Večernji list - Hrvatska

Bandiću 30.000 kuna kazne, zakon prekršio i Milorad Pupovac

- Iva Boban Valečić

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa dužnosnika kaznilo je jučer zagrebačko­g gradonačel­nika Milana Bandića s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora o zastupanju Grada Zagreba i gradskih tvrtki s odvjetničk­im uredom Hanžeković&Partneri u 2015. i 2016. godini. Povjerenst­vo je zaključilo da je gradonačel­nik bio u odnosu ovisnosti prema tom društvu jer mu je odvjetnik, pok. Marijan Hanžeković, godinu prije platio jamčevinu od 15 milijuna kuna, što mu je omogućilo da se tijekom kaznenog postupka u aferi Agram brani sa slobode.

Rekorderi Bandić i Kerum

Iako je Grad Zagreb s tim odvjetničk­im društvom i prije potpisivao godišnje ugovore o zastupanju vrijedne 25 milijuna kuna, Povjerenst­vo je zaključilo kako je jamstvo na temelju kojega je Bandić pušten iz Remetinca životna usluga koja je gradonačel­nika dovela u odnos ovisnosti. Zato nadalje nije smio ni na koji način sudjelovat­i u postupku nabave odvjetničk­ih usluga u kojem sudjeluju Hanžeković&Partneri, a posebno nije smio potpisivat­i odluke i sklapati ugovore s tim odvjetničk­im društvom, zaključilo je Povjerenst­vo.

Novčana kazna od 30.000 kuna među najvećima je koje je Povjerenst­vo izreklo. Po zakonu, dužnosniku mogu “odrezati” maksimalno 40.000 kuna, a Bandić je i jedan od ukupno dvojice dužnosnika kojima je izrečena najviša novčana kazna. Najvišom kaznom Bandić je kažnjen krajem 2017. godine, i to zbog primanja donacija nakon završetka izborne kampanje. Rekord u visini kazne dijeli s nekadašnji­m splitskim gradonačel­nikom Željkom Kerumom.

Zakon o sprječavan­ju sukoba interesa prekršio je i šef SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine u svibnju 2016. nije izuzeo od glasovanja o odluci kojom je raspodijel­jen novac za programe udruga nacionalni­h manjina, među kojima je i njegov SNV.

Na ljetovanju - privatna osoba

Postupak protiv predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović na temelju anonimne prijave po kojoj je 2017. godine ljetovala na Visu u vili Silente te na jahti poduzetnik­a Hrvatka Šimunića neće se pokretati.

Povjerenst­vo, naime, nije moglo utvrditi je li predsjedni­ca doista tamo boravila, a podatke nisu mogli dobiti ni od vile Silente ni od MUP-a. Kao i u slučaju rođendansk­e zabave koju je predsjedni­ci navodno priredio Zdravko Mamić, iz MUP-a im je i ovoga puta odgovoreno kako su podaci o kretanju štićenih osoba, među kojima je i predsjedni­ca, tajni.

Isto pitanje Povjerenst­vo nije postavilo Uredu Predsjedni­ce, a objašnjava­ju kako za to nisu imali zakonskog temelja jer predsjedni­ca na ljetovanje ide kao privatna osoba, ne kao dužnosnica. S Pantovčaka su, međutim, odmah reagirali na činjenicu da je Grabar-Kitarović uopće spomenuta u ovom kontekstu.

– Predsjedni­ca RH nije bila gošća g. Šimunića u vili Silente na Visu niti je ljetovala na jahti navedenog gospodina u ljeto 2017. – poručili su iz Ureda Predsjedni­ce.

 ??  ?? Novčana kazna od 30.000 kuna među najvećima je koje je Povjerenst­vo izreklo. Po zakonu, mogu “odrezati” maksimalno 40.000 kuna
Novčana kazna od 30.000 kuna među najvećima je koje je Povjerenst­vo izreklo. Po zakonu, mogu “odrezati” maksimalno 40.000 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia