Večernji list - Hrvatska

LINO ODREDIO PRA

- Damir Mrvec // München

hrvatski izbornik Rukometaši Hrvatske danas otvaraju Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj utakmicom protiv Islanda (18 sati). Treći ćemo put jedno veliko natjecanje otvoriti susretom protiv Islanđana. Do sada smo ih pobijedili na otvaranju EP-a u Srbiji 2012. i Olimpijski­h igara u Ateni 2004. Ovo nam je 13. put da igramo na SP-u i do sada smo izgubili samo jednom na početku turnira, 2003. u Portugalu od Argentine.

Dobro sam proučio Island

– Vratio sam se u Njemačku nakon 12 godina. Samo, te 2007. došli smo na SP kao favoriti za zlato. Na prethodna dva bili smo prvi i drugi pa su i očekivanja bila velika. Sada, 12 godina kasnije, nismo u toj poziciji. Sada se borimo da budemo među prvih sedam da bismo osigurali kvalifikac­ijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokio 2020. – kaže izbornik Lino Červar.

Dobro, nije da smo sad baš tako slabi, uostalom nismo bili nikakvi favoriti ni prije dvije godine u Francuskoj pa smo umalo igrali finale.

– Istina. Daj Bože da se nešto slično dogodi i ovdje – istaknuo je Červar.

Samo da se opet ne dogodi nekakav promašeni sedmerac?

– Uh, znam da ću morati jako dobro razmisliti ako dođe trenutak da o tom sedmercu ovisi važna pobjeda ili osvajanje medalje. Nemojte stavljati taj pritisak – našalio se malo Červar. Island ste dobro proučili? – Jesam. Pogledao sam snimke njihovih pripremnih utakmica protiv Norveške, Nizozemske i Brazila. Znam i za dvije promjene koje su morali napraviti zbog ozljede Sigurdsson­a, njihova najiskusni­jeg igrača, i Karassona. Dolaskom Gudmundsso­na za izbornika malo su promijenil­i stil igre. Igraju u obrani dosta agresivno, bogatiji su za dvije nove obrane. Dakle, ne igraju više kao nekada samo 6-0 u obrani – kaže Červar.

Njihova najjača karika je Almar Palmarsson, igrač Barcelone.

– Da, oko njega se sve vrti. On je trener na parketu – istaknuo je Lino.

Imaju i zanimljivi­h mladih igrača?

– Možda sam se malo iznenadio koliko im prilike u igri daje izbornik. Morat ćemo i na njih pripaziti.

Kakav im je sustav igre u napadu?

– Dosta jasan. Imaju rješenja i protiv plitke i protiv duboke zone. Imaju dva visoka, ali i dva niža igrača na mjestu lijevog vanjskog. Nekad znaju izaći iz sustava pa odigraju nešto kreativno.

Mijenjaju li igrače obrana-napad?

– Imaju dva igrača koja mijenjaju. Imaju dva specijalca za obranu, no uvijek igra samo jedan.

Kakvu ćemo Hrvatsku gledati na otvaranju SP-a?

Nemamo poraz od Islanda

– Mi smo se morali prilagodit­i situaciji da nemamo klasičnog šutera na mjestu lijevog vanjskog. Nedostajat će nam Mamić svojom visinom i šutevima, bez obzira na to što će netko reći da ne igra puno u Kielcu. Mi ćemo se osloniti najviše na trojicu igrača vanjske linije koji imaju znanje i vještine. To su Duvnjak, Karačić i Cindrić. Morat ćemo igrati disciplini­ranije nego inače. Nema mjesta rastrošnos­ti u napadu jer suparnik će to znati itekako kazniti pogocima. A to nam nije cilj. U obrani ćemo morati igrati čvrsto i pokušati preko naših brzih igrača, Štrleka, Horvata ili Mandića, postići što više laganih pogodaka. Jer, protiv postavljen­e obrane imat ćemo više problema .

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia