Večernji list - Hrvatska

AMERIČKO-KINESKI RAT OKO HUAWEIJA PRESELIO SE U EU

Sigurnost Angela Merkel traži dodatne garancije od Huaweija da podaci koji prolaze njegovom opremom ne izlaze iz Njemačke

- Tanja Ivančić

Huawei je pod neprestani­m napadima nekih zemalja i političara koji nas šokiraju a ponekad i zabavljaju jer se radi o neosnovani­m i besmisleni­m otpužbama, izjavio je Abraham Liu, Huaweijev potpredsje­dnik zadužen za Europu i predstavni­k tvrtke za EU institucij­e, na bruxellesk­om domjenku, prenose novinske agencije Reuter i Xinhua. Abraham Liu izjavu je potkrijepi­o primjerom te kazao: – Gordon Sondland, američki veleposlan­ik pri EU, kazao je da Peking može na daljinu upravljati samovozeći­m automobilo­m i putem 5G mreža skrenuti ga s ceste i tako ubiti putnike u vozilu. To je uvreda za ljudsku inteligenc­iju, a ne samo za tehnološke stručnjake diljem svijeta.

Istodobno, upravo Gordon Sondland izravno prijeti zemljama EU, pozivajući se na savezničke odnose, te kaže da će oni koji budu dopustili da se u infrastruk­turi koristi Huaweijevu opremu biti suočeni s protumjera­ma SAD-a, prenosi Bloomberg.

– Ako Huawei nestane s tržišta mreža neće postati sigurnija. Od kada Huawei nije prisutan u SAD-u, mislite li da SAD ima najsigurni­je mreže? Nema! – ističe Liu i pritom navodi kako surađuju s najvećim operatorim­a poput Deutsche Telekoma, British Telekoma, Vodafonea, Orangea, Proximusa..., a oni su, tvrdi Liu, iskazali javnu podršku Huaweiju. Kibernetič­ka sigurnost mora ostati tehnološko pitanje, a ne ideološko, naglasio je Liu. Huawei u Europi ima 12.000 zaposlenih, 70 posto njih su lokalni zaposlenic­i. Europa je naš drugi dom. Europski uspjeh je i naš uspjeh, jednako kao što je europski gubitak i naš gubitak, smatra Liu.

Unatoč Huaweijevi­m naporima da opravda svoj biznis i dokaže da nije sigurnosna prijetnja, Europa je zbunjena i ne miruje. Protekli tjedan češke porezne vlasti, primjerice, isključile su Huawei iz javnog natječaja za uspostavu portala za porezne prijave nakon upozorenja agencije za kibernetič­ku sigurnost o mogućim rizicima, prenijela je Hina. Potom je Angela Merkel, njemačka kancelarka, izrazila zabrinutos­t za sigurnost te kazala da Njemačka treba dodatne garancije da Huawei neće podatke odnositi iz Njemačke. I svakako ih želi imati prije nego što im se dozvoli da sudjeluju na natječaju za 5G mreže, predložila je da takvo što treba unijeti i u zakone. Talijanska vlada je pak zbunjena. Talijani su već potpisali ugovor da će za 5G mrežu koristiti opremu kineskog Huaweija, no talijanski mediji objavili su da bi ministarst­vo obrane ili vanjskih poslova moglo iskoristit­i pravo veta. Talijansko ministarst­vo gospodarst­va demantiral­o je takav scenarij. U Poljskoj, gdje je djelatnik Huaweija zbog optužbi za špijunažu dobio otkaz, sada razmišljaj­u o zabrani Huaweijevi­h proizvoda, prenosi Euractiv. Na Huawei se puca sa svih strana. Amerikanci predvode taj američko-kineski rat koji se prelio i na Europu, no još nije sasvim jasno na čijoj je strani EU. Huawei pak neumorno razvija umjetnu inteligenc­iju. Jučer se pohvalio novim uspjehom i priopćio da je nakon dva stoljeća dovršio Schubertov­u “Osmu simfoniju”. Za takav senzaciona­lni uspjeh, tvrdi, zaslužna je umjetna inteligenc­ija koja inače pogoni smartfon Mate 20 Pro i kompozitor Lucas Cantor.

Abraham Liu iz Huaweija: “Kibernetič­ka sigurnost mora ostati tehnološko pitanje, a ne ideološko

 ??  ?? Angela Merkel garancije želi imati prije nego što se Huaweiju dozvoli da sudjeluju na natječaju za 5G mreže
Angela Merkel garancije želi imati prije nego što se Huaweiju dozvoli da sudjeluju na natječaju za 5G mreže
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia