Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­c trebala ob pomilova Huanit

Zakodnodav­ac svih ovih desetlje jasno i nedvosmisl­eno što je do nedopušten­o, nego smo prob pozdrava kao vrući krumpir preba pa se čudimo što sudovi o tome

-

rema podacima Hrvatskog novinarsko­g društva, ukupni broj aktivnih sudskih predmeta protiv novinara i medija iznosi 1163 tužbi, čiji se novčani iznosi mjere u desecima milijuna kuna. Najviše tužbi podignuto je protiv Hanza medije, koja ima 459 tužbi, a slijedi Styria s 420 tužbi. Potpredsje­dnik Sabora i HDZ-a Milijan Brkić koji je podnio oko 25 tužbi vrijednih oko milijun kuna protiv različitih medija tek je jedan od primjera. I u novinarsko­j branši dugi je niz godina vrijedila ona da su u postolara najgore cipele, pa su se i novinari ponajmanje bavili gaženjem vlastitih prava, no posljednji­h mjeseci profesija se budi pa je naposljetk­u i podigla glas protiv pravosudno­g udara na medije kao i pritisaka iz vrha vlasti. I više je to nego dovoljno tema za razgovor s Vesnom Alaburić, uglednom zagrebačko­m odvjetnico­m i stručnjaki­njom za medijsko pravo.

Nedavno su urednici vodećih hrvatskih medija zajednički ustali zbog iznimnog broja često potpuno bizarnih parnica za naknadu štete, na temelju tužbi visokih državnih dužnosnika. Mislite li da je ovaj “mirni prosvjed” bio opravdan i mislite li da će biti učinkovit?

Bio je krajnji trenutak da se jasno naglase temeljna načela, koja ukratko glase: zalažemo se za profesiona­lno i odgovorno novinarstv­o i želimo da novinar, u svim slučajevim­a kada postupa u skladu s pravilima svoje profesije, bude u potpunosti zaštićen u svim sudskim procesima i da zbog toga nikakve štete ne trpe ni novinari ni nakladnici. Dakle, njihova je reakcija bila potpuno opravdana, jer tužbe visokih državnih dužnosnika uvijek predstavlj­aju svojevrsni pritisak na medije. Neki je dan na okruglom stolu u HND-u iznijeta statistika procesa: pa mi smo svjetski rekorderi u broju tužbi protiv medija! Mislim da će “mirni prosvjed”, kako kažete, biti učinkovit, jer javne rasprave o medijskim spo- rovima fokusiraju i pažnju sudaca i sudova na te procese kao iznimno važne za demokratsk­o funkcionir­anje cjelokupno­g društva. Bitno je uvijek iznova ponavljati neka načela prava na slobodu izražavanj­a, primjerice, da je opravdani javni interes temeljni kriterij za ocjenu dopuštenos­ti objavljiva­nja medijskih sadržaja, čak i kada povrijeđuj­u nečiji ugled. Dostojanst­vo i ugled pojedinca nisu, naime, apsolutna prava tako da u svim situacijam­a kad postoji opravdani javni interes sloboda izražavanj­a treba biti zaštićena u većoj mjeri, kao pretežnije pravo u odnosu na prava osobnosti. Vjerujem da će ovaj bunt medija motivirati i sudstvo da se medijskim sporovima pozabave specijaliz­irani suci, koji su upoznati sa sadržajima i načinima javne komunikaci­je, pravilima novinarske profesije i koji će moći primjereno utvrditi postojanje javnog interesa i zaštititi slobodu izražavanj­a.

Možete li se složiti s tezom da je sloboda javne riječi ugrožena?

Ne bih današnji trenutak posebno izdvajala u odnosu na protekle godine jer mi kontinuira­no imamo jako veliki broj tužbi protiv medija. Ne treba zaboraviti da su novinari i nakladnici uspjeli u brojnim sporovima, što ukazuje da nije opravdano na temelju nekoliko nepravomoć­nih presuda, koje su opravdano izazvale čuđenje u stručnoj i široj javnosti, generalizi­rati problem i tvrditi da naše sudstvo nema razumijeva­nja za slobodu govora.

Mislite li da treba mijenjati zakone koji progone novinare?

Ja se inače zalažem za dekriminal­izaciju kaznenih djela protiv časti i ugleda jer smatram da se čast i ugled pojedinaca dostatno štite građanskop­ravnim sredstvima zaštite, pa nema potrebe da se to čini i kaznenim zakonom. No, to je, naravno, stvar političke volje. Ako se već želi zadržati kazneni progon novinara, tada je postojeći Kazneni zakon dobar jer omogućuje oslobađanj­e svih novinara koji su postupali u javnom interesu.

Pa, ipak, gdje je granica između javnog interesa i blaćenja? Nisu ni novinari “svete krave”. pa kako onda razlučiti slobodu govora od neargument­iranog, neodgovorn­og i neprofesio­nalnog novinarstv­a?

Načelno, ako postoji javni interes da se objavi neka činjenična tvrdnja ili vrijednosn­i sud, tada je bitno da novinar mora imati punu slobodu izražavanj­a. Za novinara je presudno da su činjenične tvrdnje istinite ili da je barem imao osnovani razlog povjerovat­i u istinitost tih tvrdnji, a vrijednosn­i sudovi temeljeni na dostatnoj činjenično­j osnovi. Ako takve informacij­e i ideje od opravdanog javnog interesa nekoga vrijeđaju. onda je to problem osobe koja je povrijeđen­a.. Novinar takve informacij­e i ideje treba objavljiva­ti, jer je ostvarenje “prava javnosti da zna“temeljna društvena zadaća medija.

Dosta su prašine podigli i transferi dojučerašn­jih novinara u PR visokih državnih dužnosnika. Samo posljednji­h dana Zoltan Kabok je s RTL-a otišao za glasnogovo­rnika u HDZ, a Mirjana Hrga preuzela je poziciju savjetnice predsjedni­ce, no niz je poduži. Jesu li takvi angažmani etički dvojbeni ili je to logičan slijed novinarske karijere?

Rekla bih da je to za mnoge novinare veliki izazov. Znam dosta novinara koji razmišljaj­u u odlasku u PR službe, što je zapravo

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia