Večernji list - Hrvatska

Hrvatski par ovaj put poklekao, pa i 12. godinu ostajemo u “bunaru”

Fed kup Nakon poraza od Srbije (1:2), hrvatske su tenisačice izgubile izglede za prolaz u viši razred

-

Znali smo da će biti teško, ipak je Srbija bila nositeljic­a skupine jer je bolje plasirana na ITF-ovoj listi ženskih reprezenta­cija od Hrvatske (Srbija 21., Hrvatska 26.), ali nismo planirali da će biti baš tako teško i - neuspješno (1:2). Na kraju smo poraženi u susretu parova, iako su Darija Jurak i Ana Konjuh prvi set dobile sa 6:1. No, u nastavku su pokleknule, Aleksandra Krunić i Olga Danilović napravile su preokret... Dogodilo se to nakon što je Jana Fett (22) izgubila od 18-godišnje Danilović, dok je Donna Vekić u drugom meču doslovce iščupala pobjedu protiv Aleksandre Krunić sa 1:6, 7:5, 6:1.

A sve je moglo biti drugačije, uspješnije za nas. Jana je jako dobro krenula i bez izgubljeno­g servisa dobila prvi set sa 6:2. U drugom je prva stigla do breaka i povela s 2:1, ali potom je neobjašnji­vo izgubila pet gemova u nizu. U trećem setu imala je zaostatak s 1:4 i kad smo se već počeli miriti s njezinim porazom, ona je dokazala da joj borbenosti nikad ne manjka. Spasila je prvu meč loptu pri vodstvu suparnice od 5:4 i dovela set u pripetavan­je. Tu je gubila sa 4:6, spasila još jednu meč-loptu na svom a potom kod 5:6 i na servis suparnice. Povela je sa 7:6, pa i sama imala meč-loptu. I kad smo već pomislili da će to biti Fett kup, izgubila je oba svoja servisa, nakon čega je Danilović iskoristil­a četvrtu meč-loptu i dovela Srbiju u vodstvo s 1:0.

Donna je pak loše krenula, možda i zbog pritiska koji se sručio na njezina leđa, izgubila je prvi set sa 1:6. U drugom je povela s 5:1, ali dopustila je suparnici da dođe do 5:5 i tada je drama dostigla vrhunac a Hrvatskoj je prijetilo ispadanje. No, Osječanka je zadržala koncetraci­ju i dobila taj, za nju i za nas, prevažan set, iako joj je za to trebalo čak pet set-lopti (40:30 i četiri prednosti). Hrvatska klupa je tada odahnula, a u trećem je setu već bilo lakše, Krunić je čini se ostala bez goriva.

Unatoč umoru Krunićeve, srbijanska izbornica Tatjana Ječmenica ostala je pri odluci da Hrvaticama u paru suprotstav­i Krunić i Danilović. Naša izbornica Iva Majoli nije imala dvojbi: imala je već spremne i odmorne Dariju Jurak i Anu Konjuh.

No, niti u dublu nije moglo proći bez stresa i živciranja. Iskusna Jurak i mlada Konjuh dobile su prvi set neočekivan­o lako sa 6:1, ali Srpkinje su u drugom setu uzvratile na identičan način - 6:1. Treći set donio je vrhunac drame, cure su se bukvalno čupale za svaki poen, Srpkinje su imale 4:2 i 5:3, kod 5:4 su servirale za meč i pobjedu i na kraju je i izvojevale. Hrvatska će i 12. godinu u nizu ostati u zonskom bunaru koji za nas kao da je postao uklet.

Ovaj je vikend u ženskom tenisu u potpunosti posvećen Fed kupu, danas i sutra igraju se i dvoboji Svjetske skupine. U onoj najkvalite­tnijoj, Svjetskoj skupini I, sastaju se: Češka - Rumunjska, Belgija - Francuska, Njemačka Bjelorusij­a i SAD - Australija, a parovi Svjetske skupine II kojoj mi stremimo su: Švicarska - Italija, Letonija - Slovačka, Japan -Španjolska i Nizozemska - Kanada.

 ??  ?? Donna Vekić postigla je i drugu pojedinačn­u pobjedu i opravdala epitet najbolje plasirane tenisačice na turniru Euroafričk­e zone u britanskom Bathu
Donna Vekić postigla je i drugu pojedinačn­u pobjedu i opravdala epitet najbolje plasirane tenisačice na turniru Euroafričk­e zone u britanskom Bathu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia