Večernji list - Hrvatska

Izrael: Ne možemo isporučiti zrakoplove

DELEGACIJA JE REKLA DA KRIVNJA ZA PROPAST POSLA NIJE NA HRVATSKOJ

- Davor Ivanković, Sandra Veljković

Ministar Krstičević: Izrael ne može ishoditi odobrenje SAD-a za isporuku F-16 Barak Hrvatskoj // Udi Adam: Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna

Izaslanstv­o izraelskog Ministarst­va obrane potvrdilo je MORH-u da ne može isporučiti zrakoplove F-16 Barak jer nisu uspjeli ishodovati dozvolu od SAD-a. Također, jasno su rekli da krivnja za propast posla nije na Hrvatskoj.

Više od dva sata čekale su se izjave hrvatskih i izraelskih dužnosnika nakon sastanka u MORH-u. Uzrok tomu je, doznajemo, “brušenje” i dorađivanj­e izjave izraelske strane, koja je za nju trebala dobiti zeleno svjetlo iz Izraela. Inicijalna izjava, moglo se čuti, upirala je prstom prema SAD-u za probleme oko nabavke zrakoplova F-16 Barak.

Krstičević je kazao kako će u skladu s time Vladi predložiti donošenje odgovaraju­ćih odluka. Izraelce je vodio Generalni direktor ministarst­va obrane Udi Adam, visokorang­irani izraelski bivši vojnik i voditelj nuklearnih istraživan­ja te menadžer u vojnoj industriji, dok je hrvatsku delegaciju vodio ministar obrane Damnir Krstičević. Adama je ispred zgrade MORH-a dočekao general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH. Krstičević, koji je izložen velikim kritikama, pogotovo oporbe da snosi odgovornos­t radi propasti posla kojega je toliko zastupao i isticao, pripremio se za dolazak Izraelaca i tražio je odgovore na “stotine pitanja” kako bi dobio obrazložen­je što je to uvjetovalo američku blokadu, odnosno što se to promijenil­o od kraja prošlogodi­šnjeg ljeta da su Amerikanci zakočili prodaju. Nakon sastanka, Krstičević je otišao u Banske dvore kako bi o sadržaju sastanka izvijestio hrvatskog premijdera, Andreja Plenkovića.

Iz izraelskih izvora doznajemo kako se izaslanstv­o željelo susresti i s premijerom Andrejem Plenkoviće­m, no do zaključenj­a broja s hrvatske strane nije bilo potvrde da li se to zaista i dogodilo. Za izraelsko su izaslanstv­o navečer organizira­li svečanu večeru. Ministar obrane Krstičević izjavio je uoči sastanka kako je Izrael trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši kako na sastanku od predstavni­ka izraelskog Ministarst­va obrane želi čuti mogu li to učiniti ili ne. Prema njemu, Hrvatska je vodila proces nabave višenamjen­skog borbenog zrakoplova na iznimno transparen­tan način i vodila se isključivo hrvatskim nacionalni­m interesima, te ponovio da je odgovornos­t na izraelskoj strani.

Izrael i Grčka dobili predodobre­nje

“To je bila njihova odgovornos­t, oni su dobili predodobre­nje i sada su trebali dobiti konačno odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Želim čuti mogu li to i ako ne mogu koji su razlozi zašto ne mogu”, rekao je Krstičević uoči sjednice Vlade.

Kazao je da je govorio istinu o tzv. non-paperu, dokumentu u kojem je SAD navodno upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve avione kakve je dogovorio s Izraelom istaknuvši da Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespoden­ciju SAD-a i Hrvatske. “Ona je za mene relevantna i ima težinu”, kazao je i ponovio kako nikada nije vidio non-paper.

Podsjetio je kako su SAD dale Izraelu i Grčkoj predodobre­nje da se mogu javiti na hrvatski natječaj, a nakon što je na natječaju izabrana izraelska ponuda Izrael je SAD-u uputio zahtjev za konačno odobrenje. “Isključiva je odgovornos­t Države Izrael

ONI SU DOBILI PREDODOBRE­NJE I SADA SU TREBALI DOBITI KONAČNO ODOBRENJE ZA PRODAJU AVIONA F-16 BARAK HRVATSKOJ Izraelsko izaslanstv­o željelo susresti i s premijerom Andrejem Plenkoviće­m, no do zaključenj­a broja s hrvatske strane nije bilo potvrde da će se to zaista i dogoditi

da to osigura”, poručio je. Izjavio je kako u svemu tome nema njegove odgovornos­ti jer je sa svojim timom učinio sve da Hrvatska kroz međunarodn­i natječaj dobije priliku dobiti potrebni borbeni zrakoplov. Hrvatska nije ništa kriva, sve smo napravili ispravno, postavili sva potrebna pitanja i imali sva potrebna jamstva, rekao je.

Na pitanje je li normalno da predsjedni­ca Republike kao vrhovna zapovjedni­ca OS RH javno govori koliko MIG-ova leti ili ne, podsjetio je da su ugovori o njihovoj modernizac­iji potpisani 2013. godine i oni su trebali letjeti 800 sati sve do 2024. godine. “Činjenica je da oni ne lete i da su na zemlji. Hrvatska u ovom trenutku ima ispravna samo tri MIG-a 21”, rekao je Krstičević dodavši kako je netko odgovoran zašto je remont MIG-ova tako napravljen, aludirajuć­i očito na svog prethodnik­a.

Vlada može poništiti odluku

Premijer Andrej Plenković također je istaknuo da ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku vezano za nabavu izraelskih F-16 Baraka jer nije potpisan nikakav kupoprodaj­ni ugovor te kazao da odluku o nabavci aviona Vlada može i poništiti, ako se pokaže da ovaj projekt neće moći biti završen.

– Kupoprodaj­nog ugovora nema, nije potpisan, nema nikakve štete za Hrvatsku. Naprotiv, ono što možemo reći jest da smo napravili sve u dobroj vjeri, kazao je. – Ukoliko se pokaže da ovaj projekt, kako smo ga zamislili, neće moći biti završen na temelju odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku, kao što ju je donijela, može i poništiti”, dodao je.

 ??  ??
 ??  ?? Izraelsku delegaciju vodi Generalni direktor ministarst­va obrane Udi Adam, visokorang­irani izraelski bivši vojnik i voditelj nuklearnih istraživan­ja te menadžer u vojnoj industriji. Ispred zgrade MORH-a dočekao ih je general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH
Izraelsku delegaciju vodi Generalni direktor ministarst­va obrane Udi Adam, visokorang­irani izraelski bivši vojnik i voditelj nuklearnih istraživan­ja te menadžer u vojnoj industriji. Ispred zgrade MORH-a dočekao ih je general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH
 ??  ?? DAMIR KRSTIČEVIĆ ministar obrane Republike Hrvatske
DAMIR KRSTIČEVIĆ ministar obrane Republike Hrvatske
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia