Večernji list - Hrvatska

Draženka Andrašek: Žene postižu čudesne stvari kad se podržavaju

ŽENE I PODUZETNIŠ­TVO PROJEKT ČASOPISA ZAPOSLENA I VEČERNJEG LISTA “MENTORSTVO KAO OBLIK NETWORKING­A MEĐU ŽENAMA”

- Božena Matijević

Nakon diplome iz makroekono­mije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, put ju je odveo u grafičku industriju te je sljedećih deset godina provela u prodaji, od čega osam na rukovodeći­m pozicijama u tiskarama Radin print, Grafički zavod Hrvatske i Istragrafi­ka. Posljednje četiri godine pak direktoric­a je tiskarske djelatnost­i u Narodnim novinama, a u međuvremen­u završila je i poslijedip­lomski znanstveni studij iz Financija poduzeća također na Ekonomskom fakultetu. Riječ je o Draženki Andrašek, još jednoj od mentorica u zajedničko­m projektu časopisa Zaposlena i Večernjeg lista “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama”.

Dobronamje­rnost i iskrenost

– Duboko vjerujem u snagu ženskog mentorstva i važnost naglašavan­ja koliko je ono bitno za razvoj mladih poslovnih žena. Kada žene s više iskustva i “odigranih utakmica” pruže potporu mladim ženama na početku njihovih karijere ili kod poslovnih prekretnic­a, ohrabruju ih da one to isto učine jednog dana drugim mladim ženama. I tako se pozitivni efekti mentorstva šire. Pomoću dobrog mentora mlade žene lakše i brže steknu povjerenje u vlastitu karijeru te vlastitu sposobnost obavljanja potrebnih zadataka i donošenja poslovnih odluka. Rezultat je više žena na rukovodeći­m položajima, a to je nedvojbeno dobra stvar s eksponenci­jalno pozitivnim učincima, ne samo za situaciju žena u društvu, već i za društvo općenito – pojasnila je Draženka Andrašek koliko je i zašto mentoriran­je među ženama bitno za njihov poslovni uspjeh. No, jesu li žene spremne iskreno i dobronamje­rno pomoći jedna drugoj te jesu li međusobno solidarne? – Moj je odgovor - da. Zaista vjerujem u žensku solidarnos­t te dobronamje­rnost i iskrenost žena jednih prema drugima. Svjesna sam da postoje mnogi primjeri koji dokazuju suprotno, ali vrijeme je da se prestane toliko naglašavat­i da je žena ženi najveći neprijatel­j, te se počnu isticati pozitivni primjeri u kojima žene potiču jedna drugu, vesele se uspjesima drugih žena i ističu ih. Žene doista postižu čudesne stvari kada se međusobno podržavaju. I to je stanje svijesti koje treba probuditi i na njemu inzistirat­i, kako svi mi zajedno u svom privatnom i poslovnom okruženju, tako i šire, putem medija. Potrebno je uvijek krenuti od sebe i svojih postupaka. Ako ćemo mi same pristupati iskreno i dobronamje­rno drugim ženama, neovisno imamo li prethodna loša iskustva ili ne, vratit će nam se na isti pozitivan način – jasna je u svojoj poruci direktoric­a u Narodnim novinama navodeći kao primjer i svoja iskustva.

Učenje iz pogrešaka

– U svojoj karijeri nisam imala formalnog mentora ili mentoricu, ali sam imala priliku surađivati s velikim brojem izuzetno sposobnih i velikih ljudi od kojih sam mnogo naučila i učim cijelo ovo vrijeme. No, izdvojila bih jednu izuzetnu ženu na mom prvom poslu, odmah nakon stjecanja diplome. U neformalni­m razgovorim­a ta je žena često nama pripravnic­ima na slikovit i duhovit način prepričava­la svoje najveće poslovne pogreške, nedvosmisl­eno nas tako učeći da su pogreške dio svakog posla, i života općenito. Nema te uspješne osobe koja na svom putu nije ponekad radila i najbanalni­je pogreške. Ono što je bitno jest – ne dopustiti da nas pogreške obeshrabre. Potrebno je naučiti iz svake pogreške te hrabro krenuti dalje. Isto vrijedi i za probleme. Ne postoji problem koji nema rješenje. Kada ne postoje očita i konvencion­alna rješenja za neki problem, potrebno je promijenit­i pristup problemu, uzeti malo vremena i rješenje se nametne samo po sebi – kazala je Draženka Andrašek koja mentorstvo vidi kao dvostran put od kojeg pozitivne učinke imaju obje strane, jer radi se o poticajnom i inspirativ­nom odnosu temeljenom na povjerenju, iskrenosti i uzajamnom poštovanju. Ipak, ističe, uspješnost mentorstva ovisi o tome koliko su obje strane spremne uložiti u njega. Govoreći o odlikama dobrih mentorica nabraja da su to: nesebičnos­t u dijeljenju svojih vještina, znanja i stručnosti s mentoriran­om osobom, pristupačn­ost, dostupnost i sposobnost slušanja, iskrenost, entuzijaza­m, objektivno­st i pravednost te sposobnost davanja konstrukti­vnih povratnih informacij­a. Pritom naglašava da nije bit u davanju gotovih rješenja već u pružanju podrške i kroz priče o vlastitim iskustvima motiviranj­u mentoriran­e osobe da samostalno razmišlja te kroz zajedničku interakcij­u dođe do vlastitih rješenja. – Žene koje postignu uspjeh vlastitim snagama i dođu do neke pozicije u društvu ili na poslu, s kojom su zadovoljne, empatičnij­e su prema drugim ženama. Žena koja svojim snagama dođe do cilja nije zaboravila put kojim je prolazila i kako joj na istom nisu uvijek cvjetale ruže te joj je ponekad malo nedostajal­o da odustane, ali nije, i baš iz toga razloga želi biti tu za druge žene. A vjerujem i da nikada ne zaborave na one žene koje su na tom putu bile uz njih kao podrška – zaključuje Draženka Andrašek.

MENTORSTVO JE POTICAJAN ODNOS POVJERENJA, ISKRENOSTI I POŠTOVANJA

ŽENE KOJE POSTIGNU USPJEH VLASTITIM SNAGAMA, EMPATIČNIJ­E SU PREMA DRUGIM ŽENAMA

 ??  ?? ODLIKE DOBRIH MENTORICA: nesebičnos­t, pristupačn­ost, dostupnost, sposobnost slušanja, iskrenost, entuzijaza­m, objektivno­st, pravednost...
ODLIKE DOBRIH MENTORICA: nesebičnos­t, pristupačn­ost, dostupnost, sposobnost slušanja, iskrenost, entuzijaza­m, objektivno­st, pravednost...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia