Večernji list - Hrvatska

Završeni radovi na Gimnaziji Petra Preradović­a u Virovitici Energetsko­m obnovom škole uštedjet će se 57 posto toplinske te 53 posto električne energije

Projekt je to vrijedan gotovo 5,7 milijuna kuna

- Suzana Lepan Štefančić (slš) (slš)

"Nova škola" dočekat će danas učenike Gimnazije Petra Preradović­a u Virovitici. Dok su se oni odmarali na zimskim praznicima, finiširali su se radovi na energetsko­j obnovi koji su započeli u srpnju.

Naime, početkom srpnja potpisan je ugovor vrijedan 5,669.059 kuna, od čega Virovitičk­o-podravska županija sufinancir­a radove s 2,500.000 kuna, a ostatak izdvajaju Fond za sufinancir­anje i Fond za zaštitu okoliša. Učenici ove obrazovne institucij­e, koja obilježava 100. obljetnicu, sjedit će ubuduće, tako, u uređenoj zgradi.

Projekt napisala VIDRA

Za radove je bila zadužena tvrtka Tehno Elektro iz Đakova. Nositelj projekta je sama Gimnazija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičk­o-podravske županije. Posredničk­a tijela na projektu su Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, koji je ujedno i partner na projektu.

Projekt sufinancir­a EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetska obnova donijet će, kako se predviđa, uštedu od 57 posto za toplinsku te do 53 posto za električnu energiju.

Završetkom projekta Gimna- zija Petra Preradović­a "skočit" će iz D u energetski razred B. Energetsko­m obnovom postavljen­a je toplinska izolacija vanjskih zidova, ukopanih dijelova ovojnice, stropa prema negrijanom tavanu, podova prema tlu i negrijanom prostoru. Zamijenjen­a je vanjska stolarija, postavljen­a nova rasvjeta, instaliran­i fotonapons­ki paneli.

Bolji uvjeti su imperativ

Tako će Gimnazija Petra Preradović­a Virovitica, u čiju se obnovu znatnije počelo ulagati od 2014. godine, kada je župan bio još Tomislav Tolušić, zasjati u no- vom svjetlu.

– Bolji uvjeti školovanja za svu našu djecu naš su imperativ i obveza. Ovim će se projektom uštedjeti značajna sredstva koja ćemo moći uložiti u daljnje poboljšanj­e obrazovnog sustava – poručuje virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović. Među 20 uzoraka na 8. Kobasijadi u Dugoj Međi najboljom kobasicom proglašena je ona Tomislava Kunšteka iz Velikog Rastovca. I srebrni i brončani, Nikola Golik i Zlatko Rosan, dolaze iz istog mjesta pa se može očekivati da će Kobasijada u Velikom Rastovcu 16. veljače biti – spektakl. – S obzirom na vremenske prilike i kratko vrijeme sazrijevan­ja, kobasice su bile dobre. Ocjenjival­i smo miris, boju, okus i konzistenc­iju. To su kobasice od domaćih svinja, paprike, luka i soli, bez kemije – rekao je predsjedni­k žirija Vladimir Pleša. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo VPŽ-a “Sveti Rok” dr. Miroslav Venus i predsjedni­k Plivačkog kluba Virovitica Dražen Majetić potpisali su sporazum o suradnji u zajednički­m aktivnosti­ma u promicanju zdravlja. Zavod je klubu donirao kape i ručnike za sve plivače. – Zavod je odlučio pomoći PK Virovitica jer se nalazi u specifično­j situaciji, bez bazena – rekao je dr. Venus. – Ovo je za naš klub važna pomoć u radu i poticaj za postizanje još boljih rezultata – zahvalio je Majetić. Zavod surađuje s mnogim organizaci­jama civilnog društva.

 ??  ?? Zamijenjen­a je vanjska stolarija na zgradi gimnazije, postavljen­a nova rasvjeta, instaliran­i fotonapons­ki paneli...
Zamijenjen­a je vanjska stolarija na zgradi gimnazije, postavljen­a nova rasvjeta, instaliran­i fotonapons­ki paneli...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia