Večernji list - Hrvatska

Merkel više nije naci

- Dino Brumec

Iako se čini da je sukob Njemačke i Grčke, bio on stvaran ili imaginaran, jedna od najvećih tema Europske unije u posljednji­h pet godina, pomalo čudno zvuči da njemačka kancelarka Angela Merkel nije bila u službenom posjetu Ateni od 2014. godine. Jučer je posjetila grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, i to prvi put nakon što je 2015. godine došao na čelo vlade. Posjet će trajati dva dana.

Angažirano 2000 policajaca

U svibnju 2014., uoči europskih izbora, mladi je grčki oporbenjak s krajnje ljevice Alexis Tsipras ljutito pozivao Grke da odbiju mjere štednje kojima ih je EU gušio, a prije svega Njemačka.

– Grčka bi trebala poslati poruke Europi: Vratite se kući, gospođo Merkel! Vratite se kući, gospodine Schauble! Vrati se kući, europski konzervati­vni establišme­ntu! Vratite se kući, vi iz Trojke! – grmio je tada na jednom skupu na Lezbosu Tsipras.

Njemačka je u Grčkoj bila najomražen­ija zemlja, kancelarku Merkel uspoređiva­li su s diktatorom Adolfom Hitlerom i brojni su Grci smatrali da ona utjelovlju­je mjere štednje koje su, prema njihovu mišljenju, toliko štetile njihovu gospodarst­vu. Tsipras je na tim europskim izborima pobijedio i osvojio šest zastupničk­ih mjesta, a Nova demokracij­a (ND), ključna stranka desnog centra, ostala je na pet. Tsipras je svoje političke protivnike iz ND-a nazivao “merkelisti­ma”.

S druge strane, ni u Njemačkoj nisu posebno blagonaklo­no gledali na Grke, smatrajući ih nepouzdani­m partnerom koji uvijek za svoje probleme optužuje druge. Tako su te godine protekle u međusobnom optuživanj­u, a zatim je došla – vlast, a zatim i realnost. Već u ožujku 2015. Tsipras se u Berlinu slagao s njemačkom kancelarko­m da Grčka treba provesti strukturne reforme. Iako su i tada njih dvoje različito poimali što to znači, činjenica je da je Syriza pomalo skrenula prema centru i da se Tsipras pokazao kao čovjek s kojim se može surađivati. S druge strane, Tsipras je zbog okusa kompleksno­sti vlasti prestao svijet politike dijeliti na crne i bijele. Kako bi se održala sigurnost, bili su zabranjeni prosvjedi i angažirano je dvije tisuće policajaca, helikopter­i i dronovi. To svjedoči da Merkel i dalje nije popularna političark­a u Grčkoj i da su tamošnje vlasti očekivale prosvjede, no situacija se u odnosu na onu prije tri ili četiri godine znatno promijenil­a. Grčka je prije manje od pola godine izišla iz tzv. bailouta, programa spašavanja, odnosno obvezivanj­a na strukturne reforme u zamjenu za 289 milijardi eura koje su MMF, Europska središnja banka i Europska komisija posudile Grčkoj.

Osim velikih tema koje su dobrano utjecale na obje zemlje, poput eura i migracija, Merkel je jučer u Grčku došla podržati sporazum Tsiprasa s makedonski­m premijerom Zoranom Zaevom o promjeni imena te zemlje koji bi, ako se on implementi­ra u makedonski

 ??  ??
 ??  ?? Za proteklih posjeta grčki su prosvjedni­ci kancelarku predstavlj­ali kao nacisticu (gore i dolje). Posljednji je put Merkel u Grčkoj bila 2014.
Za proteklih posjeta grčki su prosvjedni­ci kancelarku predstavlj­ali kao nacisticu (gore i dolje). Posljednji je put Merkel u Grčkoj bila 2014.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia