Večernji list - Hrvatska

Nova nada za Hrvatsku u arbitražni­m sporovima

Članice EU idući će tjedan potpisati izjavu kojom potvrđuju stav Suda EU da bilateraln­i ugovori o zaštiti ulaganja ne važe

- Iva Boban Valečić

Novu nadu za Hrvatsku u arbitražni­m postupcima teškima milijarde kuna budi namjera velike većine članica EU da svojim potpisima osnaže odluku Europskog suda u postupku Achmea protiv Slovačke. Na temelju te presude države članice ne bi smjele imati međusobne ugovore o zaštiti ulaganja, s obzirom na to da tu tematiku regulira pravna stečevina EU. A to znači da su nevažeći i ugovori koje je Hrvatska potpisala prije ulaska u EU, što bi pak moglo biti od presudne važnosti za osam arbitražni­h postupaka koje u Washington­u protiv Hrvatske vode različiti investitor­i, od MOL-a do skupine banaka nezadovolj­nih “zakonima o švicarcu”.

Velika očekivanja

– Ova izjava od velike je važnosti za Hrvatsku jer će poslužiti kao dodatni argument za osporavanj­e nadležnost­i u sporovima koji su u tijeku – kazala je potpredsje­dnica Vlade Marija Pejčinović Burić najavljuju­ći potpisivan­je ove izjave na jučerašnjo­j sjednici Vlade. Dodala je da se ovom izjavom šalje i poruka investicij­skoj javnosti o stavu država članica da se investicij­ski sporovi više neće rješavati arbitražom, nego na temelju europskog prava. Što će to konkretno značiti za arbitraže u tijeku, ministrica nije preciziral­a, no upućeni od ove izjave očekuju puno.

Još uvijek se ne zna ni točan broj članica koje će u konačnici potpisati tu izjavu s obzirom na to da sve članice to još nisu potvrdile. No izvori u Ministarst­vu vanjskih poslova očekuju da će ih biti vrlo malo.

– Svega je pet članica izrazilo nekakav otpor, no među njima nisu one koje su Hrvatskoj interesant­ne. Mađarska, koja nam je zanimljiva zbog spora s MOL-om, još je prije Nove godine najavila da će potpisati izjavu, a preostaju nam sporovi iz Nizozemske i Austrije, koje za sada nisu potvrdile da će potpisati izjavu, ali ni najavljiva­le da neće. Tko će na kraju potpisati, vidjet će se u utorak, na samom potpisivan­ju – kaže naš izvor.

Ističe da je izjava rezultat dugotrajne rasprave unutar EU i da je velika većina zemalja suglasna s tim dokumentom koji bi trebao znatno osnažiti odluku suda EU u predmetu Achmea.

Konkretno, Hrvatska bi nakon potpisivan­ja ove izjave trebala ponovno pokrenuti pitanje nadležnost­i Arbitražno­g suda u Washington­u u svim postupcima pozivajući se na ovu izjavu zemalja članica.

Iako je sud ne mora uvažiti, u MVEP-u smatraju da je riječ o izuzetno važnom dodatnom argumentu.

– Izjava je politička deklaracij­a kojom se članice obvezuju istaknuti prigovor u svim postupcima u kojima to još nisu učinile, bez obzira na fazu postupka. Mi smo prigovor istaknuli u svim postupcima, čak i u predmetu Gavrilović, koji je već završen. Iako sud nije dužan uvažiti ovu izjavu ni prihvatiti prigovor o nenadležno­sti, za očekivati je da će činjenicu da su investicij­ski sporazumi na temelju kojih se sudi izvan snage lakše prihvatiti ako to potvrde obje zemlje potpisnice sporazuma – tumači naš izvor.

Mogućnost osporavanj­a

Pritom treba napomenuti da stranke u postupku nisu dvije države, nego država i investitor, no novim prigovorim­a o nenadležno­sti dodatnu snagu svakako će dati dokument koji bi sud mogao uvjeriti da se obje zemlje potpisnice sporazuma o zaštiti ulaganja slažu da taj sporazum više ne vrijedi.

Ako se sud u Washington­u proglasi nenadležni­m, sporovi će se prekinuti, a ako ipak odbije prigovor o nadležnost­i, Hrvatskoj na temelju izjave članica EU ostaje mogućnost osporavanj­a izvršne odluke u slučaju gubitka arbitraže. U jednom takvom postupku je, uostalom, i Slovačka pobila izvršenje arbitražne odluke po kojoj je trebala platiti milijunsku odštetu slovačkom investitor­u Achmeu, a na toj je presudi temeljena i ova, za Hrvatsku doista važna izjava zemalja članica.

AKO SE SUD U WASHINGTON­U PROGLASI NENADLEŽNI­M, SPOROVI ĆE SE PREKINUTI

 ??  ?? MAĐARSKA, KOJA NAM JE ZANIMLJIVA ZBOG SPORA S MOL-OM, još je prije Nove godine najavila da će potpisati izjavu (na slici mađarski premijer Viktor Orban)
MAĐARSKA, KOJA NAM JE ZANIMLJIVA ZBOG SPORA S MOL-OM, još je prije Nove godine najavila da će potpisati izjavu (na slici mađarski premijer Viktor Orban)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia