Večernji list - Hrvatska

BLAŽ DUPLANČIĆ: DJECA SU ZA DLAKU IZBJEGLA TRAGEDIJU. NIKOME NIJE NIŠTA PA NA SVE GLEDAJU KAO NA AVANTURU

- Slavica Vuković

– Djeca se zamjenskim autobusom iz Švicarske vraćaju kući, u Split. Jutros su krenuli. Nitko nema ni ogrebotine i danas na bijeg iz zapaljenog autobusa usred tunela u Švicarskoj, koji je nakon toga u potpunosti izgorio, gledaju kao na vrhunsku avanturu. Razgovarao sam sa sinom i nisam stekao dojam da su traumatizi­rani ili u šoku. Oni su tinejdžeri, nikome nije ništa i sad se zafrkavaju – ispričao nam je u nedjelju oko podneva Blaž Duplančić (na slici), novinar Dalmatinsk­og portala, čiji je sin jedan od 48 učenika splitskog MIOC-a koji su bili u Autotranso­vu autobusu koji se iznenada zapalio u vožnji u tunelu u blizini švicarsko-francuske granice, dok ih je vraćao sa skijanja.

Nije bilo panike

– Usred tunela čuli su prasak u zadnjem dijelu autobusa, kako mi je sin rekao, i počelo se strašno dimiti. Autobus je stao i oni su svi uspjeli istrčati van, u tunel. Nije bilo panike, nije bilo gaženja jednih preko drugih, već su užurbano napustili autobus, a većina stvari im je ostala unutra. Razgovarao sam i s njihovim profesorom tjelesnog i kaže da su disciplini­rano izašli na vrijeme, zato nikome i nije ništa – priča Blaž Duplančić. Ni on nije doživio šok jer ga je sin odmah nazvao i rekao mu da im se zapalio autobus i da su mu unutra ostali novčanik i putovnica. – U prvi mah ja uopće nisam shvatio da je situacija bila tako opasna. Tek kada sam vidio snimku i da je autobus u potpunosti izgorio, bilo mi je jasno da su za dlaku izbjegli tragediju! – govori Duplančić. Nastavlja kako su svi izašli iz autobusa u tunel u kojem je bio gusti dim, ali je imao otvore kroz koje su ih izveli van. Autobus se zapalio u tunelu Schallberg u mjestu Ried-Brigue, objavila je na Twitteru policija kantona Valais. Dodala je da je oštećen zid tunela. Vatrogasci i Crveni križ došli su na lice mjesta desetak minuta nakon nesreće. Cesta je bila zatvorena, a splitske srednjoško­lce su prebacili u jedan vatrogasni dom. Bez dokumenata je ostao velik broj učenika, njih 26, ali zahvaljuju­ći hrvatskom veleposlan­stvu vrlo brzo dobili su nove, zamjenske dokumente da mogu nastaviti putovanje kući.

Kući dan kasnije

– Odveli su ih u neki šoping centar i tamo ih sve fotografir­ali za te dokumente koje su im izdali te su u nedjelju ujutro, s danom zakašnjenj­a krenuli kući. Svi smo sretni što je sve dobro završilo! – ispričao je Duplančić. Jučer oko 17 sati djeca su stigla u Split.

U PRVI MAH UOPĆE NISAM SHVATIO DA JE SITUACIJA BILA TAKO OPASNA. TEK KADA SAM VIDIO DA JE AUTOBUS U POTPUNOSTI IZGORIO, BILO MI JE JASNO DA SU ZA DLAKU IZBJEGLI TRAGEDIJU, GOVORI DUPLANČIĆ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia