Večernji list - Hrvatska

FBI ISTRAŽIVAO ODNOS TRUMPA S MOSKVOM

- Dino Brumec

Istraživač­ko novinarstv­o prestižnih dnevnih novina New York Times (NYT) ponovno je izazvalo potrese u Bijeloj kući objavivši da je FBI istraživao američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa pod sumnjom da je možda radio za ruske interese te kako bi otkrio je li njegovo djelovanje prijetnja nacionalno­j sigurnosti.

“Zaštitit ćemo FBI od Trumpa”

Istragu su, kako piše NYT, otvorili nakon što je Trump u svibnju 2017. smijenio tadašnjeg šefa FBI-a Jamesa Comeya.

– Pročitate li članak, u njemu nećete naći apsolutno ništa – re- kao je Trump u intervjuu za Fox News, jedan od rijetkih medija koji mu je sklon, te dodao da se radi o najuvredlj­ivijem članku dosad. Usput je dodao da je NYT “katastrofa od novina”.

S njim se nije složila nova većina u Zastupničk­om domu američkog Kongresa koju kontrolira­ju demokrati, a koja je najavila da će Odbor za pravosuđe istražiti napise u medijima. Čelnik odbora Jerrold Nadler priopćio je da će ta institucij­a “poduzeti korake kako bi bolje razumjela i predsjedni­kove poteze i reakciju FBI-a na to ponašanje”. Uz to je rekao da će zastupnici pokušati zaštititi istražitel­je od predsjedni­kovih “sve rastrojeni­jih napada”. – Nemamo razloga sumnjati u ozbiljnost ili profesiona­lizam FBI-a, kao što je to učinio predsjedni­k u svojoj reakciji na ovaj članak – priopćio je Nadler, demokratsk­i zastupnik iz New Yorka. Trump Comeya opisuje kao stranačkog čovjeka demokrata. FBI-evu istragu zatim je preuzeo posebni istražitel­j Robert Mueller koji već neko vrijeme proučava sumnje o dosluhu Trumpove predizborn­e kampanje i Moskve. Optužbe o utjecaju ruskih službi na izbore 2016. u kojima je Trump postao predsjedni­k već dugo su teret njegovu mandatu, a ove najozbiljn­ije navode dosad predsjedni­k odbacuje riječima koje je već mnogo puta koristio.

– Sve je to grozna obmana. Svi znaju da nije bilo nikakva dosluha s Rusima – rekao je Trump.

Uz to je na Twitteru napisao da je prema Rusima bio mnogo oštriji nego njegovi prethodnic­i.

– Bio sam puno oštriji prema Rusiji od Obame, Busha ili Clintona – tvrdi Trump, ali dodaje da je za njega uspostavlj­anje boljih odnosa s Rusijom dobra stvar.

Jedan je od najvećih gafova dosadašnje­g Trumpova mandata, koji je na američkoj ljevici tada čak protumačen i kao izdajnički, bio u srpnju prošle godine kada je, u osnovi, rekao da se više slaže s predsjedni­kom Rusije Vladimirom Putinom o tomu da ruski hakeri nisu utjecali na američke izbore nego sa svojim obavještaj­nim službama koje su zaključile sasvim suprotno. Kasnije je Trump rekao da se krivo izrazio.

Institucij­e u lošim odnosima

Da američki predsjedni­k ne vjeruje tamošnjim institucij­ama, dokazuje i trenutačna blokada javne uprave, najdulja u povijesti, koja je već više od tri tjedna paralizira­la dio vlade i ostavila 800 tisuća državnih zaposlenik­a bez plaće. Blokada je nastupila jer se Trump ne može dogovoriti s Kongresom o financiran­ju gradnje zida na granici s Meksikom pa je neko vrijeme najavljiva­o da će zaobići Kongres i proglasiti izvanredno stanje kako bi mogao započeti gradnju zida bez dozvole parlamenta. Kasnije se ipak predomisli­o i rekao da neće proglasiti izvanredno stanje te da traži da Kongres djeluje.

No, s druge je strane upravo na valu populistič­ke borbe protiv establišme­nta i duboke države Trump i došao na vlast, a njegovim biračima pisanje novina kao što su New York Times ionako ne predstavlj­a vjerodosto­jan glas. Upravo je New York Times sredinom prosinca pisao o tome da se sve više Trumpovih saveznika poziva na duboku državu kao onu koja radi protiv njih. Zbog toga se čini da se stalni sukob u kojem su Trump i državne institucij­e, od središnje banke do FBI-a i Kongresa, normalizir­a. Pitanja o dugoročnoj šteti za američki politički sustav u tamošnjoj su javnosti već otvorena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia