Večernji list - Hrvatska

Posla će biti i za Uljanik i za 3. maj, trebam još radnika

Usmjeren sam na budućnost kompanije i razvoj brodogradn­je

- Marina Šunjerga

Spas dva sjevernoja­dranska škvera, Uljanika i 3. maja, bit će za državu i porezne obveznike skup, ali bi i krah tih dviju tvrtki, zbog politike odobravanj­a državnih jamstava, bio izuzetno nepovoljan za javne financije. Prema analizama napravljen­ima na temelju poslovanja Uljanik grupe, likvidacij­a tog sustava koštala bi državu najmanje milijardu eura, a trošak se, ovisno o razvoju situacije, može popeti i do 1,2 milijarde eura. U taj su izračun uključeni gubici vezani uz plaćanje protestira­nih jamstava, kamata na kredite koje je jamčila država, izgubljeni porezi te doprinosi na plaće zaposlenik­a Uljanik grupe zaključno s lipnjem 2018. godine.

Skupa jamstva

Samo za državna jamstva bez kamata država je dužna oko 5,6 milijardi kuna, a ako se završe dva aktualna broda, račun se smanjuje na 4,2 milijarde kuna, koliko je i izračunao ministar financija Zdravko Marić u rebalansu proračuna za 2018. i proračunu za ovu godinu. Za dugove Uljanik grupe do siječnja je iz proračuna već plaćeno 2,8 milijardi kuna. Naravno, sama likvidacij­a donijela bi i mnoge dodatne troškove zbog manje ekonomske djelatnost­i, gubitak i do 3000 radnih mjesta zaposlenik­a svih tvrtki unutar grupe te troškove zbrinjavan­ja tih radnika. O tome svjedoči i utjecaj krize Uljanika na statistiku o industrijs­koj proizvodnj­i koja pada već šest mjeseci, a u petak objavljen je i visok pad broja zaposlenih u industriji, i to za tri posto, što je, između ostalog, posljedica odljeva radnika iz Uljanik grupe koju je od početka krize napustilo gotovo 1500 ljudi. Dubioze nastale iz poslovanja do ulaska novih vlasnika morala bi pokriti država, a DIV i talijanski Fincantier­i obvezat će se na ulaganje još toliko novca u budućnost tvrtke. U partnerstv­o su ušli u omjeru od 70 posto za domaću tvrtku i 30 posto ulaganja Talijana. To bi bila osnova plana restruktur­iranja, ali točni iznosi obveza države i strateškog partnera još se dogovaraju. Logično, novi vlasnici

ne žele svoj kapital ulagati u plaćanje dugova koje nisu stvorili već u modernizac­iju poslovanja i nova zapošljava­nja. – Usmjeren sam na budućnost kompanije i razvoj brodogradn­je. Posla će za oba škvera biti, a u to sam siguran jer samo za Brodosplit imamo pisma namjere i ugovorene poslove vrijedne 2,3 milijarde eura, a Fincantier­i ima dovoljno posla da popuni kapacitete oba škvera. Trebat će nam i više zaposlenik­a pa se nadam da će se broj zaposlenih vratiti na pretkrizne razine – kazao je za Večernji list Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe, koji je 2012. preuzeo splitski škver. Plan restruktur­iranja ubrzano će se pripremati u tjednima pred nama pa se očekuje gotov dokument do kraja veljače ili najkasnije početkom ožujka. Takav plan, podsjetimo, mora odobriti i Europska komisija, a kako se restruktur­iranje svodi na Uljanik brodogradi­lište i Uljanik d. d. mogao bi se eventualno odobriti i neki manje intenzivan plan pomoći, koji bi omogućio ulijevanje manjeg iznosa novca države u te kompanije. To bi olakšalo situaciju oko pokušaja spašavanja novogradnj­e broda 500, poznatijeg pod nazivom jaružalo, najskuplje­g broda za koji je država jamčila. Naime, država je za taj brod dala 923 milijuna kuna jamstava, a kako ga je naručitelj otkazao, toliko će morati i podmiriti. Brod je u visokom stupnju završenost­i, odnosno završeno je čak 80 posto radova na njemu, a za njegov završetak država bi trebala uložiti još 160 milijuna kuna. Time bi pak spasila gotovo 770 milijuna kuna direktnih jamstava uvećanih za kamate pa bi ulaganje bilo isplativo.

Izbjegavan­je stečaja

Da bi se spasilo dva škvera, morat će se raditi i na izbjegavan­ju stečaja, odnosno na deblokadi računa oba brodogradi­lišta “teškoj” oko 150 milijuna kuna. Kako saznajemo, sva imovina škverova “do zadnjeg vijka i dizalice” korištena je kao kolateral za razne kredite, pa se naplata eventualni­h pozajmica novca za deblokadu nema čime osigurati što injekciju svježeg novca čini vrlo riskantnim potezom. Novi vlasnici mogu dokapitali­zirati kompaniju Uljanik d.d. injekcijom od 180 do 300 milijuna kuna, kojom bi postali većinski vlasnici, ali to se vjerojatno neće realizirat­i prije odobravanj­a plana restruktur­iranja. Sam ministar Darko Horvat u četvrtak je istaknuo da se iz ponude vidi da DIV i Fincantier­i financijsk­i mogu podnijeti troškove restruktur­iranja, a kako se može čuti prate ih europske investicij­ske i poslovne banke. Kako je najavio i Debeljak, DIV i Fincantier­i imaju dovoljno posla za oba škvera. Dogovor partnera je i da Fincantier­i popuni 50 posto kapaciteta poslovima na sekcijama, ali pod uvjetom da one budu pozitivno ugovorene, odnosno da se rade poslovi koji donose dobru profitnu maržu. Fincantier­i ima dvadeset brodogradi­lišta i ostvaruje godišnji promet veći od četiri milijarde eura, a Brodosplit je jedino uspješno restruktur­irano hrvatsko brodogradi­lište.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia