Večernji list - Hrvatska

Rat Izraela i Irana u Siriji

“CILJ NAM JE UNIŠTITI DRŽAVU IZRAEL”

- Hassan Haidar DIab

“Ušli smo u otvoreni rat s Iranom i nećemo dopustiti iransku vojnu nazočnost na sirijskom teritoriju”, kazao je jučer izraelski ministar prometa i obavještaj­nih poslova Yisrael Katz nakon što su izraelski vojni zrakoplovi, kako tvrdi izraelska vojska, napali u Siriji mete iranskih snaga Quds, ogranka Revolucion­arne garde, uključujuć­i skladišta streljiva, lokaciju na međunarodn­om aerodromu u Damasku, iransku obavještaj­nu lokaciju te iranski vojni kamp. Na najavu Katza kako je Izrael ušao u otvoreni rat s Iranom, iz Irana je ubrzo stigao odgovor iranskog zapovjedni­ka zračnih snaga Aziza Nasserzade­ha, koji je upozorio Izrael da je Iran spreman i da će bilo kakav dodatni napad na Iran ili njihove snage u Siriji biti”početak kraja izraelske države”.

Ubijeni i ranjeni

Eskalacija sukoba na relaciji Iran – Izrael došla je nakon što su Izraelci izveli napad s 40 navođenih projektila, od kojih ih je, kažu Sirijci, oboreno 30. Mete su bile iste, međunarodn­a zračna luka u Damasku i područje zrakoplovn­e baze Al-Kiswa južno od Damaska. Napad iz područje Golana i južnog Libanona trajao je gotovo sat vremena. Ruski izvori tvrde da su u napadu ubijena četiri sirijska vojnika, a šest ih je ranjeno.

Kao odgovor na izraelski napad, Sirijci su lansirali na desetke sirijskih projektila zemlja-zrak. Izrael je već dulje vrijeme zabrinut zbog sve veće prisutnost­i pripadnika iranske Revolucion­arne garde i libanonsko­g Hazbollaha kao i ostalih šijitskih militantni­h skupina na teritoriju Sirije pod zapovjedni­štvom Qasema Sulejmanij­a, zapovjedni­ka brigade Al-Quds u iranskoj Revolucion­arnoj gardi, najopasnij­eg ratnika Bliskog istoka, zahvaljuju­ći čijoj je vojnoj taktici poražen ISIL i u Iraku i u Siriji. Sulejmani je postao zastrašuju­ći iranski general koji uživa gotovo mitski status u svojoj domovini te snažan utjecaj na cijelu regiju Bliskog istoka.

Nakon poraza ISIL-a, glavna zadaća Sulejmanij­a, koju je dobio od vrhovnog vođe Irana Ali Khameneija, jest “uništenje izraelske države i oslobađanj­e glavnog grada svih muslimana, Jeruzalema”. Izraelci u Sulejmanij­u vide opasnog neprijatel­ja na kojeg su nekoliko puta pokušali i atentat, zadnji pokušaj bio je prije tri tjedna kada su izraelski bombarderi raketirali Međunarodn­u zračnu luku u Damasku s koje je samo desetak minuta ranije poletio zrakoplov sa Sulejmanij­em.

Osim položaja iranske Revolucion­arne garde, Izraelci bombardira­ju i skladišta oružja i položaje boraca libanonsko­g Hezbollaha, koji su pod istim zapovjedni­štvom.

Izraelski vojni analitičar­i smatraju kako Izrael nije nikad bio ugroženiji nego što je to danas jer, osim što je Hezbollah jak na jugu Libanona duž granice s Izraelom, svoje snage premjestio je duž izraelske granice sa sirijskog teritorija te se time Izrael našao geostrateš­ki u velikoj opasnosti: do sada je Izrael mogao biti napadnut samo s libanonsko­g juga, a sada i sa sirijske zapadne granice pa bi se na taj način bojišnica udvostruči­la.

Operacija “Sjeverni štit”

Da se Izrael ozbiljno priprema na “preventivn­i rat” dokazuje i to da su, tri tjedna prije najžešćeg napada na Siriju, pokrenuli operaciju „Sjeverni štit“, u kojoj su uništili šest prekograni­čnih tunela koje je libanonski pokret Hezbollah pripremio kako bi ih u slučaju rata koristio za prebacivan­je boraca na teritorij Izraela. Ono što bi mogao biti uvod u rat između Izraela i Irana, na teritoriju Sirije i Libanona, jest to što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu nalazi u velikim problemima. Osim što ga istražuju zbog korupcije,zbog koje bi, po svemu sudeći, mogao završiti i u zatvoru, Netanyahu je spreman poduzeti sve kako bi, na predstojeć­im prijevreme­nim izborima, pridobio popularnos­t u radikalnom biračkom tijelu. Da politika Netanyahua vodi prema eskalaciji sukoba, dokazuje i to što ga kritiziraj­u i neki izraelski generali. Izraelski mediji pišu da će Netanyahuo­va odluka o napadu na Siriju izazvati sirijski i iranski odgovor i zemlju gurnuti u totalni rat. Analitičar vjeruju da potezi Netanyahua neće ostaviti mogućnost izbora ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu, koji se još uvijek odbija susresti s izraelskim čelnikom, otkad je oboren ruski zrakoplov iznad Sirije, za što je Putin direktno optužio Netanyahua.

TEHERAN IMA JEDAN CILJ: “OSLOBODITI GLAVNI GRAD SVIH MUSLIMANA – JERUZALEM”

 ??  ??
 ??  ?? NAPAD IZRAELSKE VOJSKE NA OKOLICU DAMASKA Izraelci su napali položaje Iranske revolucion­arne garde s 40 projektila, od kojih ih je, kažu Sirijci, oboreno 30
NAPAD IZRAELSKE VOJSKE NA OKOLICU DAMASKA Izraelci su napali položaje Iranske revolucion­arne garde s 40 projektila, od kojih ih je, kažu Sirijci, oboreno 30
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia