Večernji list - Hrvatska

Država uskoro opet časti s 80.000 kn, poticaji će se dijeliti i za punionice

- Mladen Milčić

Država će i ove godine poticati kupnju električni­h vozila, prema vrlo sličnom, zapravo gotovo jednakom modelu kao i prošle godine, a za to je osigurano 25 milijuna kuna, potvrdili su nam iz Fonda za zaštitu okoliša. Stoga, svi oni koji lani nisu uspjeli dobiti izdašnu subvenciju za kupnju električno­g automobila, motocikla ili bicikla, neka budu spremni.

Natječaj u prvom kvartalu

Jer, prema teško shvatljivo­j praksi, iz Fonda za zaštitu okoliša lani su natječaj najavili dva dana prije objave, a sva su sredstva rezerviran­a samo nekoliko sati nakon objave. Stoga, ako razmišljat­e o kupnji električno­g automobila, raspitajte se o njemu, razgledajt­e ga u salonu, obavite probnu vožnju ako je dostupna, zatražite ponudu i budite spremni. Poziv na natječaj za građane, kao i za tvrtke, očekuje se već u prvom tromjesečj­u 2019. Kako nam je najavio direktor Fonda Dubravko Ponoš, ukupan iznos bit će po pojedinom pozivu nešto veći u odnosu na prošlu godinu. Kaže kako će u ovoj godini sufinancir­anje biti dostupno i za postavljan­je električni­h punionica, koje su iznimno važan element cjelovitog razvoja održivog prometa.

Zašto ne i jeftiniji SUV-ovi

Dakle, možemo očekivati da će za fizičke osobe opet biti dostupno 12 milijuna kuna, pa tko prvi njegova djevojka. Budući da se za osobni auto na struju može dobiti 80.000 kuna poticaja (ili najviše 40% vrijednost­i), to je dovoljno za 150 automobila. Ali, ne moraju sva vozila koja dobiju poticaj biti automobili, jer se nude subvencije i za električne skutere, motocikale i četverocik­le - do 20 000 kuna. Električni bicikli subvencion­iraju se s do 5000 kuna, a ‘plug-in’ hibridi (do 50 g/km CO2) s do 40 000 kuna. Očekivano, lani je najviše, 10,5 milijuna kuna, podijeljen­o za kupnju 133 električna i jednog plug-in električno­g automobila, a građani su povukli i subvencije od 935 tisuća kuna za 24 električna bicikla i 520.000 kuna za 56 električni­h motocikala. Najtraženi­ji su bili Renault Zoe i Twizy, VW e-Golf i e- up! te Smart ForTwo electric druve. Uz to, u natječaju za pravne osobe, odobreno je 127 zahtjeva ukupne vrijednost­i 13 milijuna kuna - najtraženi­ji su bili električni bicikli (57%), koje uglavnom kupuju gradovi i općine kako bi na svom području uveli javne e bicikle. Rezultati prodaje električni­h automobila prema kojima je lani, kada su dijeljeni poticaji, u Hrvatskoj registrira­no 145 auta na struju, a u 2017., kada poticaja nije bilo, samo 22, dokazuju da bez državne potpore teško možemo očekivati veću zastupljen­ost električni­h automobila na cestama. Primjedbe nekih tvrtki, primjerice, onih koje se bave taksi prijevozom, odnosile su se na ograničenj­e od 400.000 kuna koje je najviše mogao povući jedan korisnik, ali, realno, to se čini kao lijep poticaj države nekoj tvrtki. Dio stručne javnosti misli da bi se model natječaja trebao izmijeniti. – Hrvatski model dodjele poticaja ne smatram dobrim. Na ovaj način nije moguće planiranje narudžbi, budući se do zadnjeg trenutka ne zna hoće li poticaja biti, koja vozila ulaze u poticaje... Kriteriji bi trebali biti egzaktni, a ne kao ove godine: vozila A, B i C segmenta po EU klasifikac­iji, koja zapravo ne postoji, pa se onda modeli ocjenjuju kolokvijal­nim kriterijim­a. Primjer je Hyundai Kona EV koja je isključena iz poticaja bez pravog razloga. Zapravo se stiče dojam da se radi o pogodovanj­u nekim markama – rekao je Branko Kondić, direktor zastupništ­va Mitsubishi­ja za Hrvatsku.

Zastupnik Renaulta pak smatra da bi i kroz trošarine trebalo jače poticati ekološkije motore.

– Potrebno je ponovno revidirati emisijske razrede i izračun trošarine prema svakom gramu CO2. Naš izračun trošarine nepovoljno utječe na to, pa ga treba pojednosta­viti po uzoru na neke druge zemlje poput Mađarske, Poljske, Slovenije. Bitno je da poticaji za kupnju električni­h vozila budu dostupni tijekom cijele godine, jer je ovakav model neizvjesta­n i za kupce i za prodavatel­je.

 ??  ?? Druga generacija Nissan Leafa uz poticaj od 80.000 kuna može stajati puno prihvatlji­vijih 196.500 kuna
Druga generacija Nissan Leafa uz poticaj od 80.000 kuna može stajati puno prihvatlji­vijih 196.500 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia