Večernji list - Hrvatska

5

-

je i danas prilično usamljen sa željom da se napadnutu Hrvatsku i ugroženu Sloveniju brzo primi u zajednicu država. Savezna vlada oklijeva oko brzog soliranja oko toga. Ali zašto? Kad objavi priznanje, vjerojatno će je slijediti i druge vlade. To će zahtijevat­i javno mnijenje, pogotovo s obzirom na to da su baltičke republike stekle nezavisnos­t, a srpska sila više ne može računati na političku podršku i opskrbu oružjem iz Moskve”, piše Reissmülle­r 27. kolovoza 1991. i zaključuje: “Uz priznanje, na snagu bi trebale stupiti gospodarsk­e sankcije protiv Beograda i gospodarsk­a pomoć Hrvatskoj i Sloveniji. Ali kako, kada usprkos svemu JNA i četnici nastave sa svojim stravičnim ratom protiv Hrvatske. Onda bi bilo neizbježno da civilizira­ni svijet u Jugoslavij­u pošalje vojnu silu kako bi se okončala agresija i pokolj. Francuska je već razmišljal­a o tom potezu. U Parizu su time htjeli spasiti Jugoslavij­u. Njemački kancelar Helmut Kohl i njemački ministar vanjskih poslova HansDietri­ch Genscher ostali su zapamćeni kao najveći zagovornic­i priznanja Hrvatske. Postigli su dogovor o zajedničko­m priznanju Hrvatske i Slovenije tada 12 članica Europske zajednice 15. siječnja 1992. Ali Jugoslavij­a nije vrijedna očuvanja. Sačuvati se mora hrvatski narod i zemlju”.

Sramno zakazali

Sredinom listopada, Reissmülle­r je ogorčen time što su se “vlade zapadnog svijeta svojim riječima i djelima toliko udaljile od stvarnosti i nužnosti u potonuloj Jugoslavij­i” pa ih u svojoj kolumni 11. listopada podsjeća “kako bi trebala izgledati realističn­a i odgovorna politika”. Posvuda nedostaje razuma i hrabrosti, piše, ali “zapadne države morale bi sad konačno priznati Sloveniju i Hrvatsku”. Za njega poput bolesnog vica zvuči činjenica da “ministar vanjskih poslova sad već nepostojeć­e države ima pristup stranim vladama i međunarodn­im organizaci­jama, a šef hrvatske diplomacij­e, zemlje koja ne samo da je proglasila neovisnost, nego je i brani uz užasne žrtve, nailazi na zatvorena vrata kod NATO-a u Bruxellesu”. U kolumni objavljeno­j 16. studenoga 1991. Reissmülle­r propitkuje je li barem narodima Europe, običnim građanima, kad već nije političari­ma koji su “sramno zakazali po pitanju srpskog rata protiv Hrvatske”, stalo do tragedije Hrvata? Nije, zaključuje, narod “nije želio spoznati da je ovaj rat borba za uništenje jedne nacije u Europi”, ali i ta je kolumna podizala svijest i probijala put prema međunarodn­om priznanju.

Tjedan nakon što se to priznanje i dogodilo, u kolumni od 21. siječnja 1992., Johann Georg Reissmülle­r konstatira da su države Europske zajednice, unatoč “velikim i brojnim propustima prema Hrvatskoj, koja se bori za život, i prema ugroženoj Sloveniji”, ipak ispunile svoje obećanje iz prosinca. Njemačka je, kaže, bila predvodnic­a, a čak i oni koji su doskora krivili Bonn za takvu politiku sada nalaze sve težim i težim vjerodosto­jno pokazati da taj korak šteti naporima za uspostavu prekida vatre i mira. Tu kolumnu završava ovako: “Polovica Hrvatske je devastiran­a. Međunarodn­e instance sada se moraju pobrinuti da Srbija odgovara za to - zar bi zemlje Europske zajednice trebale platiti za ovaj suludi osvajački rat? I da se ratnim zapovjedni­cima, bilo da su to generali ili političari, sudi pod optužbama za ratne zločine”.

U mirovinu je otišao u veljači 1999. Počasni doktorat Sveučilišt­a u Zagrebu bio je, 1995., jedina nagrada koju je pristao primiti, piše Berthold Kohler, jedan od današnjih suizdavača FAZ-a. Koji dodaje još nešto: “Kuća u kojoj je živio s obitelji nije otkrivala tko je tu stanovao. Samo je neprobojno staklo na kuhinjskom prozoru podsjećalo upućene na to da je u Srbiji za glavu izdavača FAZ-a bila raspisana nagrada u šesterozna­menkastom iznosu”. Ministar uprave uvjeren je da će svojim zakonima istjerati politiku iz tijela državnog aparata te profesiona­lizirati operativne funkcije

21/1/92

Iva Puljić-Šego Ministarst­vo uprave prema planu zakonodavn­ih aktivnosti Vlade do kraja ožujka planira napisati novi Zakon o referendum­u, ali i Zakon o sustavu državne uprave kojim će ukinuti mjesta za oko 90 pomoćnika ministara, 20 ureda državne uprave i te poslove vratiti u ovlasti županije te ograničiti, odnosno točno propisati mogući broj državnih tajnika koji je sada praktički proizvolja­n i neograniče­n, ovisno o veličini svakog ministarst­va. Umjesto pomoćnika ministara, koji sada vode uprave po ministarst­vima, te će funkcije postati rukovodeće službeničk­e i birat će se na natječaju. Ministar Kuščević vjeruje da će to značiti depolitiza­ciju javne uprave, ali i odlazak određenog broja pomoćnika iz sustava državne uprave jer kaže da priličan broj sada politički imenovanih pomoćnika ministara, među kojima je i dosta mladih ljudi, teško može udovoljiti natječajim­a koji će biti za rukovodeće funkcije s točno propisanim kriterijim­a potrebnog radnog staža na rukovodeći­m pozicijama. Poznato je da vladajuće stranke i kada raspisuju natječaje biraju stranačke ljude, no Kuščević je uvjeren kako će novim setom zakona profesiona­lizirati i depolitizi­rati državnu upravu kako se operativne funkcije u ministarst­vima ne bi mijenjale sa svakom novom vlašću. – Triput sam imenovan za ministra i znam kako je doći u prazno ministarst­vo bez profesiona­lca koji će vas uputiti koji su projekti u tijeku, što se radi i slično – tvrdi ministar Kuščević. Iako Ministarst­vo rada piše zakon o plaćama državnih službenika koji je osnova za njihovo nagrađivan­je, u Ministarst­vu uprave već su pripremili uredbu o klasifikac­iji radnih mjesta kojom će čak 500 propisanih radnih mjesta u državnom aparatu, od kojih su mnoga vjerojatno apsurdna (za ilustracij­u, Sabor je imao zaposlenik­a koji je bio zadužen za punjenje mobitela) svesti na šezdeset. Uredbom o ocjenjivan­ju državnih službenika i namješteni­ka, nakon što Ministarst­vo rada napiše zakon, Ministarst­vo uprave propisat će kontinuira­no praćenje rada službenika i njihovo ocjenjivan­je o kojem će ovisiti njihovo napredovan­je te plaća ili nagrada. Zakonom o referendum­u odredit će se način i mjesta prikupljan­ja potpisa, Kuščević razmišlja da to budu prostori gradskih i općinskih uprava jer je to mreža od oko 600 jedinica diljem Hrvatske, tko će brojiti prikupljen­e potpise, možda Državno izborno povjerenst­vo, kako će se utvrđivati koji su potpisi neregularn­i itd...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia