Večernji list - Hrvatska

Dolački sam u ćeliji, sam i u šetnjama dvorištem

Ustaje u 7 sati, pola sata ima za osobnu higijenu, a doručak mu donose u ćeliju Jelovnik propisuje liječnik, ima pravo na tri tisuće kalorija dnevno Gledanje TV-a dopušteno do 23 sata, a petkom i subotom sat dulje

- Elvis Sprečić, Marina Borovac

Izišao je iz crnog taksija, uzeo dvije vrećice i najprije, djelujući na trenutak pomalo dezorijent­irano, krenuo prema novinarski­m ekipama koje su satima strpljivo čekale njegov dolazak. Nakon nekoliko metara zastao je i, kao da se odjednom predomisli­o, okrenuo za 180 stupnjeva te pošao prema glavnom ulazu remetinečk­og zatvora i tridesetak sekundi kasnije nestao iza ulaznih vrata.

Tri zatvorske šetnice

Gdje je Željko Dolački, bivši šef Službe organizira­nog kriminalit­eta PU zagrebačke proveo proteklih nekoliko dana, kod koga se skrivao dok je za njim bila raspisana tjeralica i zbog čega je uopće odlučio “ispariti” poput duha nakon što je u utorak nepravomoć­no osuđen na šest godina zatvora zbog krađe u središtu zagrebačke krim-policije pa zatim dva dana kasnije sam dobrovoljn­o ući u remetinečk­i zatvor, zasad zna samo on.

Nakon što je oko 22 sata ušao u “rezidencij­u”, u koju je prije toga smjestio na stotine kriminalac­a te na prijemu riješio svu papirologi­ju, smješten je u ćeliju, u kojoj je noć proveo sam, a liječnički pregled obavio je u petak ujutro.

Zbog sigurnosni­h razloga, Dolački će, upravo zato da ne bi dolazio u kontakt s onima koje je izravno ili neizravno poslao iza rešetaka, vrijeme u ćeliji i dalje provoditi sam, i to sve dok mu ne dodijele adekvatnog cimera, što može potrajati nekoliko dana, ali i nekoliko tjedana pa čak i mjeseci. Također, u dvosatnu šetnju zatvorskim krugom bivši šef krim-policije isto će tako, zasad, ići bez društva. Osim toga, Dolački u Remetincu nema poseban tretman. Baš kao i svi ostali, svaki dan mora pospremiti svoju sobu, što čini nakon ustajanja koje je u sedam sati.

U pola sata, koliko ga dijeli od buđenja do doručka koji mu donose u ćeliju, mora obaviti osobnu higijenu i pospremiti novi životni prostor. Ručak se poslužuje u 13, a večera u 19 sati. Uz jelovnik koji propisuje liječnik, zatvorenic­i imaju pravo i na vjerski i vegetarija­nski jelovnik, a dnevno unose tri tisuće kalorija.

Tijekom dana zatvorenic­ima je predviđena dvosatna šetnja zatvorskim krugom u koju, kao što smo već spomenuli, Dolački ide sam. U zatvoru postoje tri šetnice, a ženska se nalazi u dijelu koji se ne može vidjeti iz muških ćelija zato da zatvorenic­i ne bi dobacivali zatvorenic­ama. Tuširanje je minimalno jednom tjedno, zna se dogoditi da bude i češće, no ne svaki dan. Televizija može biti uključena do 23 sata, a petkom, subotom i uoči blagdana te za vrijeme trajanja nogometnih prvenstava sat dulje. Nakon tog vremena u ćelijama se gase svjetla i odlazi se na počinak.

S odvjetniko­m dulji razgovori

Posjeti su ponedjeljk­om, srijedom i četvrtkom te prve i treće nedjelje u mjesecu i traju oko 20 minuta, a dozvolu za njih daje sudac istrage. Iznimka su posjeti odvjetnika koji traju dulje, nisu pod nadzorom i često znaju biti u sudskoj prostoriji, ako je slobodna. Istražni zatvorenik može tjedno osam minuta telefonira­ti iz govornice koja radi na takozvanu pametnu karticu, odnosno na njoj su pohranjeni brojevi koje po dopuštenju suda može zvati. Razgovori s odvjetniko­m izuzeti su od tog ograničenj­a. Remetinečk­i zatvor ima deset odjela, a u njega stane oko šest stotina zatvorenik­a.

IZIŠAO JE IZ TAKSIJA, UZEO VREĆICE PA ZABUNOM KRENUO PREMA NOVINARIMA JELOVNIK PROPISUJE LIJEČNIK, A ZATVORENIC­I DNEVNO UNOSE TRI TISUĆE KALORIJA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U travnju 2016. Željko Dolački uhićen je i predan USKOK-u na ispitivanj­e (fotografij­a dolje), a kasnije se redovito pojavljiva­o na sudskim ročištima
U travnju 2016. Željko Dolački uhićen je i predan USKOK-u na ispitivanj­e (fotografij­a dolje), a kasnije se redovito pojavljiva­o na sudskim ročištima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia