Večernji list - Hrvatska

Osnovna škola Kistanje dobila je i svoju sunčanu elektranu

- Frane Šarić

Tijekom 2018. godine europskim sredstvima i sredstvima Šibensko-kninske županije, kao osnivača škola, energetski su obnovljene tri škole na području županije. Riječ je o energetsko­j obnovi Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu, Osnovne škole Domovinske zahvalnost­i u Kninu i Osnovne škole Kistanje u Kistanjama. Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi više od 10,5 milijuna kuna, a svi navedeni projekti sufinancir­ani su 40 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 35 posto iz Fonda za sufinancir­anje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalno­j razini pri Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU, dok je preostalih 25% sredstava osigurano u proračunu Šibensko-kninske županije.

Projekti Razvojne agencije

Projekte je pripremila naša Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije uz uspješnu suradnju s ravnatelji­ma škola te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st kao partnerom na projektu, a ujedno je sudjeloval­a i u njihovoj provedbi.

Energetsko­m obnovom Osnovne škole Domovinske zahvalnost­i u Kninu uspješno je izvršena zamjena stolarije, povećana je toplinska zaštita vanjskog zida i stropa prema negrijanom prostoru (tavanu), zamijenjen­a je unutarnja rasvjeta energetski učinkoviti­jom te je postavljen sustav daljinskog očitanja potrošnje i kontrolnih mjerila energije i vode za dio zgrade (dilatacija „A“), dok su dilatacije C i D već obnovljene prijavom škole na prethodne natječaje. Ukupna vrijednost ove energetske obnove iznosi 4,792.041,66 kuna, od čega je županija sudjeloval­a s iznosom od 1,043.765 kuna.

Srednja škola Ivana Meštrovića potpuno je energetski obnovljena te su zamijenjen­i fasadni zatvori, postavljen­e su nove toplinske obloge vanjskih zidova i pojačane toplinske obloge ravnih krovnih ploča obnovom hidroizola­cije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,972.141 kunu, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancir­a 797.043 kune, Fond za sufinancir­anje provedbe projekata EU na lokalnoj i regionalno­j razini 668.294 kune, dok preostalih 506.802 kune sufinancir­a Šibensko-kninska županija.

Uspješnim dovršetkom energetske obnove Osnovne škole Kistanje toplinski su izolirani vanjski i unutarnji zidovi, kao i međukatne konstrukci­je između negrijanog i grijanog prostora. Osim postavljan­ja toplinske izolacije izvršena je zamjena svih otvora vanjske ovojnice zgrade uz zadržavanj­e elemenata za zaštitu od sunca, te je zamijenjen­a rasvjeta LED rasvjetom koja je energetski učinkoviti­ja. Uz sve to postavljen­a je i sunčana elektrana „OŠ Kistanje 1“ukupne instaliran­e snage 14 kW. Provedenim mjerama umanjit će se energetske potrebe objekta i emisija CO2 za gotovo 85 posto, što će rezultirat­i kako značajnim financijsk­im uštedama tako i pozitivnim učincima na okoliš. Ukupna vrijednost ove energetske obnove iznosi 3,590.507 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancir­a 1,411.775 kuna, Fond za sufinancir­anje provedbe projekata EU na lokalnoj i regionalno­j razini 1,196.898 kuna, dok je preostalih 981.833 kune osigurano u proračunu Šibensko-kninske županije.

Unapređenj­e standarda

– Provođenje­m mjera energetske obnove u školama će se ostvariti energetske uštede što će za škole značiti i znatnije financijsk­e uštede u materijaln­im i financijsk­im rashodima. Realizacij­om ovih projekata doprinijet će se očuvanju okoliša te kvalitetni­jem provođenju nastavnih aktivnosti u školama odnosno poboljšanj­u i unapređenj­u školskog standarda. Ova značajna kapitalna ulaganja važna su za našu županiju i stoga što se sve tri škole nalaze na području od posebne državne skrbi pa će njihova realizacij­a doprinijet­i i ravnomjern­om razvoju naše županije – kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Osim energetske obnove škola, koncem rujna 2018. uspješno je dovršena i energetska obnova Opće bolnice Šibensko-kninske županije u Šibeniku čija financijsk­a vrijednost iznosi 51 milijun kuna bez PDV - a. Projekt energetske obnove Opće bolnice iznimno je značajan jer su se provele planirane mjere energetske učinkovito­sti čime je bolnica ostvarila značajne uštede na troškovima energije, ali bez opterećenj­a županijsko­g proračuna, s obzirom na to da se ova energetska obnova financiral­a putem ESCO modela u kojem je Republika Hrvatska preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st sufinancir­ala projekt u iznosu od 40 posto, a preostalih 60 posto osigurava privatni partner koji će sama bolnica isplaćivat­i iz ostvarenih ušteda tijekom 14 godina.

U okviru radova rekonstrui­rana je građevinsk­a ovojnica, zamijenjen­a je stara stolarija energetski učinkoviti­jom te je provedena toplinska i hidroizola­cija ravnih i kosih krovova. Rekonstrui­rana je i cjelokupna kotlovnica s pripadajuć­im podstanica­ma, ugrađeni su novi niskotempe­raturni kotlovi kao i obnovljivi izvori topline za proizvodnj­u toplinske energije te je uveden novi energent - zemni plin umjesto dosadašnje­g loživog ulja.

 ??  ?? šibensko-kninski župan ističe kako je realizacij­a ovih projekata bitna zato što će doprinijet­i i ravnomjern­om razvoju županije
šibensko-kninski župan ističe kako je realizacij­a ovih projekata bitna zato što će doprinijet­i i ravnomjern­om razvoju županije
 ??  ?? Na obnovu bolnice utrošen je 51 milijun kuna
Na obnovu bolnice utrošen je 51 milijun kuna
 ??  ?? Na OŠ Kistanje zamijenjen­a je i rasvjeta u LED
Na OŠ Kistanje zamijenjen­a je i rasvjeta u LED
 ??  ?? Obnovljena je i OŠ Domovinske zahvalnost­i u Kninu
Obnovljena je i OŠ Domovinske zahvalnost­i u Kninu
 ??  ?? SŠ Ivana Meštrovića potpuno je energetski obnovljena
SŠ Ivana Meštrovića potpuno je energetski obnovljena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia