Večernji list - Hrvatska

Mračni “Luther” izgubio je čaroliju prethodnih sezona

-

Točno na Novu godinu objavljena je kompletna peta sezona BBC-jeve krimi serije ”Luther”. Prošle godine, na isti datum, zakotrljal­a se četvrta, posljednja sezona dansko-švedske serije ”Most” i do kraja 2018. ostala najbolji TV krimić. No s ”Lutherom” neće biti tako jer peta sezona nije na tragu prethodnih koje su imale mitsku dimenziju, s prikazom zabačenog Londona u čijoj tami i prljavštin­i operiraju odvratni ubojice, ali i jednako tako opaki policajac John Luther. On je igrač bez pravila, ne toliko nasilan koliko nestrpljiv da ukloni parazite s ulica, svjestan da kruta policijska pravila idu naruku nasilnicim­a. Za Idrisa Elbu uloga policajca Luthera (uz onu Stringera Bella u ”Žici) bez dvojbe je najveći domet u dosadašnjo­j karijeri. Iako se Elba stalno vrzma i u visokobudž­etnim filmovima, obično se utopi u sivilo njihove prosječnos­ti, nema karizmu jednog Foresta Withakera kojemu je dovoljno da prošeta kroz film poput Hitchcocka i odmah ga podigne.

Razapet na tri fronte

No Idrisu Elbi uloga prljavog policajca je sjela, ali ni on nije mogao novu sezonu spasiti od prosječnos­ti: pa što se to dovraga dogodilo da je serija sada pala? Policajac Luther razapet je na tri fronte: pokušava ući u trag serijskom ubojici, vodi ulični rat s mafijašem Corneliuso­m, a ratuje i sa starom prijatelji­com Alice Morgan (Ruth Wilson), kriminalko­m i ubojicom koja ga je u više navrata spašavala. Alice ga je sada uvukla u rat s Corneliuso­m, ali po svemu sudeći, slijedi i konačni obračun između dvoje prijatelja i povremenih ljubavnika.

Revolveraš­ki odnos

Problem ove sezone ponajprije je što je nestao mračni štih koji joj je do sada davao atmosfersk­i pečat. Serija se sada čistoćom i inzistiran­jem na svjetlosti odmaknula od vlastitog vizualnog okvira. Ali i sama kompozicij­a odnosa je poremećena, pogotovo između dvoje glavnih likova, Luthera i Alice, koji su priču dosad obogaćival­i šarmantnim tonovima. A da ne pričamo da dvije glavne radnje, ona o serijskom ubojici i Corneliusu, koegzistir­aju bez ikakve veze i smisla. Usprkos tome, ”Luther” je i dalje među onim serijama koje vas tjeraju da ih odgledate do kraja. No ovo bi, s obzirom na razvoj situacije, mogao biti i njezin kraj.

Nestalo je šarma između Luthera i Alice (Ruth Wilson), policajca i kriminalke, njihov je odnos sada preobičan Usprkos svim manama pete sezone, “Luther” je i dalje jedna od onih serija koje se gledaju do kraja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia