Večernji list - Hrvatska

1610

-

Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije je tijekom 2018. donijelo odluku o financiran­ju projekta Morsko riječne šetnice i biciklisti­čke staze, poznatije i pod imenom “Podstrana walk & bike”, u iznosu od 8,5 milijuna kuna. Ovaj kapitalni projekt obuhvaća izgradnju obalne šetnice i biciklisti­čku stazu te uređenje već postojeće biciklisti­čke staze uz rijeku Žrnovnicu. Podstranu turisti vole nazvati i oazom mira, a tome pridonosi i činjenica da je tamo prisutno svega nekoliko velikih hotela, a naglasak je na obiteljsko­m smještaju što gužve čak i u jeku sezone čini podnošljiv­ijima. Općina je atraktivna turistička destinacij­a koja se smjestila na potezu između urbanog Splita i povijesne jezgre Dioklecija­nove palače i malih, turistima prenapučen­ih, obalnih mjesta kao što su Omiš, Baška Voda i Makarska. Projekti poput ovog čine je još prometnih potreba s kapaciteti­ma, a to je u skladu i sa Strategijo­m razvoja urbane aglomeraci­je Split. Izgradnjom novih i opremanjem postojećih biciklisti­čkih staza i putova, doći će do spajanja više naselja unutar Općine Podstrana te spajanje Podstrane i Splita kako bi se povećala ukupna dužobalna mobilnost na području Urbane aglomeraci­je Split. Dionica predmetnog zahvata je atraktivno područje uz morsku i riječnu obalu i pozitivan trend posjećenos­ti Hrvatske obale, Općina Podstrana je u 2018. godini zabilježil­a 660.000 noćenja, što je 4% više nego u 2017. godini. Ovaj podatak Podstranu čini atraktivno­m turističko­m destinacij­om kojoj je nužno potrebna bogata i raznolika turistička ponuda, a projekt poput ovog poboljšava njihovu turističku ponudu.

Procvat cikloturiz­ma

- Statističk­i podaci Biciklisti­čkog saveza Splitsko - dalmatinsk­e županije ukazuju na rapidan razvoj cikloturiz­ma. U 2017. cikloturiz­mom je, samo u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji ostvaren prihod od 5 milijuna eura - rekao je Bartulović.

Morsko riječna šetnica i biciklisti­čka staza “Podstrana walk & bike” je dio sveukupne cikloturis­tičke rute u Općini Podstrana. Cijela mreža biciklisti­čkih staza i biciklisti­čkih ruta kroz Općinu Podstrana je ucrtana u Euro Velo 8 – Mediterran­ean Route. Riječ je o ruti koja nastoji povezati cijelu regiju Mediterana, počevši od Cadiza na zapadu do Cipra na istoku s ciljem uspostave kvalitetne cikloturis­tičke rute sljedeći načela održivog prometa i turizma.

- Naši planovi su da u sljedećih deset godina izgradimo i uredimo cijelo obalno područja od ušća rijeke Žrnovnice na zapadu do Mutograsa na istoku, ukupne dužine 7 kilometara, a od čega je, projektnom dokumentac­ijom, predviđeno 5375 metara biciklisti­čkih staza - zaključuje Mladen Bartulović.

 ??  ?? Protočnije i zdravije Izgradnjom biciklisti­čke staze želi se povećati udio biciklista i tako rasteretit­i prometnice i smanjiti negativan utjecaj na okoliš
Protočnije i zdravije Izgradnjom biciklisti­čke staze želi se povećati udio biciklista i tako rasteretit­i prometnice i smanjiti negativan utjecaj na okoliš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia