Večernji list - Hrvatska

FINALE DANSKA NJEMAČKA? TO JE NAJGORI SCENARIJ

-

Još niste odlučili tko će uz Jaganjca na tribinu?

– Ne, dvojba je Bičanić ili Slišković.

Zbog vremenskih prilika izostat će šetnje igrača izvan hotela.

– Nije loše udahnuti svježeg zraka, ali bolje je ostati u hotelu jer uvijek postoji mogućnost da se netko posklizne i ozlijedi. To mi zaista ne bi trebalo u trenutku kada već imamo puno ozlijeđeni­h igrača – rekao je Červar.

Razgovor je nakratko prekinuo Kiro Lazarov, reprezenta­tivac Makedonije kojeg je Lino trenirao i u Zagrebu, ali i u reprezenta­ciji Makedonije.

– Lino, nemoj me se još bojati. Još ne razmišljam­o o Vama. Sada nam je u glavi Japan – istaknuo je Lazarov.

Gledajući statistiku, Hrvatska nikad nije izgubila od Islanda na velikim natjecanji­ma, a igrali smo s njima sedam puta. Samo je jedna utakmica završila neodlučeno (26:26), na EP-u u Austriji 2010. Neke pobjede bile su tijesne, kao ona za peto mjesto na SP-u u Švedskoj 2011. (34:33) ili ona na EP-u u Švicarskoj 2006. (29:28). U zadnje dvije utakmice baš smo ih “razbili”. Na EP-u u Poljskoj 2016. bilo je plus devet (37:28), a u Splitu prošle godine plus sedam (29:22). Island se s nama ne može mjeriti ni po broju medalja. Imaju srebro s Igara u Pekingu 2008. te broncu s EP-a 2010. anu 1997.

Jučer je konačno krenulo. Utakmicama u Berlinu i Kopenhagen­u počelo je Svjetsko rukometno prvenstvo. Naša skupina u Münchenu kreće danas. No ljudi u glavnom bavarskom gradu više razmišljaj­u kako otići i vratiti se s posla jer ovdje snijeg pada 24 sata dnevno. I padat će, kažu, do utorka. Većina parkiranih automobila već se odavno ne vidi od snijega, ceste su koliko-toliko očišćene jer po dvije-tri ralice čiste svakih sat vremena. Nije ni čudo što se izbornik Červar boji da bi se rukomet vrlo brzo mogao prebaciti u kasnije mjesece. Ne tako davno svjetska prvenstva igrala su se sredinom svibnja i početkom lipnja – od 1995. do 1999. godine. Jedno vrijeme, od 1982 do 1990., igralo se u ožujku. Prvo svjetsko prvenstvo, u Švedskoj 1954. godine, igralo se u siječnju. Današnji termin IHF drži od 2001. godine kada se igralo u Francuskoj. Klubovi su pak sve glasniji u traženju da se prvenstva odigravaju na kraju sezone, a ne usred sezone, kada bi se igrači trebali odmarati. I nije čudo što ima jako puno ozlijeđeni­h igrača. Pa i u našoj reprezenta­ciji (Pavlović, Marić, Mamić, Božić-Pavletić, Šušnja).

Kada bi se pak pitalo same igrače, oni bi nevoljko da se igra na kraju sezone jer u lipnju već razmišljaj­u o moru, odmoru. Neka pada snijeg, neka budu lavine, samo da nas ne prebace u program Zimskih olimpijski­h igara. To mi ne bi bilo to. Ipak je rukomet uvijek bio jedan od najgledani­jih loptačkih sportova na Igrama, nakon nogometa i košarke – rekao je Lino Červar. Netko će zgodno dodati – ako se svjetska prvenstva već igraju u siječnju, zašto se onda ne igraju u toplijim zemljama. Primjerice, sada bi bilo puno ugodnije biti u Španjolsko­j, Portugalu, Grčkoj, Turskoj ili, primjerice, Australiji. Naravno da to nije i ne može biti uvjet jer organizaci­ju uglavnom dobivaju oni koji imaju novca i moć. I sve češće oni koji žele pošto-poto iskoristit­i domaći parket i popeti se na sam vrh. Jako se dobro sjećam 2007. godine kada je Njemačka kao domaćin bila prva. Imali su poguranac od svih, najviše od sudaca. Ništa čudno jer je predsjedni­k sudačke komisije i onaj koji je delegirao suce bio – Nijemac. Nakon što su u skupini izgubili od tada strašno jakih Poljaka, više ništa nisu prepustili slučaju. U drugom krugu sve suparnike su s lakoćom dobivali, a pobjednik se znao već nakon prvih pola sata. Nekako smo računali da će upravo Hrvatska biti ta koja će ih zaustaviti, ali nažalost, “popiknuli” smo se u četvrtfina­lu i do tog susreta nikad nije došlo. Koliko je važan domaći parket i 20.000 navijača na tribinama, vidjelo se u polufinalu protiv Francuza. Tek nakon dva produžetka slavila je Njemačka koja je u finalu odigrala najlakšu utakmicu. Bilo je samo plus pet protiv Poljaka. Od te 2007. do danas domaćinstv­o su prvim mjestom lijepo naplatili Španjolska (2013.) i Francuska (2017.), ne i Hrvatska koja je 2009. kao domaćin bila druga. Mi u finalu nismo imali poguranac. Naprotiv, suci su pogurali krive, Francuze. Katar je kao domaćin 2015. došao do finala. Ne bi imalo smisla da su još i osvojili. U tom razdoblju samo su Šveđani kao domaćini 2011. ostali kratkih rukava – bili su četvrti. No nema samo Njemačka cilj, ima ga i Danska. Jer i oni su domaćini SPa. Oni su u prognozi otišli i korak dalje pa tvrde da se finale već zna: Njemačka – Danska.

Srećom, valjda će se i neke druge nešto pitati pa se to valjda neće dogoditi. I ne bi baš imalo smisla...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia