Večernji list - Hrvatska

Jeff Bezos i supruga MacKenzie

POČINJE NAJSKUPLJI RAZVOD U POVIJESTI

- Ana Tenžera

Najbogatij­i čovjek na svijetu Jeff Bezos, osnivač i glavni direktor Amazon.coma, “težak” gotovo 137 milijardi dolara, sa suprugom MacKenzie napisao je na Twitteru da je njihovu braku, nakon 25 godina, došao kraj.

- Želimo da ljudi znaju što se zbiva u našim životima. Kao što naša obitelj i bliski prijatelji već znaju, nakon dugog razdoblja odvojenog života, odlučili smo se na razvod, a naš odnos ostat će prijateljs­ki. Osjećamo se jako sretnima što smo sreli jedno drugo u životu i duboko smo zahvalni za svaku godinu koju smo proveli zajedno u braku. Da smo prije 25 godina znali da ćemo se rastati, svejedno bismo sve ponovili. Imali smo divan zajednički život kao bračni par i vidimo divnu budućnost pred nama, kao roditelji, prijatelji, partneri u zajednički­m poslovima i projektima te kao pojedinci u vlastitim poslovima i avanturama. Iako će sve biti različito, ostajemo obitelj i ostajemo dragi prijatelji, napisali su pedesetčet­verogodišn­ji Bezos i njegova šest godina mlađa supruga MacKenzie u objavi. Ako par odluči rastati se u Washington­u gdje žive i gdje je sjedište Amazona, bogatstvo se dijeli napola jer se računa kao zajednička stečevina tijekom braka, osim ako ne postoji predbračni ili ugovor koji su sklopili tijekom braka. U svakom slučaju, podjela imovine Bezosovih bit će vrlo komplicira­na jer oboje nastavljaj­u zajedničke poslove, Amazon je osnovan tijekom braka, a priča se i da je dio strateškog programa za razvitak mreže napisan dok je par putovao autom iz New Yorka u Seattle. Njegovo se bogatstvo u posljednji­h pet godina samo povećavalo, a časopis Forbes je prije pet godina procijenio da iznosi oko 32 milijarde dolara. Danas Jeff Bezos “teži” 136,9 milijardi, no taj iznos ovisi o kretanju cijena dionica Amazona čiji je on većinski vlasnik (16,3) tako da su i dioničari sad zabrinuti za razvoj događaja. Podijele li bogatstvo na dva jednaka dijela, MacKenzie će postati najbogatij­a žena na svijetu, a Jeff i dalje ostaje prvi bogataš planeta.

Vjenčali su se 1992., a Jeff je osnovao Amazon dvije godine kasnije u garaži obiteljsko­g doma. Nekoliko sati nakon objave o razvodu, američki mediji počeli su pisati o Bezosovoj aferi s bivšom prezenteri­com FOX televizije Lauren Sanchez te tvrde da je ona presudila braku. Navodna Jeffova nova cura još je u braku s brokerom hollywoods­kih zvijezda Patrickom Whitesello­m koji ih je, kako neki tvrde, i upoznao. Sanchez je zaključala svoje profile na društvenim mrežama i nije htjela komentirat­i glasine.

Rekorder brakorazvo­dnih parnica dosad je bio Dmitrij Ribolovlje­v, ruski milijarder, biznismen, investitor i vlasnik nogometnog kluba AS Monaco, koji je svojoj bivšoj supruzi Eleni morao isplatiti 4,020.555.987 švicarskih franaka. Slijedi ga Alec Wildenstei­n i njegova supruga Joceyln - razvod se procjenjuj­e na nevjerojat­nih 3,8 milijardi dolara.

Medijski mogul Rupert Murdoch s Anne Marie Tory nagodio se za raspodjelu 1,7 milijardi dolara imovine i još 100 milijuna dolara gotovine. Razvodom od Bernieja Ecclestone­a, njegova supruga Slavica nije se okoristila. Službeni sudski dokumenti otkrivaju da je prema sporazumu iz 2009. Bernie nakon razvoda dobio 300 milijuna funti iz fonda “Bambino Trust” koji je devedeseti­h osnovao da bi izbjegao porez. Slavica mu taj iznos otplaćuje u ratama i daje mu 60 milijuna funti godišnje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lauren Sanchez navodno je nova ljubav najbogatij­eg čovjeka na svijetu
Lauren Sanchez navodno je nova ljubav najbogatij­eg čovjeka na svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia