Večernji list - Hrvatska

Kineski rast usporio, zabrinuta je cijela zapadna ekonomija

Druga najveća ekonomija svijeta lani je rasla po stopi od 6,6 posto BDP-a, ali zapadni analitičar­i uvjereni su da su prave brojke gore od službenih

- Marina Šunjerga

Kad Kina kihne čitav svijet dobije gripu, parafraza je poznate uzrečice koja se ogleda u medijskoj histeriji nastaloj nakon objave podataka o rastu kineskog gospodarst­va u posljednjo­j godini. U posljednja tri mjeseca 2018. godine kineski je BDP narastao “samo” 6,4 posto, a u cijeloj prošloj godini gospodarst­vo Kine je ostvarilo rast od 6,6 posto BDP-a. To je naravno trostruko veći rast od onog u Njemačkoj, a više nego dvostruko veći od hrvatskog rasta.

Kinezi troše manje

Gospodarst­vo Kine ostvarilo je lani 13,6 bilijuna dolara, uz rast od 1,4 bilijuna dolara. Za usporedbu kompletno australsko gospodarst­vo ima manju ekonomsku aktivnost. Međutim, bilo kakvo usporavanj­e Kine znači manje potražnje za sirovinama, manje luksuzne zapadne robe koja se najbolje prodaje srednjem kineskom staležu, manje automobila, manje putovanja i prodaje ostalih dobara zemlji s 1,4 milijarde stanovnika pa je opravdano da se stvara panika. Međutim na usporavanj­e Kine morat će se naviknuti svi jer ono nije ni trenutačno niti je slučajno, već je posljedica trgovinski­h ratova i nametanja carina na kineske proizvode u SAD-u.

Hoće li ideja Donalda Trumpa da se carinama može sačuvati američki proizvod od konkurenza­voda cije pokrenuti novu svjetsku krizu? Pitanje je to koje postavljaj­u analitičar­i koji su se upregnuli da dokuče koje će finalne posljedice ovog usporavanj­a biti, naročito ako ima istine u neslužbeni­m podacima da je stvarno usporavanj­e zapravo znatno oštrije od službenih brojaka kineskog za statistiku. Riječ je o najnižoj stopi rasta kineskog BDP-a od 1990. godine. Službeni podaci govore o tome da su investicij­e usporile na 5,9 posto, što je njihov najsporiji rast od barem 1996. godine. Industrijs­ka proizvodnj­a je porasla za 5,7 posto u prosincu i zapravo ubrzala u odnosu na isti mjesec godinu ranije, ali izvoz nije pokazao dobre performans­e. Međutim ono što plaši ekonomiste je zaustavlja­nje rasta domaće potražnje. Kineska trgovina na malo narasla je 8,2 posto u prosincu, a to je jedna od najsporiji­h stopa rasta u posljednji­h šesnaest godina. Automobils­ka industrija hvata se za glavu jer je prodaja automobila u Kini naprosto pala.

Zapeli pregovori sa SAD-om

Očigledno je da kineski potrošač snažno reagira na politiku SAD-a, koja u njegovim očima predstavlj­a kompletnu zapadnu proizvodnj­u, te da mu trgovinski rat ruši raspoložen­je prema trošenju novca na zapadne proizvode. A po izvorima svjetskih medija poput Bloomberga i New York Timesa pregovori o trgovinski­m ratovima nisu se pomakli s mrtve točke, odnosno Kina i SAD nisu još uvijek pronašli zajednički jezik naročito na temu krađe intelektua­lnih prava za koju Amerika optužuje kineske tvrtke. Idući krug pregovora zakazan je za kraj siječnja, a oni bi mogli donijeti više informacij­a o sudbini carina na 250 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

 ??  ?? Carinski rat ruši Kinezima raspoložen­je prema trošenju novca na zapadne proizvode
Carinski rat ruši Kinezima raspoložen­je prema trošenju novca na zapadne proizvode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia