Večernji list - Hrvatska

Domaći okusi na sajmu u Berlinu

Hrvatska 2020. partner Zelenog tjedna, najvažnije­g poljoprivr­ednog sajma u Europi

- (ri)

Na 84. Međunarodn­om zelenom tjednu (Grüne Woche), od 18. do 27. siječnja u Berlinu, u organizaci­ji HGK i Ministarst­va poljoprivr­ede među 1700 izlagača iz 68 zemalja svoje proizvode predstavlj­a 13 hrvatskih tvrtki. – Pola milijuna posjetitel­ja i promet od gotovo 50 milijuna eura koji se ostvari izravnom prodajom na sajmu jasno pokazuju da je Međunarodn­i zeleni tjedan jedan od najvažniji­h događaj za poljoprivr­edni sektor. Ovo je iznimna prilika domaćim proizvođač­ima da predstave svoju kvalitetu i zakorače na nova izvozna tržišta, a imamo što pokazati. Njemački turisti već dobro poznaju naše proizvode, ali sudjelovan­je na ovakvom sajmu otvara vrata tržištima cijelog svijeta – rekao je na otvorenju sajma predsjedni­k HGK Luka Burilović.

Među brojnim prehramben­im proizvodim­a cijelog svijeta ove godine mogu naći i vina iz svih hrvatskih vinskih regija, koja predstavlj­aju Badel 1862, Belje, Dalmacijav­ino, Kutjevo i PZ Vrbnik, likeri Kapronca, Nijemcima već tradiciona­lno poznate rakije Đanić, slastice Cremalat te čajevi Pampa tea. OPG Došlović i Pčelarska udruga Metvica, iz Novske te Kuća meda (OPG Kešimir Čolić i OPG Daniel Čajko) iz Županje predstavlj­aju proizvode od meda i lavande, OPG Kalić proizvode od industrijs­ke konoplje, a OPG Zdravko Sokić domaću tjesteninu. Kulen, kobasice i vina treću je godinu zaredom izložilo Belje.

– Izvoz u Njemačku je svake godine u porastu i jedno nam je od fokus-tržišta, zeleni je tjedan jako dobra prilika da što veći broj ljudi kuša proizvode iz našeg asortimana – kaže Marko Žeravica, rukovodite­lj izvoza Belja.

Hrvatski su štand jučer posjetili savezna njemačka ministrica za poljoprivr­edu i hranu Julia Klöckner i gradonačel­nik Berlina Michael Müller, a ugostili su ih potpredsje­dnik Vlade RH i ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić, državni tajnik Tugomir Majdak, predsjedni­k HGK Luka Burilović i potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević. Iduće će godine zemlja partner sajma biti Hrvatska.

– Biti zemlja partner Zelenog tjedna nije samo velika čast već i veliki izazov te prilika za naše poljoprivr­edne proizvođač­e, ali i Hrvatsku kao zemlju koja se strateški opredijeli­la za održivu, ekološki prihvatlji­vu poljoprivr­edu. Potrudit ćemo se predstavit­i ono najbolje što naša zemlja ima, ispričati našu priču i omogućiti našim poduzetnic­ima nova tržišta – izjavio je ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić.

Izvoz poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda raste posljednji­h godina, a u prvih je devet mjeseci 2018. dosegnuo je 1,4 milijarde eura.

 ??  ?? HRVATSKI PROIZVODI privlače stručnu i široku publiku u Berlinu
HRVATSKI PROIZVODI privlače stručnu i široku publiku u Berlinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia