Večernji list - Hrvatska

Golubovi, kokoši, pa i kanarinci kao eksponati izložbe

- Jelena Pišonić Babić

Golubovi, kokoši, kunići, ali i tigraste papige, kanarinci, prepelice... Sve njih moglo se vidjeti u prostorija­ma velikogori­čke strukovne škole gdje je održana 13. županijska izložba malih životinja. Organizato­r je ove nesvakidaš­nje izložbe Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja “Velika Gorica 2005.”, a 63 su se izlagatelj­a pohvalila s ukupno 493 eksponata.

– Ova je izložba, i po raznolikos­ti eksponata i po nivou organizaci­je, u samom vrhu izložbi malih životinja u Hrvatskoj. Njome želimo promovirat­i naše izvorne pasmine, ali općenito i ovaj vid uzgoja životinja koji je poprilič- no rasprostra­njen, međutim široj javnosti nedovoljno poznat – kazao je predsjedni­k Društva Mihael Pavišić te dodao kako su u Turopolju posebno ponosni na Jureka i Katicu, odnosno turopoljsk­u patuljastu kokoš.

Županija je, tradiciona­lno, bila pokrovitel­j izložbe na kojoj su, osim s njezina područja, sudjeloval­i i izlagači iz Rijeke, Karlovca, Slunja, Siska, Križevaca... Otvorenju izložbe prisustvov­ao je pročelnik za poljoprivr­edu Josip Kraljičkov­ić.

– Posebno je važno da s malim životinjam­a upoznamo djecu i mlade kako bi stekli ljubav prema njima i jednoga dana postanu i uzgajivači. Time se štiti ono što je naše, autohtono, lokalno – zaključio je pročelnik.

 ??  ?? Izlagači iz kontinenta­lne Hrvatske, ali i uz Rijeke sa sobom su donijeli gotovo 500 malih životinja
Izlagači iz kontinenta­lne Hrvatske, ali i uz Rijeke sa sobom su donijeli gotovo 500 malih životinja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia