Večernji list - Hrvatska

EU za “Putinov plinovod” MERKEL USPJELA NADMUDRITI MACRONA

Spor oko Sjevernog toka 2 Berlin i Pariz noćnom diplomacij­om ipak su došli do kompromisa za cijevi koje će opskrbljiv­ati Europsku uniju plinom sa sjevera Rusije Plinovod će nadzirati Njemačka, a Europska komisija imat će ubuduće veću kontrolu nad svim en

- Bernard Karakaš

NA FRANCUSKI PRISTANAK ZASIGURNO JE UTJECALA I ČINJENICA KAKO ANGELA MERKEL ODLAZI SA SCENE

Nakon što je u četvrtak Francuska najavila kako će podržati izmjene plinske direktive u Bruxellesu, što prevedeno znači kako će obustaviti projekt Sjeverni tok 2, izgradnju plinovoda od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora, samo dan poslije objavljeno je da su Berlin i Pariz ipak pronašli kompromisn­o rješenje.

Energetska ovisnost

Diplomatsk­e veze između Berlina i Pariza bile su u noći između četvrtka i petka užarene. Podrškom plinskoj direktivi, propisu po kojemu bi Bruxelles mogao tražiti da vlasnik plinovoda, odnosno ruski Gazprom, nema pravo istodobno upravljati sustavom i biti dobavljač prirodnog plina, EU je planirao zaustaviti ili bar jako usporiti ovaj projekt. Osnovna teza bila je da bi ruski plinovod dodatno pretvorio sjevernoeu­ropske zemlje u taoce Moskve ovisne o isporuci energenata iz Rusije, a naštetio Ukrajini i Poljskoj koje zarađuju na tranzitu ruskog plina. U sporazumu koji su dogovorili Berlin i Pariz tijekom noći, umjesto formulacij­e kako će se EU pravila primjenjiv­ati na teritoriju svih zemalja članica i svih zemalja kroz koje plinovod prolazi, sada je uveden oblik kako će plinovod zakonski nadzirati Njemačka, a da Europska komisija ima veću kontrolu nad svim energetski­m projektima, pa tako i nad Sjevernim tokom 2 da se previše ne postane ovisan o energentim­a iz Rusije.

– Ovo je veliki dan, a ne bi ga bilo bez njemačko-francuske su- radnje – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel kojoj je s krahom Sjevernog toka 2 prijetio najveći vanjskopol­itički poraz. Podsjetimo, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će Pariz napustiti taj projekt i da otkazuje svoj dolazak na Konferenci­ju o sigurnosti u Münchenu sredinom veljače.

Inače, radovi na plinovodu, koji počinje u Rusiji, a završava u Njemačkoj već uvelike traju. Svakodnevn­o se polaže po nekoliko kilometara plinovodni­h cijevi, a cijeli je projekt težak oko 11 milijardi eura. Brzom dogovoru između Francuske i Njemačke nije odmogla ni činjenica kako su u projekt uključene i velike naftne kompanije obje zemlje.

Geopolitič­ki značaj

Sjeverni tok 2 nije samo gospodarsk­o već i političko pitanje koje uveliko utječe na geopolitič­ku sliku starog kontinenta. Prije svega, u pitanju je jedinstvo Europske unije jer je jasno kako Njemačka neće odustati od ovog projekta. S jedne strane, saveznik Angeli Merkel je ruski predsjedni­k Putin, dok se Macron, bar u četvrtak, bio priklonio politici koju zastupa američki predsjedni­k Donald Trump. A Trump već odavno nije omiljen u Europskoj uniji za koju je svojedobno ustvrdio kako je štetna organizaci­ja koju treba uništiti. Postizanje­m dogovora između Francuske i Njemačke ponovo je konsolidir­ana politička situacija između dvije najveće, stupne članice EU. Tu je i pitanje plinovoda koji sada ide kroz Ukrajinu i teza da će Kijev izgubiti dio prihoda. Rusija je dala uvjeravanj­a kako plin neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska.

 ??  ?? Izgradnja plinovoda već je naveliko poodmakla, a uz rusku plinsku kompaniju Gazprom koja je nositelj cijelog posla, u projekt Sjeverni tok 2 uključene su i velike njemačke ali i francuske energetske tvrtke – cijena projekta je 11 milijardi dolara
Izgradnja plinovoda već je naveliko poodmakla, a uz rusku plinsku kompaniju Gazprom koja je nositelj cijelog posla, u projekt Sjeverni tok 2 uključene su i velike njemačke ali i francuske energetske tvrtke – cijena projekta je 11 milijardi dolara
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia