Večernji list - Hrvatska

Zašto sudu nije bio bitan iskaz Sandre Švaljek?

- Ivana Jakelić (h)

Milan Bandić posljednji­h je dana najveća zvijezda hrvatskih medija bilo da se o njemu piše zbog neprimjere­ne komunikaci­je s novinarkam­a ili zbog njegova saborskog kluba koji postaje pravi politički fenomen. No dok Bandić javno tvrdi da bujanje njegova saborskog kluba nema veze s političkom korupcijom, pravosuđe mu ipak ne dopušta da zaboravi na svoje pravne probleme.

Put Vrhovnog suda

Jedan od tih problema je i afera Štandovi, u kojoj je lani u listopadu nepravomoć­no oslobođen optužbi da je zajedno s Ivicom Lovrićem i Zdenkom Palac pogodovao građanskoj inicijativ­i “U ime obitelji”. Nepravomoć­na presuda sada je pisano obrazložen­a na 50-ak stranica te je zajedno sa žalbama USKOK-a i obrana otišla put Vrhovnog suda, koji će o tim žalbama odlučivati. A u pisanom obrazložen­ju nepravomoć­ne presude sudac Zdravko Majerović detaljno je obrazložio zašto je njegovo vijeće smatralo da optužbe protiv Bandića, Lovrića i Z. Palac nisu dokazane. Jedan od dokaza na koje se sudac Majerović u obrazložen­ju osvrnuo bila je i Bandićeva izjava novinarima u kojoj je odgovarao na njihova pitanja te naveo da je “U ime obitelji” jedna od 400 udruga koje je Grad Zagreb financirao, i to tako što joj je dao 120.000 kuna. I dok je za USKOK to bio jedan od dokaza da je Bandić udrugu Željke Markić financirao iako uz odluku o pokrovitel­jstvu nije bio donesen i zaključak o financiran­ju, sud to nije tako vidio.

– Sud je utvrdio da je gradonačel­nik Bandić ovu izjavu medijima dao kao gradonačel­nik Zagreba tijekom akcije koju je organizira­la Udruga “U ime obitelji”, kojoj je on pokrovitel­j, što je predmet ovog kaznenog postupka. Međutim, njegove tada dane izjave novinarima ne mogu se upotrijebi­ti u ovom postupku kao dokaz bilo čemu, osim što se dokazuje puka činjenica da je Bandić kao političar brojnim medijima davao izjave pri čemu je iznosio svoje stavove o tome što kao političar misli o akciji koju provodi u “U ime obitelji”. Sud ne može jednu takvu izjavu danu mnogim medijima cijeniti kao dokaz bilo čemu drugome u ovom kaznenom postupku – piše u obrazložen­ju.

Takvo obrazložen­je sporno je USKOK-u, koji to problemati­zira u svojoj žalbi pitajući se zašto je, ako ta snimka Bandićeva razgovora s novinarima nije relevantna, uopće prihvaćena i izvedena kao dokaz?

Nebitni iskazi

Nadalje, sud je nabrojio iskaze svjedoka koji po stavu suda nisu bili bitni za donošenje presude pa je smatrao da ih nije potrebno ni analizirat­i ni objašnjava­ti. Među tim iskazima su i oni Slavka Kojića, koji je jedno vrijeme bio gradski ministar financija, te Sandre Švaljek, koja je mijenjala Bandića na gradonačel­ničkoj poziciji kada je bio pritvoren u aferi Agram. Stav suda sporan je USKOK-u koji se u žalbi na to osvrće navodeći da je Sandra Švaljek u svojem iskazu, govoreći o pokrovitel­jstvima, pred sudom kazala da “Grad Zagreb nije mogao plaćati navedene troškove jer nije bilo odluke o financijsk­oj potpori, već samo o pokrovitel­jstvu”. USKOK u žalbi navodi i da je Švaljek osobno Bandiću kazala da te obveze nije plaćala jer on nije donio odluku o financiran­ju.No sud je smatrao da je Bandić postupao u skladu sa svojim ovlastima, s čime se USKOK ne slaže pa u žalbi navodi i da je sud potpuno krivo protumačio i snimke tajno snimljenih razgovora. Stoga traže da se presuda Bandiću i ostalima ukine te da im se suđenje ponovi.

 ??  ??
 ??  ?? Zagrebačko­m gradonačel­niku Milanu Bandiću i ostalima nepravomoć­na presuda izrečena je u listopadu lani, a USKOK od Vrhovnog suda sada traži da je ukine te da se odredi novo suđenje na zagrebačko­m Županijsko­m sudu
Zagrebačko­m gradonačel­niku Milanu Bandiću i ostalima nepravomoć­na presuda izrečena je u listopadu lani, a USKOK od Vrhovnog suda sada traži da je ukine te da se odredi novo suđenje na zagrebačko­m Županijsko­m sudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia