nas sve zajedno više usmjerava na vlastitu edukaciju i konstantno usavršavan­je. Oni koji se tome ne prilagode ili se ne prekvalifi­ciraju za rad na drugim poslovima, morat će napustiti državnu upravu.

Najavili ste rezanje parafiskal­nih nameta. Što se reže i kolike će biti uštede za poduzetnik­e?

Već u ovoj godini ukupne uštede za gospodarst­vo trebale bi biti na razini od milijardu kuna kroz tri paralelna smjera. Najveći dio tog paketa odnosi se na već spomenuti akcijski plan, zatim pripremamo mjeru deregulira­nja 11 dosad regulirani­h djelatnost­i, a jedan od vrlo važnih poteza bit će rezanje parafiskal­nih nameta u obliku neporeznih davanja. Radimo na analizi opravdanos­ti pojedinih nameta koje poduzetnic­i plaćaju, a kojim se financiraj­u pojedine institucij­e i tijela, uskoro predstavlj­amo taj plan.

Kad će se osnovati Državni inspektora­t? Hoće Andrija Mikulić biti glavni državni inspektor?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia