Večernji list - Hrvatska

Raskinuti ugovori sa slovenskim tvrtkama

Aglomeraci­ja vrijedna 688 milijuna kuna ide dalje, a cijena vode neće se povećavati

- (ibe) Ivica Beti

Roditelji djece koja borave u privatnim dječjim vrtićima u Varaždinu plaćat će 100 kuna manje nego dosad. Zaključeno je to na sastanku koji je gradonačel­nik dr.sc. Ivan Čehok održao u petak s predstavni­cima i vlasnicima privatnih vrtića u Varaždinu. – Dogovorili smo da će ovih sto kuna više koje će Grad od sada izdvajati biti subvencija roditeljim­a, da im se za toliko umanji cijena koju oni moraju plaćati vlasnicima privatnih vrtića. Time bismo donekle izjednačil­i, odnosno umanjili razliku u cijeni između gradskih i privatnih vrtića. Tijekom godine zajedno ćemo pronaći model da se i ekonomska cijena privatnih vrtića povisi jer je ona niža nego što je danas cijena u gradskom vrtiću – kazao je I. Čehok. Grad je osigurao 7,357.680 kuna, što je za 1,481.040 kuna više nego lani. Privatne dječje vrtiće u Varaždinu pohađa 929 djece. Direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić najavio je nastavak projekta aglomeraci­je vrijednog 688 milijuna kuna, i to bez penalizaci­je. Sporazumno su, naime, raskinuti ugovori s dosadašnji­m izvođačima iz Slovenije, Kolektor kolingom i Cestnim podjetjem Ptuj. Novi natječaji su u tijeku, a prema najavama, projekt bi trebao biti završen u predviđeni­m rokovima do 2023. godine.

Čehok pohvalio Varkom

– Zbog neodgovorn­e politike Aglomeraci­ja Varaždin je došla u pitanje, a zbog nje bi stala i aglomeraci­ja u cijeloj Hrvatskoj. Otklonili smo sve sumnje, bili smo u bezizgledn­oj, a sada smo u odličnoj situaciji – rekao je gradonačel­nik dr.sc. Ivan Čehok na konferenci­ji za novinare, pohvalivši upravu Varkoma. Varkom je, smatra Čehok, najbolja komunalna tvrtka u Hrvatskoj. Pozvao je domaće tvrtke da se jave za milijunske poslove gradnje kanalizaci­jske mreže. U tijeku je i natječaj za završetak radova na varaždinsk­om pročistaču i aglomeraci­ju u Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinsk­im Toplicama. Pred Varkomom je, rečeno je, posao vrijedan 922 milijuna kuna. Kako bi projekt aglomeraci­je mogao započeti i u Ludbregu, Varkom je bez naknade preuzeo ludbrešku komunalnu tvrtku Odvodnja d.o.o. s temeljnim kapitalom od šest milijuna kuna, pet zaposlenih i 1400 korisnika. Pripajanje te tvrtke s godišnjim prihodom od oko 1,2 milijuna kuna predviđeno je za početak srpnja ove godine. Ludbreški gradonačel­nik Dubravko Bilić ističe da to preuzimanj­e Ludbregu jamči kvalitetu usluge i ulazak u projekt aglomeraci­je. Prema riječima direktora Bunića, Varkom je prošle godine ostvario 1,5 milijuna kuna dobiti, tri do četiri puta više nego 2017. Tvrtka ima 267 zaposlenik­a, dvadesetak manje nego na početku prošle godine. Zapošljava se desetak novih radnika, i to isključivo u operativi.

Opet se otvaraju bazeni

Inače, potrošnja vode iznosila je prošle godine 6,3 milijuna prostornih metara, što je na razini potrošnje iz 2017. Poslovanje tvrtke kćeri Aquatehnik­e je, ocijenio je Bunić, stabilizir­ano, isplaćeno je osam milijuna kuna dugova dobavljači­ma i 6,5 milijuna kuna obveza radnicima. Provodi se restruktur­iranje, sačuvane su poslovne zgrade i oko 65.000 četvornih metara zemljišta vrijednost­i između osam i deset milijuna kuna. U ovoj godini očekuje se pripajanje matičnoj tvrtki. Pred Varkomom je investicij­ski ciklus od 50 milijuna kuna, ne uključujuć­i aglomeraci­ju. Nastavljaj­u se radovi na rekonstruk­ciji vodovodne mreže u Varaždinu vrijedni oko 12 milijuna kuna, a dravski bazeni, koji su proradili prošle godine na zadovoljst­vo brojnih građana, ponovo će biti otvoreni 1. svibnja. Za građane je najvažnije da se cijene vodnih usluga neće mijenjati, iako je posljednja korekcija cijena bila još 2011. godine. To je, kazao je Bunić, rezultat mjera štednje i restruktur­iranja.

 ??  ?? Direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić najavio je investicij­ski ciklus od 50 milijuna kuna
Direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić najavio je investicij­ski ciklus od 50 milijuna kuna
 ??  ?? Ivan Čehok
Ivan Čehok

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia