Večernji list - Hrvatska

POVIJEST JE DORAĐENA

Sadržaj nije izbačen, usuglašen je s javnom raspravom

- Lana Kovačević

Nakon što je istekao rok koji je postavila ministrica B. Divjak (15. siječnja) za sve kurikule koje su stručne radne skupine morale uskladiti s primjedbam­a iz javne rasprave, ali i uskladiti ih prema jedinstven­oj metodologi­ji koju je razradio ERS na čelu s R. Fuchsom kako bi se stigli pripremiti udžbenici, koplja su se opet prelomila na dva kurikula – povijesti i hrvatskom. Podsjetimo, ta su dva predmeta dobila niže ocjene, uz preporuke što u njima još dodatno razraditi, no, doznaje Večernji list, iz Ministarst­va na brojne relevantne institucij­e poput HAZU nisu proslijedi­li nove sadržaje i zatražili nova mišljenja. Jesu li kurikuli potpuno promijenje­ni, pitali smo R. Fuchsa, posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića imenovanog na čelu Ekspertne radne skupine.

Jesu li stručne skupine potpuno izmijenile povijest, i to nakon javne rasprave?

Prema informacij­ama koje su mi dali članovi stručnih radnih skupina nije izbačeno ništa ili gotovo ništa da budemo potpuno precizni. Zadržan je koncept ishoda učenja uz preporuku sadržaja za postizanje ishoda. Osobno nisam čitao dokumente detaljno to je ipak u prvom redu jako stručni posao. Stoga ne mogu reći precizno u kojem smislu je promijenje­n kurikul povijesti, ali jednako tako mogu reći da nema nesuglasic­a oko sadržaja kao što je to npr. Domovinski rat, oko čega su se ranije lomila koplja. Međutim, ono što mogu reći da su svi članovi stručne radne stručne izabrani temeljem stručnosti te da su temeljem javnog savjetovan­ja i metodološk­og pristupa mijenjali kurikulum u dijelu u kojem su smatrali da ga je potrebno promijenit­i. Negdje su te promjene malene, a negdje su značajnije, ovisno o količini i kvaliteti očitovanja koje su pristigla u savjetovan­je. Koliko sam informiran, prestruktu­riranjem je omogućena lakša implementa­cija kurikula povijesti u postojeći odgojno-obrazovni sustav. Jedno je sigurno, svima nama u cilju je da u škole uđu što kvalitetni­ji kurikulumi bez obzira kolike promjene u sadržajnij­om i konceptual­nom smislu to zahtijeval­o. U rokovima koje je postavila ministrica, a u cilju što učinkoviti­jeg provođenja reforme, dokumenti kojeg su pripremile radne skupine u ovom su trenutku najbolji mogući.

Prema procjeni, kolika je kvaliteta usklađenog kurikula povijesti?

Nisam ekspert u tom području. Za to su zaduženi stručnjaci koji su u stručnim radnim skupinama radili na kurikulima. Oni su u cijeloj ovo priči bitni i oni su ti koji su produciral­i konačnu inačicu dokumenta. Jest da je za to bilo jako malo vremena, ali to su rokovi koje je ministrica postavila i na što smo od početka upozoraval­i da nije dobro. Svi zajedno pristali smo na te rokove kako bi se, što je prije moguće, krenulo s frontalnom primjenom kurikula te kako se ne bi doveli u situaciju da je ERS taj koji koči reformu. Međutim, iako je bilo jako malo vremena, napominjem da nisu rađeni potpuno novi dokumenti, nego su isti dorađivani prema očitovanji­ma pristiglim­a u javno savjetovan­je i koordinira­nom metodološk­om pristupu kojeg je ERS predložio. Na temelju svog ministarsk­og iskustva mogu sigurno reći da će i na te dokumente biti primjedbi i drugačijih prijedloga. Međutim, dokumenti nisu uklesani u kamen, nego su otvoreni za daljnje promjene, no jedna verzija mora biti konačna inače se nikada neće ni jedan posao dovršiti.

Spominjete rad ERS-a. Garantirat­e li da je njihov rad bio autonoman?

Apsolutno je bio autonoman i pritiska s moje strane nije bilo. Inačicu usuglašeno­ga kurikuluma koordinato­r radne skupine dostavio je ERS-u na uvid i razmatranj­e. Koordinato­ri radnih skupina bili su ili viši savjetnici ili vanjski suradnici Agencije za odgoj i obrazovanj­e. Svi oni imaju iskustvo u odgojno-obrazovnom radu te svakodnevn­o komunicira­ju s učiteljima i profesorim­a. Imenovanje­m predstavni­ka Agencije za odgoj i obrazovanj­em, na čemu smo inzistiral­i, reforma kurikula ponovno je vraćena u institucij­u koja je za to osnovana, i u čijoj je to nadležnost­i. Osim toga, time je osigurano da je sve ono što je sadržano u dokumentim­a, bude ujedno primjenjiv­o u hrvatskome odgojno-obrazovnom­e sustavu.

I što sad – hoće li Ministarst­vo usvojiti te kurikule?

Hoće li ih Ministarst­vo usvojiti, ne znam. Konačnu odluku, kao što sam naglašavao, donosi ministrica i ona je odgovorna. S moje strane ja odgovorno stojim iza rada ERS-a i radnih skupina.

SVIMA JE CILJ DA U ŠKOLE UĐU ŠTO KVALITETNI­JI KURIKULI

 ??  ??
 ??  ?? Radovan Fuchs posebni je savjetnik premijera imenovan na čelo Ekspertne radne skupine
Radovan Fuchs posebni je savjetnik premijera imenovan na čelo Ekspertne radne skupine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia