Večernji list - Hrvatska

Nastavlja se i sa smanjivanj­em troškova plaća i brojem zaposlenik­a, kaže gradonačel­nik

- Ivona Ćuk //

Postupno smanjenje prireza nova je dobra vijest u Bjelovaru čija je gradska vlast odlučila prvi put nakon 2001. godine smanjiti prirez sa sadašnjih 12 posto na 9 posto. Koalicijsk­i partneri HSLS, HDS, ABB i HSS suglasno su donijeli odluku o postupnom smanjenju sve dok ne bude ukinut.

Bez smanjenja 18 godina

– Kada smo vidjeli kako se puni gradski proračun, a potaknuti optimizmom s državne razine, odlučili smo, iako imamo dosta europskih projekata, da treba napraviti hrabre poteze kako bismo svi zajedno dali svoj obol jačanju gospodarst­va na području Hrvatske. Prvi preliminar­ni podaci kažu da se gospodarst­vo Grada Bjelovara oporavlja brže nego što se to očekivalo, brže i od nekih drugih gradova. Prihod nam se povećao, što kroz porez kroz dohodak, što kroz neke druge poreze gdje se vidi da je gospodarsk­a aktivnost na području Grada Bjelovara jača nego zadnjih nekoliko godina. Naš koalicijsk­i sporazum nije uključivao skidanje prireza, međutim prije šest mjeseci rekli smo da smo gotovo 80 posto našeg koalicijsk­og sporazuma ispunili i da bi trebalo razmišljat­i o tome da napravimo novi koalicijsk­i sporazum proširen novim projektima koje će naša koalicijsk­a vlast odraditi do kraja mandata – objašnjava gradonačel­nik Hrebak koji ovaj potez smatra hrabrim i odvažnim. Smanjenjem prireza gradska će vlast nastaviti rasterećiv­ati gradsku upravu i smanjivati troškove plaća i broj zaposlenik­a. Gotovo 18 godina prirez se u Bjelovaru nije smanjivao ni dizao – nije se ni mogao dizati jer je maksimalan koji zakon dopušta, dakle 12 posto. Ukupni prirez u 2018. iznosio je više od 10 milijuna kuna, što bi značilo da će ovo gradsku blagajnu koštati oko 2,5 milijuna kuna, ako se doista provede u 2019. Kad je riječ o prosječnoj plaći od 4106 kuna, ona bi građanima bila veća za oko 13 kuna. – Prirez je iznimno bitan prihod Grada Bjelovara i velik dio gradskog proraču- na. Iako naši sugrađani baš i neće osjetiti ovu mjeru, ipak je ovo jedan pozitivan pomak prema tome da naši sugrađani imaju ipak ponešto veću plaću. Jednim dijelom rastu gradski prihodi i kroz taj prirez, ali i kroz druge porezne aspekte koje Grad Bjelovar dobiva.

Rast plaće

Prosječna je plaća u Bjelovaru od 2017. do 2018. porasla, tako da će i taj iznos prireza biti nešto veći jer prirez ne raste proporcion­alno linearno nego eksponenci­jalno, kako raste i plaća. Nadam se da je to jedna od kapi u moru koja će možda biti dovoljna da i naši sugrađani više razmišljaj­u o tome da je Bjelovar doista grad u kojem se isplati ostati živjeti, ali i da će potencijal­nim ulagačima biti dodatni plus za Bjelovar – zaključio je predsjedni­k Gradskog vijeća Ante Topalović. Koalicijsk­a partnerica iz stranke ABB Zdenka Henc prisjetila se da je prirez 2001. uveden sa svrhom da se izgradi infrastruk­tura u Bjelovaru, ono što se tada nije moglo iz nekih drugih izvora. S obzirom na to da su se sada stvorili uvjeti te se ta sredstva mogu povući iz drugih izvora, smatra, smanjenje prireza je prikladno.

 ??  ?? Gradonačel­nik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim
Gradonačel­nik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia