Večernji list - Hrvatska

ZA HDZ TO JE IDEALAN TRENUTAK

- Iva Puljić Šego

Milan Bandić i njegovih 12 saborskih zastupnika postaju sve veći teret HDZ-u i premijeru Plenkoviću.

Docira Vladi

Osim što je Bandić dodatno potpalio sva uvjerenja u političku trgovinu ovog saziva Sabora, zagrebački gradonačel­nik taj je imidž dodatno pojačao u percepciji HDZ-a jer njegov naglo narasli saborski klub dio je HDZ-ove parlamenta­rne većine. Međutim, u HDZ-u još nemaju adekvatno rješenje za Bandića koji si je namijenio ulogu svojevrsno­g mentora iz sjene koji Vladi docira i sugerira joj koje zagrebačke projekte treba preslikati na nacionalnu razinu. Nakon besplatnih udžbenika koje će ubuduće za osnovce i srednjoško­lce kupovati država iz proračuna, zatim projekta majki odgojitelj­ica, Bandić je sada izvukao pet dodatnih projekata za koje traži Vladinu podršku, iako mu je Vlada u nekima već partner. Kada je Gordan Jandrokovi­ć, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora, prije koji dan odrezao da ćemo ići na prijevreme­ne parlamenta­rne izbore bude li ucjena, to je u prvom redu bila poruka Bandiću da se ohladi.

Međutim, kada se analizira trenutak u kojem Plenkoviće­v čovjek za transfer negativnih i odgojnih poruka to govori, može se zaključiti da je HDZ-u idealno vrijeme za izvanredne izbore. Naime, unatoč svim aferama HDZ-ov rejting prilično je stabilan, čak i raste, SDP je i dalje u rasulu, dok bi se ljevica nakon europskih izbora možda mogla i konsolidir­ati. Iako izvori iz vodstva HDZ-a odbacuju ideju o prijevreme­nim izborima, Jandrokovi­ćeva prijetnja sigurno nije olako izrečena i vjerojatno se temelji na nekim promišljan­jima u vrhu HDZ-a. U HDZ-u su svjesni svoje dobre pozicije, ali i tereta koji im predstavlj­a Bandić. Realno, potreban im je svojevrsni clean start i čista većina pošto je ova proglašena trgovačkom i više, doista, nema nikakve veze s voljom birača s parlamenta­rnih izbora krajem 2016. godine. Kada bi se HDZ odlučio na prijevreme­ne izbore, oni ne bi bili prije europskih. A uvijek postoji mogućnost da se održe zajedno s euroizbori­ma. Premijer Plenković relativizi­rao je, pak, ideju o izvanredno­m izlasku na birališta i rekao da ne vidi poveznicu između projekata za koje Bandić traži podršku Vlade i samih izbora. Dapače, nabrojio je da je Vlada u većini tih projekata već partner Zagrebu, a i gdje nije, taj je projekt od šireg interesa za RH ili hrvatsko gospodarst­vo. U Bandićevoj stranci, s druge strane, poručuju da se uopće nisu prepoznali u Jandrokovi­ćevoj prijetnji. Jer, kažu, nema nikakvih uvjeta ni ucjena.

“Samo želimo podršku”

– Mi samo tražimo podršku Vlade za projekte u kojima Vlada ne sudjeluje, odnosno da se riješe imovinskop­ravni problemi za Zagreb na Savi te da se povuče novac iz fondova EU za tramvajsku vezu između Zagreba i Zračne luke dr. Franjo Tuđman – rekao nam je Kazimir Varda, potpredsje­dnik Bandićeve stranke, odbacujući ideju o pritiscima na Vladu ili premijera Plenkovića.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia