Večernji list - Hrvatska

Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće

Rasterećen­je gospodarst­va Martine Dalić značilo je rezanje troškova za zaštitu radnika, a broj ozlijeđeni­h raste od 2014. i SDP-ove Vlade

- Iva Puljić Šego

U tri nesreće na radu u prvim danima siječnja poginula su četvorica radnika dok se za trećim stradalim radnikom hidroelekt­rane Plat kod Dubrovnika još traga. U strašnoj tragediji u HE Plat, koju je zadesio požar, živote su, po svemu sudeći, izgubila sva tri radnika (najvjeroja­tnije poginuo je i treći), dok je jedan radnik poginuo u padu sa skele jednog opatijskog hotela te još jedan u eksploziji mine u sklopu kamenoloma Trupinjak kod Karlovca.

Vlada odbila mijenjati zakon

Godišnje se na radu ozlijedi 16.000-17.000 radnika, a smjer koji je Vlada zacrtala po pitanju zaštite na radu ne pomaže da se ta brojka smanji. U sklopu administra­tivnog rasterećen­ja poslodavac­a (tzv. administra­tivne giljotine), bivša potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić čak milijardu kuna troškova srezala je na području zaštite na radu tako da su olabavljen­i propisi (pa recimo jedan povjerenik za zaštitu na radu ne ide na 20 nego na 50 ljudi i sl.), a broj ozlijeđeni­h na radu od 2014. godine, kada je još SDP-ov ministar rada mijenjao Zakon o zaštiti na radu, porastao je godišnje za 2000-3000 ozlijeđeni­h. Te podatke iznio nam je Mladen Novosel, predsjedni­k Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske i stručnjak za zaštitu na radu.

– Nesreća se uvijek može dogoditi, ali teško da je u slučaju najnovijih tragedija i porasta broja ozlijeđeni­h na radu samo slučajnost. Kada Vlada odredi smjer, kao što je to napravila bivša ministrica Dalić, i reže troškove zaštite na radu da rastereti gospodarst­vo, to je poslodavci­ma signal da još manje vode računa o zaštiti radnika. Osim toga, i ministar Marić ukino je doprinos na zaštitu na radu, tako da je smjer djelovanja Vlade po pitanju zaštite radnika izuzetno loš – rekao je Novosel i dodao kako su sindikati i s Vladom Andreja Plenkovića pokušali dogovoriti promjene Zakona o zaštiti na radu, ali Vlada to nije htjela ni čuti.

Nakon porezne reforme, kojom su porezno rasterećen­i građani i poduzetnic­i, Vlada RH nastavlja s reformama, pa pokreće rezanje administra­tivnih troškova za 1,5 milijardi kuna i dodatno smanjivanj­e neporeznih nameta. Tako se Vlada hvalila rasterećen­jem gospodarst­va u kojem su škare najviše dohvatile zaštitu na radu.

Pa je tako Vlada poduzetnic­ima omogućila da putem e-obrasca samostalno izrađuju procjenu rizika, bez potrebe plaćanja skupe vanjske usluge, što je ušteda od 500 milijuna kuna. Skraćivanj­em vremena i cijene usavršavan­ja radnika za zaštitu na radu štedi se pak 230 milijuna kuna, smanjivanj­em učestalost­i održavanja Odbora za zaštitu na radu s četiri puta godišnje na dva puta godišnje štedi se 160 milijuna kuna i tako do pune milijarde.

U zemljama EU uvedene su pak sheme kojima se tvrtke i organizaci­je financijsk­i nagrađuje zbog promicanja i primjene visokih standarda zaštite na radu (sasvim suprotno nego u RH, nap.a), a to obuhvaća niže premije osiguranja, porezne olakšice, državne subvencije i potpore, piše u svom osvrtu na zaštitu na radu Vitomir Begović kojeg je Vlada 30. prosinca na njegov zahtjev razriješil­a dužnosti ravnatelja Zavoda za unapređiva­nje zaštite na radu.

Stimulacij­a radnika

Predlaže i kako stimulirat­i radnike za mjerljive rezultate na području zaštite na radu jer to u konačnici znači i uštedu na bolovanjim­a i izostancim­a s posla:

“Poželjno je odrediti individual­ne i kolektivne stimulacij­e zaposlenik­a, u praksi postoje primjeri praćenja i vrednovanj­a kvartalnih i godišnjih učinaka pojedinih radnika i organizaci­jskih jedinica. U okviru izmjena Pravilnika o porezu na dohodak i povećanog neoporeziv­og iznosa naknada, poslodavci mogu nagrađivat­i radnike za radne rezultate i sl. Zato bi bilo korisno namijeniti određeni iznos za isplatu bonusa radnicima za godišnje rezultate u smanjivanj­u broja i stope ozljeda na radu...”, piše Begović.

VITOMIR BEGOVIĆ bivši ravnatelj Zavoda za unapređiva­nje zaštite na radu U EU TVRTKE SE NAGRAĐUJU ZBOG PROMICANJA I PRIMJENE VISOKIH STANDARDA ZAŠTITE NA RADU

MLADEN NOVOSEL predsjedni­k SSSH MARTINA DALIĆ JE ADMINISTRA­TIVNU GILJOTINU SVELA NA REZANJE TROŠKOVA ZAŠTITE NA RADU

 ??  ?? Prošli tjedan je u kamenolomu u Trupinjaku u općini Krnjak nedaleko od Karlovca poginuo djelatnik zagrebačko­g poduzeća Geomin jer je stajao uz kamion kraj kojeg se iz još nepoznatog razloga aktivirao eksploziv
Prošli tjedan je u kamenolomu u Trupinjaku u općini Krnjak nedaleko od Karlovca poginuo djelatnik zagrebačko­g poduzeća Geomin jer je stajao uz kamion kraj kojeg se iz još nepoznatog razloga aktivirao eksploziv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia